ΠΑΣΥΝΜ: «Ακολουθούμε τα δεδομένα: Επενδύουμε στις Μαίες/Μαιευτές»


Με ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει:

«Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου από το 1990, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, με μήνυμα το οποίο ορίζεται από την Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών- ΔΣΜ. Φέτος το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την ΔΣΜ φέρνουν στο φως τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα που αφορούν την σημασία της επένδυσης στην ποιοτική μαιευτική φροντίδα και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων συζητήσεων για την υγεία. Για αυτό και το θέμα της φετινής 5ης Μαΐου είναι «Ακολουθούμε τα δεδομένα: Επενδύουμε στις Μαίες/Μαιευτές». Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν στην διεθνή κοινότητα το θεμελιώδη ρόλο των μαιών για τον τερματισμό της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας ο οποίος σύμφωνα με τον 3ο στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης θα πρέπει μέχρι το 2030 η μητρική θνησιμότητα να μειωθεί σε λιγότερο από 70 ανά 100.000  γεννήσεις παγκόσμια.

Τα δεδομένα είναι σαφή. Όμως λόγω της πανδημίας πολλές μαίες και γυναίκες έχασαν τη ζωή τους αλλά και τα δικαιώματα τους, γι αυτό και είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της υγείας, να υιοθετήσουν τα δεδομένα και να επενδύσουν στις μαίες/μαιευτές, έτσι ώστε να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος.

Πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα αναφέρουν ότι η αύξηση της επένδυσης στις μαίες για την παρεχόμενη μαιευτική φροντίδα θα μπορούσε να σώσει έως και 4,3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο παγκόσμια, εφόσον θα μπορούσε να αποφευχθεί το 67% των μητρικών θανάτων, το 64% των νεογνικών θανάτων και το 65% των εμβρυϊκών θανάτων.

Παρόλο της παγκόσμιας έλλειψης μαιών/μαιευτών, οι υπάρχουσες μαίες αντιμετωπίζουν ουσιαστικά εμπόδια στο να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνατότητες.  Η πανδημία Covıd 19 επίδρασε αρνητικά στην ήδη υπάρχουσα έλλειψη μαιών. Πάρα ταύτα, τα συστήματα υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μαίες/μαιευτές για την παροχή  φροντίδας εξωνοσοκομειακά, στην κοινότητα,  κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή υπερφόρτωσης των υπηρεσιών υγείας. Η μετακίνηση μαιών/μαιευτών από μαιευτικές σε νοσηλευτικές υπηρεσίες για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με  Covıd 19 εκτός απο γυναίκες/έγκυες/λεχώνες, εμποδίζει τις μαίες να διαδραματίσουν τον ουσιατικό τους ρόλο και ενισχύει ακόμη περισσότερο την έλλειψη των μαιών.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα η παροχή φροντίδας απο μαίες/μαιευτές δεν είναι μόνο ζήτημα ζωής ή θανάτου, αλλά και βελτίωσης της υγείας εφόσον οι μαίες θα μπορούσαν να παρέχουν το 90% της βασικής σεξουαλικής, αναπαραγωγικής, μητρικής, νεογνικής και εφηβικής φροντίδας υγείας. Εντούτοις οι μαίες παγκόσμια αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% του υγειονομικού δυναμικού της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Για την επίτευξη ενός συστήματος οικονομικά αποδοτικότερου, επιβάλλεται η σωστή επένδυση στις μαίες/μαιευτές όχι μόνο αριθμητικά αλλά και στην εκπαίδευση, την συνεχή επιμόρφωση, το σωστό εργασιακό περιβάλλον με διεπιστημονική συνεργασία άλλων επαγγεματιών υγείας και κατάλληλων πόρων έτσι ώστε να είναι και πιο αποτελεσματικές/κοί.

Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές, που εργάζονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και συνεχίζουν άοκνα το έργο τους απο την αρχή της Πανδημίας, με γνώμονα πάντα την παροχή ποιοτικής φροντίδας, την ασφάλεια της εγκύου, της μητέρας αλλά και του νεογνού και ταυτόχρονα τη μη διασπορά λοίμωξης του ιού.  Επίσης εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στις θετικές έγκυες γυναίκες και λεχωίδες μαμάδες για τα προβλήματα πρόσβασης αλλά και μέτρα απομόνωσης στην περίθαλψη τόσο των ίδιων όσον και των νεογνών τους, που εμπίπτουν στα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο μετάδοσης του ιού.

Εμείς σαν Μαίες και Μαιευτές θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε γυναίκα και κάθε οικογένεια μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν επικρατούν, αλλά και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της υγείας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η επένδυση σε μαίες/μαιευτές οδηγεί σε υγιέστερες οικογένειες, πιο παραγωγικές κοινότητες και πιο ισχυρό σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα το όφελος επηρεάζει την ευρύτερη οικονομία!!!

Χρόνια πολλά

Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











906