ΠΑΣΥΚΙ:Η μη τήρηση των συμφωνηθέντων οδήγησε στη συμπλοκή στο Ψυχιατρείο


Το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας είναι Νοσοκομείο και όχι κρατητήριο, για το λόγο αυτό οι φυλακισμένοι ασθενείς που μεταφέρονται εκεί για σύντομη θεραπεία πρέπει -για λόγους ασφαλείας- να συνοδεύονται από δεσμοφύλακα, ακριβώς όπως συμβαίνει κατά τη μεταφορά φυλακισμένων στα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Η αξιολόγηση ενός κρατουμένου ως επικίνδυνο από τον ψυχίατρο, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, επιβάλλει τη συνοδεία του από δεσμοφύλακα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Αυτό ακριβώς, σημειώνεται, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης στην πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού του Ψυχιατρείου.

«Η μη τήρηση –για ακόμα μια φορά- των συμφωνημένων, είχε χθες (7-9-2016) ως αποτέλεσμα την αιματηρή συμπλοκή στο Ψυχιατρείο, κατά την οποία τραυματίστηκε ο ασθενής, 3 νοσηλευτές, 2 αστυνομικοί. Να σημειωθεί ότι ο ασθενής είχε απολυθεί από το Ψυχιατρείο από χθες (Τετάρτη) το μεσημέρι και παρόλα αυτά δεν είχε γίνει η άμεση παραλαβή και μεταφορά στο κελί του, αλλά είχε αφεθεί απολυμένος και χωρίς συνοδεία δεσμοφύλακα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Για τον ίδιο ασθενή είχε ζητηθεί επανειλημμένα η φρούρηση από δεσμοφύλακα, από τους θεράποντες ψυχιάτρους», προστίθεται.

Η μη τήρηση των συμφωνημένων για θέματα ψυχικής υγείας και οι έξωθεν παρεμβάσεις στον τρόπο άσκησης της ψυχιατρικής, σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρείου και την επίσημα καταγραμμένη υποστελέχωση σε ψυχίατρους, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία στην άσκηση της Ψυχιατρικής και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

«Η ψυχιατρική ηθική σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων και θεωρεί ότι παρά τη στέρηση της ελευθερίας τους διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα για θεραπεία οποιασδήποτε ψυχικής πάθησης τους σε νοσοκομειακό περιβάλλον κατάλληλο, επαρκώς στελεχωμένο και ασφαλές για τους ίδιους, τους συνασθενείς τους και τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο χώρο», καταλήγει η ΠΑΣΥΚΙ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











328