ΠΑΣΥΝΜ: 5η Μαΐου: «Μαίες και Μαιευτές Προασπιστές των Δικαιωμάτων των Γυναικών»


Με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει:

"Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, ως φόρο τιμής, για την ανιδιοτελή τους προσφορά, στην παροχή μαιευτικής φροντίδας σε εκατομμύρια γυναίκες και νεογέννητα.

Πάνω από 340,000 γυναίκες και πάνω από 3 εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές της εγκυμοσύνης ή του τοκετού οι οποίες στην πλειονότητα τους θα μπορούσαν να προληφθούν εάν υπήρχαν αρκετές αλλά και καταρτισμένες μαίες. Οι μαίες και οι μαιευτές είναι εκπαιδευμένοι ώστε να έχουν την ικανότητα να παρέχουν μέχρι και το 87% της μαιευτικής φροντίδας στις γυναίκες και στα παιδία τους και θεωρούνται ως οι ιδανικοί επαγγελματίες υγείας για να φροντίζουν την γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Χιλιάδες ζωές σώζονται καθημερινά χάρη στην πολύτιμη συμβολή τους, η οποία δεν ολοκληρώνεται με την γέννηση ενός παιδιού αλλά συνεχίζεται καθώς οι μαίες, οι μητέρες και οι οικογένειες τους παραμένουν συνεργάτες για μια ζωή!

Με το φετινό μήνυμα της, “Μαίες και Μαιευτές Προασπιστές των Δικαιωμάτων των Γυναικών”, η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών (ΔΣΜ) θέλει να τονίσει το σημαντικό ρόλο των μαιών και των μαιευτών στην προστασία των Δικαιωμάτων των γυναικών, των κοριτσιών αλλά και των ίδιων των μαιών, ως εργαζόμενων γυναικών, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία, στις κοινωνίες και στις χώρες όπου διαμένουν αλλά και εργάζονται.

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των κοριτσιών δέχονται διαρκώς πυρά, με πολλές χώρες να καταπατούν την αξιοπρέπεια του γυναικείου φύλου κατά κόρον. Η προσπάθεια πολλών ατόμων ή και οργανισμών, που προασπίζονται τα δικαιώματα αυτά, υποβαθμίζεται και η μάχιμη προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων διαρκεί για χρόνια. Όμως αυτή η προσπάθεια θα συνεχίζεται βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα εκατομμύρια γυναικών και καθώς και αντρών, κάθε ηλικίας, που αφυπνίζονται συνεχώς. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν, η Αιθιοπία που έχει φυλετικά το πιο ισοζυγισμένο κοινοβούλιο, η Σομαλία που έχει αποτάξει των ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η Ισλανδία που έχει κηρύξει παράνομη την διάκριση αμοιβής κατά φύλο, και η Λατινική Αμερική που διαθέτει το μεγαλύτερο πληθυσμό γυναικών σε κοινοβουλευτικά έδρανα.

Σε αυτό το πνεύμα, δεν μπορούσε παρά την Διεθνή Ημέρα Μαιών, να γιορτάσουμε τιμώντας τις μαίες που εργάζονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εγκαταστάσεις και κοινότητες. Στις μαίες που ως μέλη μιας γειτονίας ή μιας κοινότητας έχουν προασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών, στις μαίες που πάλεψαν για να έχουν οι έγκυες γυναίκες μαιευτική φροντίδα βασισμένη στο σεβασμό, στις μαίες που έδωσαν αντισύλληψη σε κοινωνίες που απαγορεύεται, στις μαίες που στήριξαν κακοποιημένες γυναίκες, στις μαίες που αρνήθηκαν να εκτελέσουν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Σε όλες τις μαίες που συνεχίζουν να κρατούν αναμμένη την φλόγα της διεκδίκησης της ισότητας των δύο φύλων και του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε αυτή την μέρα δεν γιορτάζουμε μόνο την προσπάθεια των μαιών να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και την προσπάθεια των ιδίων των μαιών, ως επαγγελματιών υγείας, να ασκήσουν την μαιευτική σε ένα ασφαλές και ενδυναμωτικό περιβάλλον. Υπάρχουν παραδείγματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπου μαίες έχουν κακοποιηθεί, έχουν απαχθεί και έχουν σκοτωθεί εν ώρα καθήκοντος. Παράλληλα υπάρχει και πληθώρα παραδειγμάτων εργασιακής κακοποίησης και κακής συμπεριφοράς από συναδέλφους επαγγελματίες υγείας, που παραμένουν όμως, άλυτα. Οι μαίες πρέπει να είναι ελεύθερες από κάθε εμπόδιο τόσο κατά την άσκηση της μαιευτικής τους εργασίας όσο και στο ίδιο τους το σπίτι.

Στοχεύοντας σε μια ισχυρή μελλοντική κοινωνία, η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών, θέτει ως πρωταρχικό στόχο την προσπάθεια ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων υγείας και δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι:

  • οι μαίες και οι μαιευτές αποτελούν ένα ισχυρό πυλώνα μείωσης της μητρικής και περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας
  • οι μαίες και οι μαιευτές συνεισφέρουν σημαντικά στην βελτίωση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, αλλά και στα βέλτιστα αποτελέσματα της υγείας των μητέρων και νεογνών
  • οι μαίες και οι μαιευτές εξασκούν ένα μοναδικό επάγγελμα που πρέπει όλοι οι φορείς να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν, εφόσον σέβεται και προασπίζει τα δικαιώματα κάθε γυναίκας

Έτσι λοιπόν για το 2019 στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μαιών θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκδηλώσεις σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και διανομή έντυπου υλικού τόσο εκεί, όσο και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα για ενημέρωση του κοινού. Επιπλέον μέλη της Επιτροπής Μαιών θα συμμετέχουν σε διάφορα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Ως αποκορύφωμα της δραστηριότητας της Επιτροπής Μαιών/Μαιευτών, διοργανώνεται και η 10η Επιστημονική Ημερίδα Μαιευτικής με τίτλο "Μαίες και Μαιευτές, Προασπιστές των Δικαιωμάτων των Γυναικών", στις 11 Μαΐου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία. Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Εντίμου Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου .

Εμείς οι μαίες το πιστεύουμε και θα αγωνιζόμαστε ώστε να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών, αφού αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους βασικούς μας ρόλους….."




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











402