ΠΑΣΥΚΥΦΑ: Έκτακτη Γενική Συνέλευση με εισήγηση του Δ.Σ. την άμεση λήψη δυναμικών μέτρων


Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας είχε την Πέμπτη το Δ.Σ. της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Φαρμακοποιών(ΠΑΣΥΚΥΦΑ), κατά την οποία επέδωσε στον Φίλιππο Πατσαλή τις θέσεις του επί του προσχεδίου Νομοσχεδίου για την Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, καθώς και γενικότερα για τα θέματα που αφορούν τους Φαρμακοποιούς και Τεχνικούς Φαρμακείου. Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΥΦΑ, ο Υπουργός Υγείας απέρριψε καθολικά τις θέσεις της συντεχνίας με επιχειρήματα που δεν έπεισαν.

Ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΥΦΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 η ώρα 10:30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στον Στρόβολο, με εισήγηση του Δ.Σ. την άμεση λήψη δυναμικών μέτρων.

Ακολουθεί αυτούσιο το υπόμνημα που επέδωσε στον Φίλιππο Πατσαλή το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Φαρμακοποιών(ΠΑΣΥΚΥΦΑ):

Θέμα: Θέσεις ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ επί του προσχεδίου Νομοσχεδίου για την Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και γενικά για τα θέματα που αφορούν τους Φαρμακοποιούς και Τεχνικούς Φαρμακείου

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση σας για κατάθεση απόψεων και εισηγήσεων σχετικά με το προσχέδιο νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Φαρμακοποιών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ) ανάλυσε και συζήτησε διεξοδικά το εν λόγω προσχέδιο νομοσχεδίου στην πρώτη Γενική Συνέλευση της το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015. Συνοπτικά οι απόψεις των μελών της ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ είναι οι ακόλουθες:

1.Κανένας Φαρμακοποιός ή Τεχνικός Φαρμακείου (μόνιμος, αορίστου ή καθορισμένης διάρκειας) δεν πρέπει να απωλέσει τη θέση εργασίας του με την εφαρμογή της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

2.Είναι εκ των ων ουκ άνευ η διατήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για όλους τους Φαρμακοποιούς και Τεχνικούς Φαρμακείου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών .

3.Όλοι οι Φαρμακοποιοί και Τεχνικοί Φαρμακείου (μόνιμοι, αορίστου και καθορισμένης διάρκειας) να εξακολουθήσουν να ανήκουν οργανικά στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Όσοι λειτουργοί των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών θα εργάζονται στους αυτόνομους οργανισμούς, θα πρέπει να συναινέσουν πρώτα για την απόσπαση τους από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προς τους αυτόνομους οργανισμούς . Οι λειτουργοί αυτοί θα πρέπει να υπάγονται οργανικά στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και διοικητικά στους αυτόνομους οργανισμούς.

4.Όλοι οι Φαρμακοποιοί και Τεχνικοί Φαρμακείου (μόνιμοι, αορίστου και καθορισμένης διάρκειας) οι οποίοι θα αποσπαστούν στην Υπηρεσία Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (Αρ. Απόφασης 77279) με ημερομηνία 16/7/2014, για τη διεκπεραίωση των προσφορών για τα φάρμακα θα πρέπει να ανήκουν οργανικά στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και διοικητικά στο Υπουργείο Υγείας. Οι λειτουργοί αυτοί θα πρέπει να συναινέσουν για την απόσπαση τους .

