ICN: Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα – τερματίστε τώρα τις διακρίσεις


Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών καλεί σε επενδύση στη νοσηλευτική ως απαραίτητη προϋπόθεση για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας

ΓΕΝΕΥΗ - Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία (10.10.2019) αφιερώνεται κάθε χρόνο για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παρά τις αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στην περίθαλψη και του συνεπακόλουθου στίγματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Ψυχική Υγεία αποτελεί ευκαιρία να αναδειχθεί ο ανεκτίμητος ρόλος των νοσηλευτών στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, την πρόληψη των ψυχικών ασθενειών και την παροχή εξατομικευμένης φροντίδας ψυχικής υγείας. Οι νοσηλευτές είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που ασχολείται με την ψυχική υγεία.

Η ψυχική ασθένεια επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλων, κοινωνικοοικονομικών επιπέδων σε κάθε γωνιά της γης. Παρόλα αυτά, σε όλο τον κόσμο, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας μαστίζονται συχνά από στιγματισμό και διακρίσεις και ως εκ τούτου, καταλήγουν σε υποχρηματοδότηση και καθίστανται δυσπρόσιτες για τα άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Η φετινή εστίαση στην πρόληψη των αυτοκτονιών είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του υψηλού αριθμού αυτοκτονιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο - ένας κάθε 40 δευτερόλεπτα – γεγονός που από μόνο του, αποτελεί ένα πραγματικά εκπληκτικό και ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος τoυ Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN) Howard Catton δήλωσε:

«Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα πρέπει να ισχύει εξίσου για τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν ιστορικά κακή χρηματοδότηση και έχουν χαμηλή προτεραιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας πρέπει είτε να περιμένει πολύ καιρό για βοήθεια, θεραπεία και υποστήριξη είτε να μην έχει καθόλου βοήθεια.

 «Ο αντίκτυπος της μη σωστής και έγκαιρης θεραπείας ασκεί τεράστια πίεση στα άτομα, τις οικογένειες και τους φίλους τους και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα τα άτομα να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα, όπως κοινωνική απομόνωση, προβλήματα στην εργασία και οικονομικές δυσκολίες. Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες συχνά έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κατοικία, την εκπαίδευση ή την απασχόληση.

 «Αυτή η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι μια μορφή διακρίσεων που μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να τερματιστεί. Όλοι πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για τη ψυχική υγεία και οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις υπηρεσίες και τους νοσηλευτές που είναι σε θέση να τις κάνουν να λειτουργούν ομαλά. Οι νοσηλευτές ενεργούν ως υποστηρικτές των ασθενών και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και την εξάλειψη της κατάχρησης και της κακής μεταχείρισης των ατόμων με ψυχικές ασθένειες ».

Η ICN ανησυχεί για τη διάδοση του στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με τη ψυχική ασθένεια και τις αρνητικές της συνέπειες ως προς την ευημερία των ασθενών, των οικογενειών και της κοινωνίας εν γένει. Το επίκεντρο για τη μελλοντική ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα πρέπει να είναι οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες που ενσωματώνονται στις τοπικές κοινότητες για παροχή καλύτερης φροντίδας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι.

 

Ελεύθερη μετάφραση: Ι. Λεοντίου 

https://drive.google.com/open?id=1jldPMeOa7HQTpiAFz0GUCMNxuFbBrOHU




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











979