ΠΑΣΥΝΜ: Προειδοποιούμε την πολιτεία με καταγγελία σε όλα τα Διεθνή Σώματα


Με αφορμή τον ξυλοδαρμό της νοσηλεύτριας στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Πάφου

"Υπουργό Υγείας, Υπουργό Εργασίας, Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Πρόεδρο και μέλη Επιτροπής Υγείας Βουλής, Εκτελεστικό Διευθυντή ΟΚΥΠΥ, Αρχηγό Αστυνομίας 

Έντιμοι κύριες και κύριοι,

Με αφορμή τη χθεσινή δυσάρεστη, αδικαιολόγητη και εντελώς απαράδεκτη επίθεση σε νοσηλεύτρια στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Πάφου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.Σ.Υ.Ν.Μ) εκφράζει την έντονη απαρέσκεια του και τις έντονες ανησυχίες του για τις δυσμενείς προεκτάσεις και επιπτώσεις του συμβάντος. γεγονός αυτό εγείρει τεράστια ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας, στην Αστυνομία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επειδή για το σχετικό θέμα επανερχόμαστε για πολλοστή φορά μέσα από επιστολές/ανακοινώσεις μας από το 2013, θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι καιρός η πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προστατεύσει τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις έναντι των πολιτών, των ασθενών και των οικογενειών τους αλλά έχουν και δικαιώματα ως άτομα και ως εργαζόμενοι.

Πιστώνουμε την πολιτεία για κάποια αρχικά μέτρα που έχει λάβει στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όμως αυτά, όπως φαίνεται, δεν αρκούν αφού είναι συχνά τα φαινόμενα βίας στους χώρους παροχής φροντίδας υγείας που περιλαμβάνουν σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία από τους ασθενείς και τον περίγυρο τους. Κανένα παράπονο και καμία απαίτηση δεν δικαιολογούν τέτοιες συμπεριφορές. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) μαζί με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) έχουν ετοιμάσει από το 2002 κοινό έγγραφο το οποίο αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν τόσο από τις κυβερνήσεις νομοθετικά όσο και από τους εργοδότες με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων

http://www.who.int/violence_injury_prevention/violence/interpersonal/en/WVguideline sEN.pdf?ua=1&ua=1

Η Κυπριακή πολιτεία χρειάζεται να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το θέμα και να κατοχυρώσει νομοθετικά και πρακτικά την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουμε ως επαγγελματικός Σύνδεσμος των Νοσηλευτών και Μαιών να καταγγείλουμε, αυτή τη στάση της πολιτείας σε όλα τα Διεθνή Σώματα (International Labour Office, International  Council of Nursing, International Confederation of Midiwives) καθώς και τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Σώματα με επιφύλαξη όλων των νόμιμων δικαιωμάτων για προσφυγή και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











894