2ο Masterclass Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής ΠΑΣΥΝΜ


“Ψυχική Ανθεκτικότητα Νοσηλευτών Ογκολογίας”

Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, του κυκλικού ωραρίου, της συνεχούς τριβής με το θάνατο, του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης και γενικότερα του ψυχοφθόρου περιβάλλοντος που εργάζονται οι νοσηλευτές, επηρεάζουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Ο τομέας ογκολογικής νοσηλευτικής ΠΑΣΥΝΜ, αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη διοργάνωσε το 2ο Masterclass με θέμα “Ψυχική Ανθεκτικότητα Νοσηλευτών Ογκολογίας”. Το Masterclass πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο ΚKonstantinos the Great, στον Πρωταρά. Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Παραλιμνίου.

Η ποιότητα της ζωής του ατόμου εξαρτάται από την ποιότητα της επικοινωνίας και των συναισθημάτων του. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο νοσηλευτής να αναγνωρίζει τα συναισθήματα και τους φόβους του και να είναι σε θέση να τα διαχειρίζεται. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις οι σύνεδροι εξασκήθηκαν σε τεχνικές που τους βοήθησαν να αυξήσουν την αυτογνωσία τους και εκπαιδεύτηκαν σε εργαλεία και δεξιότητες διαχείρισης των αρνητικών και δύσκολων συναισθημάτων.

Επίσης, η συνεχής επαφή με ογκολογικούς ασθενείς επιβάλλει την μετατροπή των βιωμάτων αυτών σε σημαντική ασπίδα προστασίας της ψυχικής υγείας των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές εκπαιδεύτηκαν σε ασκήσεις διατήρησης θετικής αυτοεικόνας καθώς και σε τεχνικές όπου να μπορούν με καθαρή σκέψη και ορθολογισμό να εργάζονται ακόμη και στις πιο έντονες στρεσογόνες καταστάσεις.

Οι νοσηλευτές ογκολογίας ως μέλη διαφόρων κοινωνικών συστημάτων αναπόφευκτα επηρεάζονται κατά την εκτέλεση των διαφόρων δραστηριοτήτων τους στον εργασιακό τους  χώρο, από τις προκαταλήψεις, τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα σε σχέση με τον καρκίνο όπως αυτά  αναδεικνύονται από τα σύστημα στα οποία ανήκουν οι νοσηλευτές. Μέσω βιωματικών ασκήσεων όπως η θεραπεία γλυπτού, κλήθηκαν να δημιουργήσουν σε ομάδες μια νέα κοινωνική κατασκευή σε σχέση  με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα άτομα με καρκίνο κατά τη θεραπεία. Στόχος της συγκεκριμένης άσκησης ήταν να φανεί ο τρόπος με τον οποίο οι νοσηλευτές αντιλαμβάνονταν και ερμήνευαν τα όσα συμβαίνουν γύρω τους και να ενισχυθούν ψυχικά  μέσω μιας διαδικασίας αναστοχασμού με στόχο την ενδυνάμωση τους.

Η φύση της εργασίας των νοσηλευτών ογκολογίας τους κάνει να έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες υπαρξιακές ανησυχίες και παραδοξότητες. Η έλλειψη νοήματος, ο φόβος μοναξιάς, η έλλειψη ελέγχου, οι συνεχείς απώλειες, ο τρόμος θανάτου μπορούν να τους οδηγήσουν σε μαρασμό. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η νοηματοδότηση στα όσα βιώνουν στο χώρο εργασίας τους. Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων υπήρχε συγκεκριμένη βασική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ώστε να μπορούν με περισσότερη δύναμη και σθένος να αντιμετωπίσουν με ένα θετικό, αισιόδοξο τρόπο το παράδοξο της ζωής. 

Ήταν ένα μονοήμερο εντατικό πρόγραμμα όπου οι νοσηλευτές μέσα από την αλληλεπίδραση απέκτησαν γνώσεις και ανέπτυξαν δεξιότητες για την ενδυνάμωση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας, για να μπορούν αφενός να αντεπεξέρχονται ικανοποιητικά στις καθημερινές προκλήσεις του επαγγέλματος και αφετέρου να παρέχουν όσο το δυνατό ποιοτικότερη και ασφαλέστερη φροντίδα υγείας στον πάσχοντα συνάνθρωπο, την οικογένειά του και να προάγουν την δημόσια υγεία.

Από οργανωτική επιτροπή 2ου Masterclass,

Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











288