ΠΑΣΥΝΜ: Η Χριστιάνα Κούτα ήταν πρωτοπόρος στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας


Ο ΠΑΣΥΝΜ και η Νοσηλευτική στην Κύπρο έχει απωλέσει μια άξια και αγαπητή συνάδελφο και συνεργάτη, μα πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟ».       

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ, με ανακοίνωσή του, «εκφράζει απέραντη θλίψη για την απώλεια της εξαίρετης συναδέλφου Δρος Χριστιάνας Κούτα.

Η Δρ Κούτα από ήταν ένας ακούραστος συνεργάτης του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών. Ήταν ένας από τους προτεργάτες για τη δημιουργία του Τομέα Κοινοτικής Νοσηλευτικής του ΠΑΣΥΝΜ και διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος του Τομέα. Μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη της τέθηκαν τα θεμέλια για την εδραίωση της κοινοτικής και κατ’ οίκον νοσηλευτικής στην Κύπρο.

Ως ακαδημιακός και ειδική σε θέματα κοινοτικής νοσηλευτικής ήταν αρωγός του ΠΑΣΥΝΜ στις διαβουλεύσεις του ΠΑΣΥΝΜ με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Επιπρόσθετα συμμετείχε ως ειδική επιστήμονας και συνεργάστηκε με τον ΠΑΣΥΝΜ και τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στις προσπάθειες για ανπαπτυξη της νομοθεσίας που θα διέπει την κατ’ οίκον νοσηλευτική.

Ήταν πρωτοπόρος στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, τερματισμού του γυναικείου ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, ενδυνάμωσης της γυναίκας στην κοινωνία και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Συμμετείχε ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν την στήριξη των επαγγελματιών υγείας σε θέματα πολιτισμικής επάρκειας, στήριξης των μεταναστών, της διαφορετικότητας κλπ.

Η αγάπη της για τη νοσηλευτική ήταν εμφανής μέσα από τα έργα της και τη συναναστροφή της με τους γύρω της. Ο ΠΑΣΥΝΜ και η Νοσηλευτική στην Κύπρο έχει απωλέσει μια άξια και αγαπητή συνάδελφο και συνεργάτη, μα πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟ».       




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











515