12η Ημερίδα Επιτροπής Μαιών/ Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ «Μαιευτική Φροντίδα με Σεβασμό»


Στα πλαίσια της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης διεξήχθη στις 26 Οκτωβρίου 2022 η 12η ημερίδα της Επιτροπής Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) με τίτλο «Μαιευτική Φροντίδα με Σεβασμό».

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνας Γιαννάκη και έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής. Συνδιοργανωτής της ημερίδας ήταν το ΤΕΠΑΚ και υποστηρικτής ο Τομέας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. 

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Την ημερίδα τίμησαν με τη παρουσία τους ο Αν. Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ και 180 σύνεδροι Μαίες/Μαιευτές.

Συμμετείχαν ομιλήτριες από το εξωτερικό (η Δρ Ibone Olza Περιγεννητική Ψυχίατρος και η Δρ Michelle Sadler Ανθρωπολόγος) και ομιλήτριες από την Κύπρο (Δρ Ελένη Χατζηγεωργίου και κα Ιωάννα Κολιαντρή).

Η κα Στέλλα Λεοντίου, πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών/Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ, κατά την εναρκτήρια ομιλία ανέλυσε τη «Μαιευτική Φροντίδα στην Κύπρο σήμερα» παρουσιάζοντας τα μαιευτικά δρώμενα, τις προκλήσεις του μαιευτικού επαγγέλματος, και εισηγήσεις/δράσεις της Επιτροπής Μαιών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός ανθρώπου θα πρέπει να προσεγγίζονται μέσα από μια ανθρωποκεντρική θεώρηση, εφόσον πρόκειται για φυσιολογικά γεγονότα της ζωής, με βαρυσήμαντο τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι μαίες και μαιευτές δίπλα στην γυναίκα/έγκυο. Ακολουθώντας το μαιευτικό μοντέλο φροντίδας μειώνεται η μητρική και νεογνική θνησιμότητα αυξάνοντας συγχρόνως την ικανοποίηση της γυναίκας κατά τον τοκετό με γνώμονα πάντα την παροχή μαιευτικής φροντίδας με σεβασμό».

Επιπρόσθετα η κ Λεοντίου τόνισε ότι: «Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών προσπαθεί να αναδείξει το έργο και ρόλο της Μαίας/Μαιευτή και να κερδίσει έδαφος σε μια κοινωνία η οποία έχει ιατρικοποιήσει τον τοκετό με το 53,1% για το 2019 Καισαρικών Τομών στο νησί μας, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών Παγκόσμια. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στο ήδη υπερφορτομένο σύστημα υγείας, τη μαιευτική εκπαίδευση, απειλώντας την υγεία των γυναικών και νεογνών βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)»

Η κ Λεοντίου εισηγήθηκε επίσης προτάσεις και δράσεις στα πλαίσια των οδηγιών του ΠΟΥ για «Μη κλινικές παρεμβάσεις για ελάττωση αχρείαστων καισαρικών τομών (Κ/Τ)» όπως ενημέρωση του κοινού για τις Κ/Τ, προετοιμασία των εγκύων/συντρόφων για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα, ένταξη εκπαίδευσης/ ενημέρωσης στα σχολεία στα πλαίσια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, παροχή Κοινοτικής Μαιευτικής κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας, δέσμευση για καθολική υιοθέτηση Εθνικών Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών κ.α.

Η μαιευτική φροντίδα θα πρέπει να παρέχεται με σεβασμό, τόσο σε αυτούς που την δέχονται όσο και σε αυτούς που την παρέχουν.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











885