ΠΑΣΥΝΜ: Ενδυναμώνουμε και εκπαιδεύουμε την κοινωνία για να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης με καρκίνο


 Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Μέρας Νοσηλευτή Ογκολογίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) αναφέρει:

«Η 18η Μαΐου κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νοσηλευτικής Ογκολογίας, European Oncology Nursing Society - EONS, ως Ευρωπαϊκή Μέρα Νοσηλευτή Ογκολογίας.   

Η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος «RECaN» (Recognising European Cancer Nursing) το οποίο είχε ως στόχο την επιστημονική διερεύνηση του επιπέδου της Νοσηλευτικής Ογκολογίας στην Ευρώπη.

Εστίασε στην σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ως το μέσο για να υποστηριχθεί ο ρόλος των Νοσηλευτών Ογκολογίας στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο και την προώθηση της αναγνώρισης της σημαντικότητας της συνεισφοράς των Νοσηλευτών Ογκολογίας σε όλους του πυλώνες του συστήματος  υγείας κάθε κράτους.

Οι εορτασμοί φέτος στοχεύουν στην προώθηση  της ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου. Ως Νοσηλευτές Ογκολογίας-Αιματολογίας και ειδικοί στην προαγωγή της υγείας, αποτελούμε την πρώτη και βασικότερη οδό διασύνδεσης του συστήματος υγείας ασθενών και ευρύτερα της κοινωνίας, στον τομέα αυτό. Αναμφίβολα είναι σημαντική η  ανταπόκριση μας στην  επιμόρφωση  για την υγεία γενικά, αλλά και ειδικά για τον κρίσιμο  τομέα της πρόληψης.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η πανδημία του Covid-19, έχει διαταράξει έντονα τις υπηρεσίες υγείας, σε ποσοστό 90% των χωρών.

Σε πρόσφατη έρευνα του, ο Ευρωπαϊκός οργανισμός καρκίνου (ECO) σε συνεργασία με το IQVIA , παρουσίασαν ότι,  περίπου γύρω στο ένα εκατομμύριο περιστατικά καρκίνου στην Ευρώπη δεν έτυχαν διάγνωσης ως αποτέλεσμα της επίδρασης του Covid-19.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας αφορούσαν εκτιμήσεις ότι 100 εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας σε καθυστερημένες διαγνώσεις μεταγενέστερου σταδίου της νόσου, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί  σε επιδείνωση  του επίπεδου ποιότητας ζωής και μείωση του προσδόκιμου συνολικής επιβίωσης.

Τέλος αναφορά έγινε και σε εκτιμήσεις ότι, μέχρι και ένα στα δυο  άτομα με ενδείξεις  πιθανών συμπτωμάτων καρκίνου δεν παραπέμφθηκαν επειγόντως για διάγνωση και  ότι ένας στους πέντε καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθούν  να μην λαμβάνουν  τη αναγκαία χειρουργική ή χημειοθεραπευτική φροντίδα που χρειάζονται.

Μπορεί η πανδημία του covid-19 να παραμένει, δεν παύει όμως και ο καρκίνος να αποτελεί τεράστιας σημασίας και  πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας.

Ως Νοσηλευτές Ογκολογίας-Αιματολογίας, παράλληλα με τον αγώνα μας κατά του covid-19, συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε και να εκπαιδεύουμε την κοινωνία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης με καρκίνο.

Προωθούμε την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της διατροφής και αποχή από το κάπνισμα.

Ενθαρρύνουμε την πρόσβαση σε όλους τους ενδεδειγμένους προσυμπτωματικούς ελέγχους και συμβουλεύουμε για έγκαιρη αναφορά συμπτωμάτων.

Επίσης παροτρύνουμε τους επιζώντες από καρκίνο,  να προσέρχονται στις καθορισμένες επισκέψεις παρακολούθησης από ιατρό,  ως μέτρο έγκαιρης διάγνωσης υποτροπής ή εμφάνισης δευτερογενούς καρκίνου.

Ακόμη ηγούμαστε της προσπάθειας για εμβολιασμό, κάτι που μπορεί να αναχαιτίσει λοιμώξεις υπεύθυνες πρόκλησης εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης, αγωνιζόμαστε ακούραστα και προωθούμε την εναρμόνιση του εκπαιδευτικού μας πλαισίου με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, ώστε να καταστεί η Νοσηλευτική Ογκολογία, εξειδικευμένος τομέας της νοσηλευτικής επιστήμης, κάτι που θα επιφέρει ταυτόχρονα αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κατά του καρκίνου.

Ως τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής,  του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών ΠαΣυΝΜ, σας προσκαλούμε να ενισχύσετε την προσπάθειά μας αυτή. 

Το hashtag #ECND20Go4Prevention παραπέμπει σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων φέτος οι νοσηλευτές ογκολογίας - αιματολογίας στην Ευρώπη θα προσπαθήσουμε  να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για πρόληψη του καρκίνου και ταυτόχρονα να αναδείξουμε τον βαρυσήμαντο ρόλο μας στο σύστημα υπηρεσιών δημόσιας υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1162