ΠΑΣΥΝΜ: Αναστολή του νόμου για τις μαίες ενδεχoμένως να οδηγήσει σε επικίνδυνα επίπεδα φροντίδας


Τη θέση ότι η προσωρινή έλλειψη Μαιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε βεβιασμένη απόφαση για περαιτέρω αναστολή της εφαρμογής της πρόνοιας για τη στελέχωση με Μαίες στις μαιευτικές / γυναικολογικές μονάδες (Πρώτο Παράρτημα, Μέρος Χ, παρ. 3, Αρ. 129(1) του 2010), εξέφρασε ο ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) Ιωάννης Λεοντίου, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής την περασμένη Δευτέρα. «Σε μια τέτοια περίπτωση», πρόσθεσε ο κ Λεοντίου, «όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε επικίνδυνα επίπεδα φροντίδας προς τους πολίτες. Οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για μια ενδεχόμενη παράταση της αναστολής εφαρμογής της πιο πάνω πρόνοιας που αφορά στη στελέχωση με μαίες για ακόμα περισσότερο χρόνο».

Ο Σύνδεσμος τονίζει εμφαντικά ότι οποιαδήποτε πρόταση για υποκατάσταση του μαιευτικού ρόλου από άλλον επαγγελματία υγείας ακυρώνει τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων 2013/55/ΕΕ καθώς και τις πρόνοιες των Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων 214(Ι) 1988 μέχρι 2015.

Ακολουθούν αυτούσιες οι θέσεις του ΠΑΣΥΝΜ:

«Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει το εδάφιο (γ) του άρθρου 20 των περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων του 1988 έως 2015 το οποίο αναφέρει ότι ο ΠΑΣΥΝΜ «μεριμνά για την προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της νοσηλευτικής και μαιευτικής και της υγείας στη Δημοκρατία», επιθυμεί να σας πληροφορήσει τα ακόλουθα:

Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμος (Πρώτο Παράρτημα, Μέρος Χ) θα πρέπει να διασφαλίζει τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας για τη νοσηλεία των ασθενών καθώς και τα απαραίτητα εφόδια για τη σωστή λειτουργία κάθε ιδιωτικού νοσηλευτηρίου. Εξάλλου, τόσο οι αρχικές πρόνοιες του Νόμου όσο και οι τροποποιήσεις που επήλθαν κατά το 2004, έχουν διαμορφωθεί με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων συμπεριλαμβανομένων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΣΙΝ).

Οι αναλογίες νοσηλευτικού/ μαιευτικού προσωπικού όπως έχουν καθοριστεί, με τις σχετικές κατά καιρούς τροποποιήσεις στο Νόμο, είναι αποτέλεσμα συζητήσεων με βάση διεθνή κριτήρια και μελέτες διεθνών οργανισμών προσαρμοσμένων στα κυπριακά δεδομένα και δεν διαφοροποιούνται από τις αναλογίες που τηρούνται σε άλλες χώρες.

Η προσωρινή έλλειψη Μαιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε βεβιασμένη απόφαση για περαιτέρω αναστολή της εφαρμογής της πρόνοιας για τη στελέχωση με Μαίες στις μαιευτικές / γυναικολογικές μονάδες (Πρώτο Παράρτημα, Μέρος Χ, παρ. 3, Αρ. 129(1) του 2010). Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε επικίνδυνα επίπεδα φροντίδας προς τους πολίτες. Οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για μια ενδεχόμενη παράταση της αναστολής εφαρμογής της πιο πάνω πρόνοιας που αφορά στη στελέχωση με μαίες για ακόμα περισσότερο χρόνο.

Τονίζουμε εμφαντικά ότι οποιαδήποτε πρόταση για υποκατάσταση του μαιευτικού ρόλου από άλλον επαγγελματία υγείας ακυρώνει τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων 2013/55/ΕΕ καθώς και τις πρόνοιες των Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων 214(Ι) 1988 μέχρι 2015.

Περαιτέρω,

- Ο Νόμος περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, καθορίζει με σαφήνεια ποιος θεωρείται Νοσηλευτής ή Μαία. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε προσωπικό για άσκηση νοσηλευτικών ή μαιευτικών καθηκόντων αντιβαίνει τις πρόνοιες του εν λόγω Νόμου.

- Με την αρχική εναρμόνιση της εν λόγω νομοθεσίας, που ψηφίστηκε στις 03/10/2003 (Αρ.154 (Ι) του 2003) έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι σχετικές με τη νοσηλευτική και μαιευτική οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αμοιβαία αναγνώριση προσόντων καθώς και για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας.

- Οι οδηγίες αυτές, όχι μόνο καθορίζουν και κατοχυρώνουν την ταυτότητα του Νοσηλευτή και της Μαίας, αλλά προδιαγράφουν με λεπτομέρεια το ελάχιστο περιεχόμενο και τη διάρκεια σπουδών και υποδεικνύουν το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Πέραν από το υπό συζήτηση θέμα επιθυμούμε να εγείρουμε ξανά δύο σημεία, που κατά την άποψη μας, ο νόμος έχει αδυναμία και οι πρόνοιες του αντιβαίνουν τόσο με την ευρωπαϊκή οδηγία 2013/55/ΕΕ όσο και με το Νομό περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Τα δύο σημεία αφορούν θέματα στελέχωσης και έχουν σχέση: α) με την κάλυψη του νοσηλευτηρίου με νοσηλευτή δευτέρου επιπέδου και β) με την κάλυψη των χειρουργείων. Τα δύο αυτά σημεία προτείνουμε να συζητηθούν σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας και να επανέλθουν στην Βουλή για τις ανάλογες τροποποιήσεις/διορθώσεις.

Καταληκτικά οφείλουμε να καυτηριάσουμε το γεγονός αδυναμίας της πολιτείας να υλοποιήσει και να εφαρμόσει τις σχετικές πρόνοιες του νόμου που ψηφίστηκε από το 2001. Δεν έχουμε πειστεί ότι έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα που έπρεπε ώστε να κλείσει αυτό το ζήτημα και επανέρχεται για πολλοστή φορά στη Βουλή. Ευελπιστούμε ότι στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής υγείας στις 5 Δεκεμβρίου 2016 θα μας δοθεί η ευκαιρία να επεκταθούμε περισσότερο.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες αλλά και τους προβληματισμούς του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ, έτσι ώστε το συμφέρον του Κύπριου πολίτη και ασθενή να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό κατά την παροχή φροντίδας υγείας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











246