ΠΑΣΥΝΜ: «Νοσηλευτές/τριες: Καθοδηγητική φωνή - Νοσηλεύοντας τον κόσμο στην υγεία»


Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών στις 12 Μαΐου 2020, ο ΠΑΣΥΝΜ με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η 12η Μαΐου, η ημερομηνία γέννησης της Florence Nightingale, η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών, ξεκίνησε το 1965 από τo Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN-International Council of Nurses) και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των νοσηλευτών/τριών στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Το θέμα της φετινής ημέρας, φιλοδοξεί νααναδείξει τη σημασία που δίνουμε ως επαγγελματίες υγείας στο υπέρτατο αγαθό της υγείας του ανθρώπου, στη φροντίδα και στην ευημερία του ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία COVID-19.

Το ICN πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αναδειχθεί στον κόσμο ποιοι είναι οι νοσηλευτές/τριες και τι κάνουν ειδικά φέτος: Το Διεθνές Έτος του Νοσηλευτή και της Μαίας. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή της νοσηλευτικής σε όλο τον κόσμο και να διαδοθεί πώς συμβάλλουμε στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ICN Annette Kennedy: «Η πανδημία αποκάλυψε το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή καθώς και τη στενή σχέση μεταξύ της υγείας του πλούτου και της ευημερίας. Έχει δείξει επίσης την αδυναμία πολλών συστημάτων υγείας, τα οποία θα ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό εάν οι κυβερνήσεις λάβουν επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα παγκόσμια έλλειψη έξι εκατομμυρίων νοσηλευτών».

«Το COVID-19 αναγκάζει τους νοσηλευτές/τριες να εργαστούν κάτω από μεγάλη σωματική και ψυχολογική πίεση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η έλλειψη κατάλληλου ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού προσθέτει φόβο στα εξουθενωτικά συναισθήματα που αντιμετωπίζουν. Χιλιάδες νοσηλευτές έχουν ασθενήσει και εκατοντάδες έχουν πεθάνει από τον ιό. Κανένας νοσηλευτής/τρια δεν πρέπει να χάνει τη ζωή του ως αποτέλεσμα της δουλειάς του και αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Θα θυμόμαστε τους νοσηλευτές/τριες που έχουν πεθάνει, και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την απώλεια τους είναι να διασφαλίσουμε ότι η κληρονομιά του 2020 θα είναι ένα ισχυρότερο νοσηλευτικό δυναμικό, με καλύτερη πρόσβαση σε εξοπλισμό, αμοιβές και συνθήκες εργασίας που να αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση ότι οι νοσηλευτές/τριες συνδράμουν τα μέγιστα στην περίθαλψη και στη φροντίδα».

«Καθώς τα είκοσι και πλέον εκατομμύρια νοσηλευτές/τριες ανά το παγκόσμιο επιτελούν το έργο τους, συχνά σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, το ICN καλεί τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές/τριες στην κοινωνία και να δεσμευτούν ότι θα διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια τους, να βελτιώσουν τις αμοιβές τους και τις συνθήκες εργασίας τους».

Ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στο μοναδικό ρόλο των νοσηλευτών/τριών, και να αναγνωρίσει για την ανιδιοτελή συμβολή τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει τη σημασία του ρόλου που οι νοσηλευτές/τριες διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας και να φροντίσει να επενδύσει στο νοσηλευτικό δυναμικό.

Η πρόσφατη παγκόσμια έκθεση της Νοσηλευτικής, που χρηματοδοτείται από κοινού από τον Π.Ο.Υ, το ICN και τo πρόγραμμα NursingNow, υποδεικνύει στους πολιτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επενδύσουν στη μαζική επιτάχυνση της νοσηλευτικής εκπαίδευσης, να δημιουργήσουν νέες νοσηλευτικές θέσεις εργασίας και να συνδράμουν στηνενίσχυση της ηγεσίας των νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ICNHowardCatton: «Αν οι πολιτικοί λένε ότι δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, τους λέμε: για χάρη των ανθρώπων που υπηρετείτε, για τη ζωή τους, την οικονομική τους ασφάλεια και την ελευθερία τους ακόμη και για να περπατούν στο πάρκο, πρέπει να επενδύσετε στη νοσηλευτική».

«Οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το COVID-19, είτε είναι πρωθυπουργοί είτε απλοί άνθρωποι, δεν θα ξεχάσουν. Και για όσους έχουν πεθάνει, μια νοσηλεύτρια μπορεί να ήταν η τελευταία φωνή που άκουσε, το χέρι που άγγιξε ή το πρόσωπο που είδε».

«Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους για τους νοσηλευτές/τριες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους μας για όλα όσα έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν. Όταν ο ιός μας διέψευσε για όλα όσα σχεδόν θεωρούσαμε δεδομένα, οι νοσηλευτές/τριες έδειξαν τι είναι πιο σημαντικό για όλους μας: Η ζωή, ο άνθρωπος και αυτοί που αγαπάμε».

Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους υγεία και ευόδωση των επαγγελματικών, προσωπικών και οικογενειακών τους στόχων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











743