ΠΑΣΥΝΜ: Νοσηλευτές: Ηγετική φωνή - Όραμα για τη μελλοντική φροντίδα Υγείας


ΠΑΣΥΝΜ: Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών, 12η Μαΐου

Με ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) αναφέρει:

«Η 12η Μαΐου, η ημερομηνία γέννησης της Florence Nightingale, η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών (ΔΗΝ), ξεκίνησε το 1965 από τo Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN-International Council of Nurses) και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των νοσηλευτών στη φροντίδας υγείας.

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τον κόσμο. Έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, κοινωνικοποιούμαστε, εργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. Για εμάς τους νοσηλευτές έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο παρέχουμε νοσηλευτική φροντίδα. Η πανδημία έχει αναδείξει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε και έχει αποδείξει αυτό που έχει ειπωθεί κατά κόρον, ότι δηλαδή οι νοσηλευτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών υγείας.

Η πανδημία μας βρήκε να εργαζόμαστε στην πρώτη γραμμή, να εκπαιδεύουμε, να ερευνούμε, να θεραπεύουμε, να εμβολιάζουμε και να φροντίζουμε τους συνανθρώπους μας.

Οι νοσηλευτές έχουν επίσης νοσήσει. Εργάστηκαν, μερικές φορές, χωρίς επαρκή προστασία και σε μη ασφαλές περιβάλλον. Κάποιοι κρατήθηκαν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουν επαινεθεί ως ήρωες, όμως είναι άνθρωποι. Δεν είναι άγγελοι, δεν είναι υπεράνθρωποι. Έχουν τις ίδιες ανάγκες και δικαιώματα με όλους τους άλλους. Είναι καλά εκπαιδευμένοι, εξειδικευμένοι, έμπειροι επαγγελματίες και παρέχουν ολιστική ανθρωποκεντρική φροντίδα σε όλα τα στάδια της ζωής των ανθρώπων.

Έχουμε μάθει πολλά από αυτή την πανδημία. Πρέπει να επαναφέρουμε τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες μας, έτσι ώστε να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ διαφορετικών ομάδων στην κοινωνία.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην υγειονομική περίθαλψη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δαπάνες στον τομέα της υγείας μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίες για να αποδώσουν καρπούς. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση για το μέλλον, παρά ως τρέχον κόστος.

Στη νοσηλευτική εξυπακούεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών-πολιτισμικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη ζωή και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Η νοσηλευτική φροντίδα δεν περιορίζεται από παράγοντες ηλικίας, χρώματος, πίστης, πολιτισμού, αναπηρίας ή ασθένειας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας, πολιτικής, φυλής ή κοινωνικής θέσης.

Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά τους κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της κακής διατροφής, της εκπαίδευσης και της ανεργίας και να εφαρμόσει στρατηγικές που θα καταστήσουν την κοινωνία πιο ίση και πιο δίκαια. Εάν όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τους καρπούς της εργασίας τους ή υποστηρίζονται από ένα δίχτυ ασφαλείας που τους παρέχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, τότε το όφελος είναι για όλη την κοινωνία.

Η πανδημία μας αποκάλυψε επίσης, ότι αν δεν υπάρξει δραστική επαναφορά σε πολιτικές και πρακτικές με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας, δεν θα επιτύχουμε τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το όραμα των νοσηλευτών για τη μελλοντική φροντίδα υγείας τους τοποθετεί σε θέσεις επιρροής και εξουσίας ώστε να συνδράμουν σε περισσότερες ανθρωποκεντρικές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στην φροντίδα υγείας και κατά συνέπεια, σε πιο θετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους και τις κοινότητες τους οποίους υπηρετούν.

Ο ΠΑΣΥΝΜ ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους συναδέλφους για το έργο που επιτελούν και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προωθεί το νοσηλευτικό επάγγελμα έτσι ώστε οι νοσηλευτές να μπορούν να παρέχουν φροντίδα υγείας για όλους. Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους υγεία και ευόδωση των επαγγελματικών, προσωπικών και οικογενειακών τους στόχων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1354