ΠΑΣΥΝΜ: Γινόμαστε μάρτυρες πυρών εναντίον επαγγελματιών υγείας που θίγουν την αξιοπρέπεια τους


Με ανακονωση της η Επιτροπή Μαιών / Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών  «εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στις Μαίες και στους Μαιευτές της Κύπρου για το έργο που επιτελούν. Το 2020  ήταν το Διεθνές ¨Ετος του Νοσηλευτή και της Μαίας και συνάμα το έτος το οποίο ανέδειξε το θάρρος και την αφοσίωση των Μαιών και Νοσηλευτών μέσα από τις τεράστιες προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19.

Όπως όλοι οι τομείς της υγείας έτσι και η περιγεννητική φροντίδα επηρεάστηκε με αντίκτυπο την αλλαγή στην  παρεχόμενη φροντίδα στις γυναίκες/έγκυες λόγω της αβεβαιότητας υπό την απειλή της πανδημίας να προσβληθούν από τον ιό. Επιπρόσθετα επηρεάστηκε και η πρακτική των μαιών εφόσον αρκετές μαίες μεταφέρθηκαν εκτός μαιευτηρίων λόγω των αναγκών που προέκυψαν σε θαλάμους ελέγχου COVID-19 ή παρέμειναν σε θαλάμους οι οποίοι διαμορφώθηκαν ειδικά για την παροχή φροντίδας σε θετικές γυναίκες/έγκυες/επίτοκες/λεχώνες με λοίμωξη Covid-19.

Ωστόσο, παρόλα τα εμπόδια, οι  μαίες και μαιευτές συνέχισαν να εργάζονται με  συνέπεια, σοβαρότητα, να σέβονται τη γυναίκα και το νεογνό, τα συναισθήματά  και την ιδιωτικότητά της, τα οποία αποτελούν θέματα ηθικής και δεοντολογίας του επαγγέλματος. Ο ρόλος τους επικεντρώθηκε, όπως πάντα, στη φροντίδα των γυναικών μέσω της εγκυμοσύνης και του τοκετού, στηρίζοντας τις αναπαραγωγικές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια και κυρίως ασφάλεια για τη λήψη σωστών μέτρων για τη μη διασπορά της λοίμωξης Covid-19. Οι όποιες ενέργειες και χειρισμοί σκοπό είχαν και έχουν τη διασφάλιση επαρκούς μαιευτικής φροντίδας με γνώμονα πάντα την υγεία της γυναίκας και του νεογνού της και συνάμα των υπόλοιπων εγκύων και επιτόκων καθώς και των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στην φροντίδα τους.

Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών πιστεύει ότι για να επέλθει το αναμενόμενο αποτέλεσμα επιβάλλεται  πολυεπιστημονική συνεργασία  μεταξύ των άλλων επαγγελματιών υγείας αλλά και μεταξύ των εγκύων/γυναικών. Αναλογιζόμενη τις απειλητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι μαίες/μαιευτές στην πρακτική τους (εφόσον αρκετές έτυχε να ασθενήσουν με τη λοίμωξη Covid-19) και τις προσπάθειές που καταβάλλουν να ανταπεξέλθουν, η Επιτροπή Μαιών θεωρεί ότι η όποια λεκτική επίθεση και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της πρακτικής των Μαιών, κάθε άλλο παρά σεβασμό επιδεικνύουν στο έργο που επιτελούν. Όπως όλη η κοινωνία, ακόμη περισσότερο οι επαγγελματίες υγείας καλούμαστε να πολεμήσουμε ένα κοινό εχθρό που λέγεται πανδημία λοίμωξης Covid-19. O στόχος όλων θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της πανδημίας, τη μείωση της διασποράς και τη μειωμένη νοσηρότητα των θετικών γυναικών/εγκύων, νεογνών και παιδιών από τη λοίμωξη Covid-19. Αντιθέτως γινόμαστε μάρτυρες πυρών εναντίον των επαγγελματιών υγείας μαιών/μαιευτών των δημόσιων νοσοκομείων, τόσο του Νοσοκομείου Μακάριος ο Γ’ Λευκωσίας που ήταν και είναι το σημείο αναφοράς για τις θετικές γυναίκες/έγκυες στη λοίμωξη Covid-19, αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, κάτι το οποίο θίγει την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας. Ο κάθε ένας διατηρεί το δικαίωμα να εκφέρει την άποψη του έχοντας υπόψη ότι ο  λόγος (γραπτός ή προφορικός) επικοινωνεί συναισθήματα και απόψεις, διαμορφώνει γνώμες και εγείρει αντιδράσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν τα λόγια μας στους άλλους και στην συγκεκριμένη περίπτωση τον πανικό και την ανασφάλεια που θα σπείρει στις υπόλοιπες γυναίκες/έγκυες που ίσως χρειαστούν τις υπηρεσίες των επαγγελματιών υγείας. Η δημόσια εκφορά του λόγου δεν υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, αλλά στην αυτονόητη ευθύνη του, να γίνεται στα πλαίσια του σεβασμού και της αξιοπρέπειας  απέναντι στο αντικείμενο σχολιασμού. Το λιγότερο θα έπρεπε να συλλογιστούμε ότι αυτοί οι επαγγελματίες που μας φρόντισαν έπρεπε να σκεφτούν εκτός από τη δική μας ασφάλεια την ασφάλεια των υπολοίπων αλλά και τη δικής τους που απειλείτο από τη λοίμωξη Covid-19.

Η Επιτροπή Μαιών /Μαιευτών εύχεται σε όλους  η πανδημία να αποτελέσει σύντομα παρελθόν, και μέσα από αυτή την πρόκληση να βγούμε όλοι πιο δυνατοί, και όσον το δυνατόν με λιγότερες συνέπειες και απώλειες».

                                                
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
382