Φορείς Νοσηλευτικής και Μαιευτικής: Διαπιστώνουμε απαξίωση από τον ΟΑΥ


Θέσεις αναφορικά με τις προτάσεις ΟΑΥ για τις δραστηριότητες που θα αποζημιώνονται για την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας από νοσηλευτές και μαίες

Οι φορείς της νοσηλευτικής και μαιευτικής (Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών – ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ, Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής – Σ.Ν.Μ, Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών – ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ, Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ) πραγματοποίησαν κοινές συναντήσεις με τον  Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών(Δ.Ν.Υ).

Μελέτησαν και συζήτησαν σε έκταση, τις τελευταίες προτάσεις του Ο.Α.Υ προς τον ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και κατέληξαν στα πιο κάτω:

  1. Παρά τις θέσεις που κατατέθηκαν από τον ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ και τη Δ.Ν.Υ στον Ο.Α.Υ επί των βασικών αρχών και του καταλόγου δραστηριοτήτων, διαπιστώνουμε απαξίωση στην επιστημονική και επαγγελματική μας ταυτότητα καθώς και παραγνώριση της πεμπτουσίας του αγαθού της υγείας, αφού επιχειρείται η κατάργηση του ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού το οποίο η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες.
  2. Μέσα από τις προτάσεις του Ο.Α.Υ, διαπιστώνεται αποδυνάμωση και αφαίρεση δραστηριοτήτων που είχαν προταθεί από τους νοσηλευτές και μαίες καθώς και παραγνώριση του δικαιώματος απευθείας πρόσβασης της γυναίκας σε μαία.

Έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει την αυτονομία της μαίας όπως προνοείται από τη σχετική εθνική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή οδηγία. Η μαία είναι ο καταλληλότερος και πλέον προσβάσιμος επαγγελματίας υγείας για παρακολούθηση κυήσεων χαμηλού κινδύνου, να διεκπεραιώνει φυσιολογικό τοκετό και να παρακολουθεί λεχωίδες και νεογνά μέχρι την 28η ημέρα. Η πρόθεση από μέρους του Ο.Α.Υ για αλλαγή της φιλοσοφίας πρόσβασης στη μαία, με παραπομπή μόνο από γυναικολόγο μας βρίσκει αντίθετους.

  1. Η πρόθεση του Ο.Α.Υ για δικαίωμα παραπομπής ασθενών μόνο από ψυχίατρο προς τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας μας βρίσκει επίσης αντίθετους.
  2.  Η γενικότερη προσέγγιση στα θέματα της μαιευτικής, ψυχικής και της γενικής νοσηλευτικής, μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι ο Ο.Α.Υ είναι απρόθυμος να συμβληθεί με νοσηλευτές και μαίες.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς τον Ο.Α.Υ σε προηγούμενη αλληλογραφία του. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί:

