ΠΑΣΥΝΜ: Είμαστε οι επαγγελματίες με δυνατότητα να προωθήσουμε και ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία


Ο ΠΑΣΥΝΜ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών αναφέρει:

"Η 12η Μαΐου, η ημερομηνία γέννησης της Florence Nightingale, η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών (ΔΗΝ), ξεκίνησε το 1965 από τo Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN-International Council of Nurses) και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των νοσηλευτών στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Το θέμα της φετινής ημέρας, όπως καθορίστηκε από το ICN, φιλοδοξεί νααναδείξει τη σημασία που δίνουμε ως επαγγελματίες υγείας στο υπέρτατο αγαθό της υγείας του ανθρώπου, στη φροντίδα και στην ευημερία του ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας.

Υγεία για όλους σημαίνει ότι η υγεία είναι εφικτή για όλους σε κάθε χώρα. Η υγεία σε αυτό το πλαίσιο σημαίνει όχι μόνο τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας αλλά μια πλήρη κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας που επιτρέπει στο άτομο να ευημερεί και να έχει κοινωνικά και οικονομικά μια παραγωγική ζωή.

Οι νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προώθησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών, θεωρώντας ως ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον να συμμετέχουν οι άνθρωποι ως ομάδα ή μεμονωμένα στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της φροντίδας υγείας τους.

Στη νοσηλευτική είναι αναπόσπαστο μέρος ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών-πολιτισμικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη ζωή και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Η νοσηλευτική φροντίδα δεν περιορίζεται από παράγοντες ηλικίας, χρώματος, πίστης, πολιτισμού, αναπηρίας ή ασθένειας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας, πολιτικής, φυλής ή κοινωνικής θέσης.

Οι νοσηλευτές παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινότητα. Συντονίζουν τις υπηρεσίες τους με αυτές άλλων ομάδων. Σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής της πρακτικής μας παρέχουμε κατάλληλη, προσβάσιμη και τεκμηριωμένη φροντίδα υγείας.

Οι νοσηλευτές ως μέλη διεπιστημονικής ομάδας και διατομεακής συνεργασίας μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα υγείας που θα λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη ασθενειών, τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών, την υπεράσπιση, την αποκατάσταση, τη διατομεακή δράση και τις επιστημονικές προσεγγίσεις για εντοπισμό των αναγκών στην υγεία του πληθυσμού.

Ο κόσμος αναζητά τρόπους για την επίτευξη της Υγείας για Όλους.

Η διακήρυξη της Alma Ata (1978) απέτυχε στην προσπάθειά της να παράσχει την υποσχόμενη «Υγεία για όλους» και 40 χρόνια μετά, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Η κυριαρχία της θεώρησης της υγείας ως «απουσία ασθένειας» και η επικράτηση του ιατρικού μοντέλου υποδεικνύουν ότι η «Υγεία για όλους» δεν θα επιτευχθεί.

Η γήρανση του πληθυσμού και η αλλαγή των μορφών των νόσων απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση στην υγεία που απαιτεί ένα ολιστικό μοντέλο που να βασίζεται στο άτομο. Σε αυτό το πλαίσιο επικεντρωνόμαστε με βάση τις επιστημονικές γνώσεις της νοσηλευτικής και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της πρακτικής μας.

Είμαστε και συνήγοροι και πάροχοι φροντίδας για άτομα και κοινότητες και βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των συστημάτων υγείας για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πληθυσμών.

Είμαστε οι επαγγελματίες που έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία.

Τασσόμαστε υπέρ των δικαιωμάτων των ευάλωτων ατόμων, παρέχουμε φροντίδα σε όλους καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής, εκπαιδεύουμε την κοινότητα για επίτευξη καλύτερης υγείας και ευημερίας και αναμένουμε αξιοποίηση από την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές για το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.

Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους υγεία και ευόδωση των επαγγελματικών, προσωπικών και οικογενειακών τους στόχων".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











405