5. Αιτούμαστε την αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού στα αυτόνομα νοσηλευτήρια ο οποίος στο εν λόγω προσχέδιο νομοσχεδίου υποβαθμίζεται. Η συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Φαρμακευτικής στην Διευθυντική Ομάδα του αυτόνομου νοσηλευτηρίου καθίσταται επιβεβλημένη διότι θα βοηθήσει στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υπολογίζεται ότι θα είναι το 20% των συνολικών δαπανών του αυτόνομου οργανισμού. Η αυτόνομη συμμετοχή του φαρμακοποιού στη Διευθυντική Ομάδα θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό και επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της Διευθυντικής Ομάδας, θα βοηθήσει στην καλύτερη εποπτεία και την ορθή διεκπεραίωση όλων των εργασιών για να διασφαλιστεί η έγκαιρη προμήθεια των φαρμάκων, η ορθή χρήση των ακριβών καινοτόμων θεραπειών βάσει κλινικών πρωτοκόλλων και φαρμακο-οικονομικών μελετών καθώς και η ασφαλής χρήση των φαρμάκων, μέσα στα πλαίσια του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τα φάρμακα του αυτόνομου οργανισμού. Αν ο ρόλος του φαρμακοποιού παραμείνει υποβαθμισμένος, όπως καθορίζεται στο πιο πάνω προσχέδιο νομοσχεδίου, πολύ πιθανόν η βιωσιμότητα των αυτόνομων οργανισμών να απειληθεί εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δαπάνης για τα φάρμακα. Η καθημερινή εμπειρία μας με το υφιστάμενο σύστημα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι δαπάνες για τα φάρμακα έχουν μειωθεί κατά 20% το 2014, (από €108.6 εκ. το 2013 μειώθηκαν στα €92 εκ. το 2014 χωρίς να λείψει το φάρμακο κανενός ασθενή και με την παράλληλη προσθήκη νέων ασθενών σε υφιστάμενες ή νέες θεραπείες. Αυτό επιτεύχθηκε γιατί την αρμοδιότητα του προϋπολογισμού για τα φάρμακα την έχει φαρμακοποιός και μετά από έλεγχο που άσκησαν οι φαρμακοποιοί για την αυστηρή εφαρμογή των κλινικών πρωτοκόλλων και την ορθή συνταγογράφηση ακριβών θεραπειών από τους γιατρούς.

6.Διαφωνούμε κάθετα με την προδιαγραφόμενη απόφαση για την εκτέλεση των συνταγών των εξωτερικών ασθενών του δημόσιου τομέα από τον ιδιωτικό τομέα, ενέργεια η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των φαρμακείων των Αστικών και Αγροτικών Κέντρων όπου υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και τον περιορισμό των εργασιών των φαρμακείων των νοσοκομείων, μόνο για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών ασθενών. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι την εργασία αυτή, δηλαδή την εκτέλεση συνταγών για εξωτερικούς ασθενείς την εκτελούν περίπου 100 φαρμακοποιοί και 10 τεχνικοί φαρμακείων. Εισηγούμαστε ότι θα πρέπει πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα αυτό, να γίνει μελέτη από ειδικούς για να φανούν τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας ενέργειας. Η ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι για λόγους ασφάλειας επειδή η Κύπρος είναι ημικατεχόμενο νησί, και επειδή η κουλτούρα είναι τέτοια θα πρέπει να διατηρήσει το άρτιο σύστημα προμήθειας και διάθεσης φαρμάκων που διαθέτει στον κρατικό τομέα και που εξυπηρετεί καθημερινά ασθενείς όλων των κατηγοριών, ακόμα και στις πιο απόμακρες περιοχές. Σε περίπτωση βεβιασμένων ενεργειών, πολύ φοβούμαστε ότι θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, η εξυπηρέτηση των ασθενών ειδικά για ακριβές θεραπείες θα επηρεαστεί αρνητικά αφού το ιδιωτικό φαρμακείο δε θα είναι σε θέση να έχει στο απόθεμα του τέτοιες ακριβές θεραπείες. Επίσης η φαρμακευτική φροντίδα των ασθενών που διαμένουν στην ύπαιθρο θα επηρεαστεί αρνητικά. Η ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση αλλά ούτε έτοιμος να αναλάβει τον όγκο εργασίας προμήθειας και διάθεσης φαρμάκων που εκτελείται σήμερα αποτελεσματικά από τα κρατικά φαρμακεία.

7.Θα πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος ανέλιξης των Φαρμακοποιών και Τεχνικών Φαρμακείου οι οποίοι θα εργάζονται στους αυτόνομους οργανισμούς, η μισθολογική κλίμακα τους, ο τρόπος επιμόρφωσης, το ωράριο εργασίας, οι άδειες τους κλπ.

