18 Μαιου 2020: Ευρωπαϊκή Μέρα Νοσηλευτών Ογκολογίας #ECND20Go4Equality


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΜΠΗ*

Η 18η Μαΐου κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νοσηλευτικής Ογκολογίας, European Oncology Nursing Society - EONS, ως Ευρωπαϊκή Μέρα Νοσηλευτή Ογκολογίας.   

Η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος «RECaN» (Recognising European Cancer Nursing) το οποίο είχε ως στόχο την επιστημονική διερεύνηση του επιπέδου της νοσηλευτικής ογκολογίας στην Ευρώπη.

Εστίασε στην σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ως το μέσο για να υποστηριχθεί ο ρόλος των νοσηλευτών ογκολογίας στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο και την προώθηση της αναγνώρισης της σημαντικότητας της συνεισφοράς των νοσηλευτών ογκολογίας στα συστήματα υγείας.

Οι εορτασμοί φέτος στοχεύουν να προωθήσουν την Ισότητα πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα υγείας για όλους. Το θέμα  ευθυγραμμίζεται τέλεια  με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει επίσης καθιερώσει το έτος 2020 ως το Διεθνές Έτος Νοσηλευτή και μαίας.  

Το hashtag #ECND20Go4Equality παραπέμπει στις όλες σχετικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια να επισημανθούν οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές ογκολογίας αλλά και οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικογένειές τους, ως αποτέλεσμα της ανισότητας στην πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας, της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και της απουσίας  εξειδίκευσης στην νοσηλευτική ογκολογία.

Ως τομέας ογκολογικής νοσηλευτικής,  του Παγκυπρίου Συνδέσμου νοσηλευτών και μαιών -ΠαΣυΝΜ, παρακολουθούμε στενά και έχουμε ενεργή εμπλοκή στις όποιες διεργασίες απαιτούνται για την άμεση βελτίωση των συνθηκών για ίση πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και προωθούμε την εναρμόνιση του εκπαιδευτικού μας πλαισίου με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, ώστε να καταστεί η νοσηλευτική Ογκολογία εξειδικευμένος τομέας παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών

*Νοσηλευτικός Λειτουργός

BSCMSc (c)

Πρόεδρος Τομέα

Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής ΠαΣυΝΜ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1604