Ο Δρ Χωραττάς του ΠΑΣΥΝΜ εκλέγηκε νέος αντιπρόεδρος της EFN


Πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία η 115η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών (European Federation of Nurses Associations- EFN) 

Πραγματοποιήθηκε στις 1 3 και 14 Οκτωβρίου 2022, η 115η Γενική Συνέλευση της Ευρπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών (European Federation of Nurses Associations- EFN) στο Bled της Σλοβενίας. Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών- ΠΑΣΥΝΜ, εκπροσώπησαν τα μέλη του ΔΣ: Δρ. Αριστείδης Χωραττάς (μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής EFN) και Θεοχάρης Ιωάννου.  

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν πέραν των 23 Εθνικών Συνδέσμων της Ευρώπης ενώ προσκλήθηκαν ως παρατηρητές μέλη εθνικών συνδέσμων χωρών που δεν είναι ακόμη μέλη της Ομοσπονδίας. Τις εργασίες της συνόδου χαιρέτησε η Chief Nursing Officer (CNO) στο Υπουργείο Υγείας της Σλοβενίας Δρ. Mojca Dobnik. Τη διοργάνωση της Γ.Σ. ανέλαβε ο εθνικός σύνδεσμος της Σλοβενίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης παρουσιάστηκε το έργο της ομάδας εργασίας του EFN για την Προηγμένη Νοσηλευτική Πρακτική (ΠΝΠ-Advance Practice Nursing- APN), στην οποία συμμετέχει και ο ΠΑΣΥΝΜ, μαζί με το πλάνο εργασίας για το βάθος πενταετίας με απώτερο στόχο την κατοχύρωση της μέσα από Οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης. Επίσης ο CEO του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN) κ. Howard Catton παρουσίασε την έναρξη της κοινής προσπάθειας του ICN και του EFN για την προώθηση αλλαγών στην κατηγοριοποίηση της Νοσηλευτικής στο επίπεδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labor Organization- ILO) και της ταξινόμησης της νοσηλευτικής μαζί με το καθηκοντολόγιο όπως περιγράφεται στο ISCO-08. Επιπρόσθετα έγινε παρουσίαση του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία με πρωτοβουλία του Εθνικού Συνδέσμου τους και σε συνεργασία με EFN, ICN και Ευρωπαική Ένωση, για την ετοιμασία και παροχή προγράμματος εξομείωσης σε Ουκρανούς πρόσφυγες Νοσηλευτές/εύτριες ώστε να μπορούν να βρουν εργασία στην Ευρώπη για την συντήρηση των οικογενειών τους στην προσφυγιά.

Ο Δρ Χωραττάς ηγήθηκε των εργασιών της επιτροπής για το Δυναμικό Εργασίας (Workforce Committee). Στην επιτροπή συζητήθηκε εκτενώς το Έγγραφο Πολιτικής (Policy Document) που αφορά την παροχή βοήθειας προς το ILO για τη συλλογή δεδομένων για το νοσηλευτικό επάγγελμα. Όλοι οι Εθνικοί Συνδέσμοι ανέφεραν χαρακτηριστικά τα λανθασμένα δεδομένα που δίδουν οι χώρες τους για το νοσηλευτικό δυναμικό και τα οποία βασίζονται στην κατηγοριοποίηση της νοσηλευτικής από το ILO και το ISCO-08 το οποίο δυσχαιρένει την ανάδειξη από μέρους τους της σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Θα προωθηθεί η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ EFN και ICN για την ετοιμασία ισχυρής και τεκμηριωμένης απαίτησης για ορθή κατηγοριοποίηση, ορθό ορισμό του νοσηλευτικού επαγγέλματος και των επαρκειών στη νοσηλευτική (nursing competencies) σε συνάφεια με τα καθήκοντα (tasks) όπως περιγράφονται και τα οποία χρήζουν σημαντικής βελτίωσης.    

O Κος Ιωάννου συμμετείχε στις εργασίες της Επαγγελματικής επιτροπής (Professional Committee). Στην επιτροπή συζητήθηκε η ανάγκη συμπερίληψης στη νοσηλευτική εκπαίδευση η Πλανητική Υγεία (Planetary Health). Αποφασίστηκε όπως γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος εγγράφου πολιτικής του EFN ώστε να συμπεριλάβει αυτή την απαίτηση.

Στην επιτροπή Δημόσιας Πολιτικής (Public Policy) εγκρίθηκε το έγγραφο πολιτικής για την Ευρωπαική Στρατηγική στη Φροντίδα η οποία κύρια αφορά την μακροχρόνια φοντίδα ατόμων και η οποία φαίνεται ότι πάσχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ακόμη και σε αυτές με πιο προηγμένα συστήματα υγείας. 

Και οι τρεις επιτροπές συζήτησαν εκτενώς το πλάνο εργασίας για την Προηγμένη Νοσηλευτική Πρακτική (APN) ενώ ο Κος Ιωάννου έκανε καίριες παρεμβάσεις σε σχεση με τις προυποθέσεις εκπαίδευης και κλινικής εφαρμογής στην επιτροπή την οποία συμμετείχε.

Στις εργασίες της συνόδου αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ζητήθηκε όπως ο EFN προχωρήσει στην δημιουργία εγγράφου πολιτικής σε σχέση με την στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό και τις αναλογίες (ratios). Κατόπιν εισήγησης του κ Χωραττά θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον ίδιο, για την μελέτη του θέματος.

Τέλος κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη Αντιπροέδρου του EFN και δύο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Κάτόπιν ψηφοφορίας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΝΜ Δρ Χωραττάς εκλέγηκε ως νέος αντιπρόεδρος του σώματος για την διετία 2022-2024.

Δρ Αριστείδης Χωραττάς

Θεοχάρης Ιωάννου

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ΠΑΣΥΝΜ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1131