  1. Η κοστολόγηση των δραστηριοτήτων των νοσηλευτών και μαιών, που θα συμφωνηθούν αρχικά, και όσων ενδεχομένως προκύψουν στην πορεία, θα πρέπει να γίνουν με ξεχωριστή διαπραγμάτευση.
  2. Το  τελικό, συμφωνημένο πλαίσιο νοσηλευτικών και μαιευτικών δραστηριοτήτων που θα αποζημιώνονται από τον Ο.Α.Υ, θα πρέπει να αξιολογείται και να αναθεωρείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας των δύο μερών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ – Ο.Α.Υ), στη βάση τυχόν νέων δεδομένων που θα προκύπτουν στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού  αλλά και των εξελίξεων στην ιατρική και την τεχνολογία.
  3. Κατά τη διαβούλευση σε ό,τι αφορά στις νοσηλευτικές και μαιευτικές διεργασίες που θα αποζημιώνονται από τον Ο.Α.Υ, θα πρέπει να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εξασφάλιση/ χρέωση αναλωσίμων και εξοπλισμού.
  4. Να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται (στην περίπτωση που αποφασιστεί) η συμπληρωμή.
  5. Οι νοσηλευτικές και μαιευτικές δραστηριότητες που θα συμφωνηθούν, να μπορούν να παρασχεθούν στον δικαιούχο κατ΄οίκον, στον χώρο που βρίσκεται το οργανωμένο γραφείο των νοσηλευτών/ μαιών καθώς και σε χώρους επιλογής του δικαιούχου (πέραν της οικίας ή του κέντρου υγείας) και να αποζημιώνονται στον πάροχο νοσηλευτή / μαία (ή στον φορέα που παρέχει αυτές τις δραστηριότητες).
  6. Ανάλογα με τη νοσηλευτική ή μαιευτική δραστηριότητα, οποιοσδήποτε προσωπικός γιατρός ή και ειδικός γιατρός αλλά και άλλος επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα παραπομπής σε νοσηλευτή ή μαία για παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας (κατ΄οίκον ή σε οργανωμένο κέντρο υγείας ή σε οργανωμένο γραφείο νοσηλευτή/νοσηλευτών/μαίας/μαιών). Εισηγούμαστε όπως υιοθετηθεί η σημερινή πρακτική παραπομπής σε κατ΄οίκον φροντίδα με τη συμμετοχή ιατρικών ειδικοτήτων (π.χ παθολογικής, χειρουργικής, ορθοπεδικής) και όχι μόνο από προσωπικό γιατρό.
  7. Να γίνεται αναφορά και να καταγραφεί η διαδικασία παραπομπής στις περιπτώσεις αξιολόγησης του περιστατικού στην κοινότητα καθώς και η δυνατότητα επικοινωνίας ή/και παραπομπής σε άλλο επαγγελματία υγείας, μέλος της διεπιστημονικής ομάδα όπως π.χ. παραπομπή ενδιαφερόμενου σε κοινωνικό λειτουργό, διατροφολόγο, ψυχολόγο κ.ά.
  8. Για την επιλογή νοσηλευτή ή μαίας να ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής από τον δικαιούχο,  κατά περίπτωση νοσηλευτή ή μαίας, και αν ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικό νοσηλευτή η μαία σε επόμενα παραπεμπτικά.

10. Να καθοριστεί ο μηχανισμός παραπομπής για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (χρόνιους ασθενείς). Δεδομένου ότι κάποιοι ασθενείς (δικαιούχοι του συστήματος) χρήζουν χρόνιας φροντίδας από νοσηλευτή ή/και μαία, θα πρέπει να εξεταστεί και να βρεθεί ο τρόπος για  να καταχωρείται το παραπεμπτικό ως χρόνιο.

Ο ΠΑΣΥΝΜ διαχρονικά κατέβαλλε προσπάθειες για διεκπεραίωση των βασικών αρχών λειτουργίας για την παροχή υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας από νοσηλευτές και μαίες.

  1. Εξακολουθούμε να αναμένουμε απάντηση αναφορικά με τον επιστημονικό σύμβουλο ή τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ο.Α.Υ που συνέβαλαν στον καταρτισμό του εγγράφου που μας κατατέθηκε ώστε κατά την τελική του επεξεργασία να αντιπαραβάλουμε στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης τα ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά.
  2. Επιθυμούμε όπως στις μελλοντικές μας συναντήσεις παρίσταται ο νοσηλευτής και/ή μαία επιστημονικός σύμβουλος του Ο.Α.Υ (αν διαθέτει).
  3. Καταληκτικά εισηγούμαστε όπως σε κάθε περίπτωση καταρτισμού επιστημονικών επιτροπών του Ο.Α.Υ να συμμετέχει ανάλογα με το θέμα νοσηλευτής της αντίστοιχής ειδικότητας και/ή μαία.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η μη συμπερίληψη εξωνοσοκομειακών νοσηλευτικών και μαιευτικών διεργασιών/ πράξεων οι οποίες θα αποζημιώνονται από το Γε.Σ.Υ ή ακόμα η ασύμφορη κοστολόγηση τους, θα οδηγήσει στην ιδιωτική ανάγκη αποζημίωσης από τους πολίτες με επακόλουθο την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους. Σας καλούμε όπως σκεφτείτε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ανδρέας Ξενοφώντος, Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών

Ιωάννης Λεοντίου, Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ

Δρ Γιώργος Ευσταθίου, Πρόεδρος Σ.Ν.Μ   

Παναγιώτης Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ

Πρόδρομος Αργυρίδης, Πρόεδρος Κλάδου Γενικής Νοσηλευτικής ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ   

Ανδρέας Ανδρέου, Πρόεδρος Κλάδου Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ         

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1719