ΠΑΣΥΝΜ: 14η Νοεμβρίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Αν όχι τώρα πότε;


463 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη

Με ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτης με κεντρικό μήνυμα "Πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας για το Διαβήτη" αναφέρει:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, για την ανάγκη συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης των ατόμων με διαβήτη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη:

  • 463 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη
  • 3 στους 4 ανθρώπους με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
  • Πάνω από 50% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν
  • 1 στους 2 ανθρώπους με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα

Το 2021 σηματοδοτεί την 100η  επέτειο της ανακάλυψης της ινσουλίνης, της πρώτης θεραπείας  που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή των ατόμων με διαβήτη. 100 χρόνια μετά, εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί και βελτιωθεί. Εντούτοις, σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος η ινσουλίνη καθώς και φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα παραμένουν μη διαθέσιμα ή οικονομικώς απρόσιτα. Επιπρόσθετα, πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και φυσική άσκηση καθώς και στον εξοπλισμό και αναλώσιμα που χρειάζονται για τον έλεγχο του σακχάρου.

Ο νοσηλευτής με εξειδίκευση στο διαβήτη αναγνωρίζεται ως ο επαγγελματίας υγείας με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων σχετιζόμενες με το διαβήτη, που είναι ικανός να παρακινεί, να εκπαιδεύει, να συμβουλεύει, να συντονίζει και να συμβάλει στη διαχείριση της φροντίδας του ατόμου με διαβήτη. Ο θεσμός του νοσηλευτή με εξειδίκευση στο διαβήτη ως μέλος της διεπιστημονικής ομάδας για την αντιμετώπιση του διαβήτη, έχει καθιερωθεί και έχει αναγνωριστεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθιστώντας ουσιαστική τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου με διαβήτη και της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Τομέας Νοσηλευτικής Σακχαρώδη Διαβήτη διοργανώνει το μήνα Νοέμβριο -μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για το διαβήτη - εκστρατεία ελέγχου σακχάρου, ενημέρωσης και διανομής ενημερωτικού υλικού σε θέματα διαβήτη σε ορεινά χωριά της Κύπρου.

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και ευόδωση των προσωπικών, επαγγελματικών και οικογενειακών τους στόχων

Τομέας Νοσηλευτικής Σακχαρώδη Διαβήτη ΠΑΣΥΝΜ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











525