8.Το προσχέδιο νομοσχεδίου απαξιώνει τόσο πολύ τον φαρμακοποιό στον οποίο δεν αναφέρεται πουθενά. Υπάρχει πλήρης απουσία της ειδικότητας του «Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού» όσον και αυτής του «Κλινικού Φαρμακοποιού». Την εποχή που όλες οι άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον, εδώ και χρόνια, εισήγαγαν τον θεσμό του «Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού» και του «Κλινικού Φαρμακοποιού» για την παροχή ποιοτικότερης και παράλληλα οικονομικότερης φαρμακευτικής φροντίδας, οι συγγραφείς του εν λόγω προσχεδίου νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αγνοούν παντελώς την ύπαρξη των πιο πάνω ειδικοτήτων. Τα νέα δεδομένα στον τομέα της υγείας τη σύγχρονη εποχή επιβάλλουν εξειδίκευση. Τόσο ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός όσο και ο κλινικός φαρμακοποιός μπορούν να συμβουλεύσουν επιτυχώς και με σιγουριά τον ασθενή για τα φάρμακα του, για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, αντενδείξεις, να παρέχουν πληροφορίες στους γιατρούς ιδιαίτερα για τα νέα φάρμακα, να προτείνουν στον γιατρό την καλύτερη αλλά παράλληλα την πιο οικονομική θεραπεία για την κάθε περίπτωση ασθενούς, να ελέγχουν την ορθή χρήση των φαρμάκων και την εφαρμογή των κλινικών πρωτοκόλλων κ.α.

Πέραν των πιο πάνω, η ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ στην πρώτη της Γενική Συνέλευση αποφάσισε όπως αιτηθεί τα ακόλουθα:

Α) Την άμεση αποπαγοποίηση όλων των κενών ανώτερων θέσεων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και την άμεση πλήρωση τους για να μπορέσουν οι Υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Οι θέσεις αυτές είναι οι 2 θέσεις Πρώτου Φαρμακοποιού (Κλ Α14+2), 11 θέσεις Ανώτερου Φαρμακοποιού (Κλ. Α13+2) και 4 θέσεις Φαρμακοποιού Α΄ (Κλ. Α11+2).

Β) Την άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων βάσης (Κλ. 8-11), από τους έκτακτους φαρμακοποιούς (οι έκτακτοι αορίστου χρόνου να έχουν πλεονέκτημα) αφού προηγηθεί η πλήρωση όλων των ανώτερων θέσεων. Οι θέσεις αυτές ανέρχονται στις 43.

Γ) Όπως όλοι οι έκτακτοι με συμβόλαια καθορισμένης διάρκειας που εργάζονται στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες πέραν των 30 μηνών λάβουν συμβόλαια αορίστου χρόνου.

Δ) Όπως όλοι οι έκτακτοι καθορισμένης διάρκειας που δεν εργάστηκαν για περίοδο 30 μηνών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες λάβουν δίχρονα συμβόλαια και όταν κλείσουν τους 30 μήνες υπηρεσίας, τα συμβόλαια αυτά να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Ε) Όπως για κάθε άδεια μητρότητας εγκρίνεται η πρόσληψη ενός λειτουργού για αντικατάσταση. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες είναι στελεχωμένες κυρίως με γυναίκες, αντιμετωπίζοντας κάθε έτος μεταξύ 7-10 άδειες μητρότητας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του ήδη σοβαρότατου προβλήματος της υποστελέχωσης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Έχοντας υπόψη την απαρασάλευτη προσήλωση σας στον στόχο, σε πρώτο στάδιο της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Υγείας και κατόπιν στην εφαρμογή ενός μοντέρνου και ποιοτικού Γενικού Σχεδίου Υγείας, ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη τις ανησυχίες και τα αιτήματα μας και θα προβείτε στις δέουσες τροποποιήσεις πριν προωθήσετε το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











386