ΠΑΣΥΝΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών: «100 χρόνια πρόοδος»


Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του ΠΑΣΥΝΜ  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μαιών και Μαιευτών στις 5 Μαΐου αναφέρει:

«Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου από το 1990, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών και ο κάθε χρόνος που περνά είναι σημαντικότερος για τις Μαίες απ’ ότι ο προηγούμενος. Η φετινή χρονιά είναι υψίστης σημασίας εφόσον 100 χρόνια πρίν δημιουργήθηκε στο Βέλγιο η Διεθνής Ένωση Μαιών (IMU) η οποία υπήρξε ο πρόδρομος της μετέπειτα Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ΔΣΜ). Από τότε  έχει μεταμορφωθεί σε μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση που εκπροσωπεί  περισσότερους από 140 Μαιευτικούς συνδέσμους, πάνω από 120 χώρες, και με μέλη πέραν του ενός εκατομμυρίου μαιών σε όλο τον κόσμο. 

Η ΔΣΜ εορτάζει την εκατονταετηρίδας της, και στοχεύει στο να αναγνωρίσει η παγκόσμια μαιευτική κοινότητα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην μαιευτική, τόσο ατομικά από την κάθε μαία όσο και συλλογικά. Την αρχή σηματοδοτεί η ίδρυση των πρώτων μαιευτικών σχολών, ο διορισμός των πρώτων προϊσταμένων μαιών, οι αυξανόμενοι αριθμοί φοιτητριών σε άμεσης ένταξης μαιευτικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε συνεχιζόμενη μαιευτική φροντίδα από μαία της επιλογής τους. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τεράστια επιτεύγματα, συνεπακόλουθα του πανάρχαιου επαγγέλματός της μαίας.

Ωστόσο, παρ’ όλη την εξέλιξη που επιτεύχθηκε στο επάγγελμα της Μαίας, οι δείκτες προόδου διαφέρουν ριζικά  από τη μια χώρα στην άλλη όσον αφορά στην παροχή μαιευτικής φροντίδας. Η συνεργασία των μαιών, των Μαιευτικών Συνδέσμων και η εφαρμογή της επιστημονικής τεκμηρίωσης, όπως η αυξανόμενη επένδυση σε Μαίες και σε Μαιευτική Φροντίδα, θα μειώσουν την διαφορά και θα οδηγήσουν σε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένες οικογένειες και κοινότητες σε κάθε γωνιά του κόσμου, διασφαλίζοντας ότι τα  επόμενα 100  χρόνια θα είναι ακόμα πιο μνημειώδη για τις μαίες, τις γυναίκες, τα νεογέννητα και όλους τους ανθρώπους.

Υπό το πρίσμα της 100ης επετείου της ΔΣΜ, η γιορτή της Μαίας θα διαρκέσει όλο το 2022.  Η ΔΣΜ θα διερευνήσει ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα, τη φυλή, το φύλο, τις ικανότητες της μαίας, συλλαμβάνοντας τον παλμό της παγκόσμιας κοινότητας των μαιών που αναπτύσσεται από τις διαφορετικές προοπτικές που αποτελούν το πανάρχαιο επάγγελμά της Μαίας.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Τι Θέλουν οι Γυναίκες -What Women Want, η White Ribbon Alliance (WRA), σε συνεργασία με την ΔΣΜ έχουν διερευνήσει πέραν των 50.000 μαιών, για να κατανοήσουν καλύτερα τις εμπειρίες των μαιών και των γυναίκων, τα νεογέννητα και τις οικογένειες που φροντίζουν. Αυτά τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο της μαιευτικής κοινότητας, και μοχλός πίεσης προς την παγκόσμια υπεράσπιση της PUSH καμπάνιας, που στοχεύει στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και στην προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής Υγείας. Επιπλέον αποτελούν πίεση προς τα δικαιώματα των γυναικών και τις νέες και υπάρχουσες προσπάθειες υπεράσπισης του μαιευτικού επαγγέλματος».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











796