ΠΑΣΥΝΜ: Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές υπάρχουν, είναι ανάμεσά μας, ας τους δώσουμε φωνή


Mε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της σημερινής «Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας» ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Μέρα ψυχικής υγείας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992 από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και έκτοτε καθιερώθηκε ως μια μέρα ευαισθητοποίησης για την προάσπιση της ψυχικής υγείας και του στιγματισμού. Αυτή τη μέρα τον Οκτώβριο υποστηρικτές από όλο τον κόσμο ενώνονται να γιορτάσουν σε ένα ετήσιο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και να εστιάσουν τη προσοχή τους στις σημαντικές επιπτώσεις της ψυχικής νόσου στις ζωές των ανθρώπων. 

Θέμα της φετινής μέρας Φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους ας την κάνουμε πραγματικότητα  και δίνει έμφαση στην «ψυχική  υγεία σε έναν άνισο κόσμο» που αναδεικνύει τις ανισότητες λόγω φυλής και εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Μας θυμίζει ότι όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες και να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με βιωμένη εμπειρία ψυχικής νόσου είναι πλήρως ενσωματωμένα σε όλες τις πτυχές της ζωής! Ο κοινωνικός στιγματισμός και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις επιδεινώνουν περισσότερο την έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών και την αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η ψυχική υγεία έχει ήδη από το 2020 αναγνωριστεί ως προτεραιότητα-κλειδί της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία εξαιτίας της πανδημίας από τον COVID-19.  Η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, οι αγχώδεις διαταραχές, η αύξηση στη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, καθώς και η αύξηση της ενδο-οικογενειακής βίας είθισται να παρουσιάζονται μετά από έντονα ψυχοπιεστικά γεγονότα.  Η πανδημία έχει αναδείξει με τον πιο δραματικό τρόπο τη σημασία της ψυχικής ενδυνάμωσης και θωράκισης του πληθυσμού  αφού το ψυχικό κόστος και η οδύνη τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους δεν μετριούνται σε ευρώ. Φέτος, είναι μια ευκαιρία, να συμμετέχουμε όλοι σε μια καμπάνια με ένα κοινό στόχο: σε ατομικές ενέργειες, για την υποστήριξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα, αλλά και σε μαζικό επίπεδο, για την εξασφάλιση μέτρων και προγραμμάτων ευεξίας προς τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές υπάρχουν, είναι ανάμεσά μας! Ας τους δώσουμε φωνή, για να μπορέσουμε να δούμε μέσα από τα μάτια τους, τα μοναδικό αυτό κόσμο του βιώματος της ψυχικής νόσου! Και γιατί να το κάνουμε αυτό; Γιατί όπως είπε και η μητέρα Τερέζα: «Μπορώ να κάνω πράγματα που εσύ δε μπορείς! Μπορείς να κάνεις πράγματα που εγώ δε μπορώ! Μαζί όμως, μπορούμε να κάνουμε υπέροχα πράγματα!»

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











957