ΠΑΣΥΝΜ: Η κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών αποτελεί μείζων πρόβλημα στην κοινωνία


Με ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των εξαρτήσεων, που γιορτάζεται στις 26 Ιουνίου, ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει:

    «Η κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών και η παράνομη διακίνηση τους αποτελεί μείζων πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία αποπροσανατολίζοντας την πλειοψηφία των νέων. Γι’ αυτό η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εξαρτήσεων, η διεθνής ημέρα κατά της κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών και της παράνομης διακίνησης τους έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1987 να εορτάζεται ετησίως στις 26 Ιουνίου με απώτερο στόχο τη δημόσια έκφραση της αποφασιστικότητας για την επίτευξη μιας υγιούς κοινωνίας απαλλαγμένης από την κατάχρηση ουσιών.

    Οι πολύπλευρες και διαχρονικές επιπτώσεις από την χρήση ουσιών ασκούν μεγάλη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και αποτελούν σημαντική απειλή τόσο για την ασφάλεια όσο και την ευημέρια των ανθρώπων. Η μακροχρόνια χρήση ψυχοδραστικών ουσιών έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η εμφάνιση ασθενειών εξαιτίας της χρήσης κοινής βελόνας (πχ. Ηπατίτιδα), η παραβατική συμπεριφορά, η εγκληματικότητα, η αντικοινωνική συμπεριφορά, η μειωμένη αυτοφροντίδα και αποξένωση από αγαπημένα πρόσωπα, οι διαταραχές στη λειτουργικότητα (πχ. Ικανότητα για εργασία), άλλες ψυχικές διαταραχές ή ακόμα και θάνατο από υπερβολική δόση των ψυχοδραστικών ουσιών.

     Επομένως, η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς, οι επαγγελματίες υγείας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν κάθε είδους ευθύνη για την ενημέρωση ή ακόμα και την αντιμετώπιση των συμπεριφορών αυτών. Με την άμεση και αποτελεσματική δράση όλων των υπεύθυνων οργανισμών τόσο του δικαίου όσο και της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών καθίσταται αδύρητη ανάγκη η συνεργασία για παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας κατά των εξαρτήσεων.

      Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Απρίλιο του 2016, το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών ενίσχυσε την στρατηγική του για τις εξαρτήσεις και το έγκλημα διοργανώνοντας Γενική Συνέλευση για τις ψυχοδραστικές ουσίες σηματοδοτώντας ορόσημο στην πρόοδο ενός προηγούμενου εγγράφου πολιτικής που καλούσε όλα τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τη ζήτηση και την προσφορά ναρκωτικών ουσιών βελτιώνοντας παράλληλα την πρόσβαση σε θεραπεία ατόμων εξαρτημένων από τις ουσίες. Παράλληλα, ο ΟΗΕ ετησίως επιλέγει μία θεματολογία για τη Διεθνή ημέρα κατά των εξαρτήσεων και διοργανώνει διάφορες καμπάνιες και εκστρατείες τόσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των κοινωνικών φορέων σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών όσο και για την προαγωγή της υγείας ενός κόσμου καθαρού από τις εξαρτήσεις.

        Συνοψίζοντας, και έχοντας ως γνώμονα τα θεμελιώδεις ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τομέας Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΝΜ ενστερνίζεται το αδιαίρετο της ψυχοσωματικής οντότητας του ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, συμπαραστέκεται αρωγός τόσο στη διαφύλαξη και προαγωγή της υγείας όσο και στην αντιμέτωπιση και μείωση της βλάβης ατόμων εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











696