Σ. Κούμας: Οι αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες


Οι αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες και πρέπει να υπάρξουν σενάρια που να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αν κι εφόσον χρειαστεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας.

Ερωτηθείς αν το σύστημα υγείας στην Κύπρο μπορεί να ανταπεξέλθει κάτω από το βάρος της κρίσης με την πανδημία, ο κ. Κούμας είπε πως «είναι μια ιδιαίτερη δύσκολη πρόβλεψη» σημειώνοντας ότι πρέπει «να αντιμετωπίσουμε το παρόν και να είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια που θα τεθούν σε λειτουργία».

Ο φόβος όλων, σημείωσε, και εδώ και στο εξωτερικό είναι αν θα αντέξουν τα συστήματα υγείας, αν έχουμε πολλά περιστατικά, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης με αναπνευστήρες στις εντατικές.

Άρα πρέπει το κράτος, συνέχισε, να στοχεύσει ώστε με όλες τις υποδομές που έχουμε είτε είναι δημόσιος είτε ιδιωτικός τομέας, να τις οργανώσουμε ώστε ανά πάσα στιγμή που θα εμφανιστεί η ανάγκη να ενισχύουμε το σύστημα.

Για να κάΝεις σωστό συντονισμό, επεσήμανε, πρέπει εκ των προτέρων να καταφέρεις κάποια πράγματα τουλάχιστον βασικά να τα έχεις καταγραμμένα στην βάση πρωτοκόλλων που υπάρχουν.

Η ΠΑΣΥΚΙ, είπε ο κ. Κούμας, θεωρεί ότι τη συγκεκριμένη περίοδο που έχουμε πανδημία στο παγκόσμιο, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει πλήρη δράση γιατί η ιδιαιτερότητα που έχουμε πλέον είναι ότι από την μια είναι το Υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων Επιτήρησης – εκδίδουν οδηγίες, Πρωτόκολλα, κατευθυντήριες γραμμές – αλλά οι υποδομές ανήκουν στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη δυστοκία, ανέφερε, μέχρι να γίνει πράξη η οδηγία, το πρωτόκολλο.

«Καταθέσαμε την άποψη ότι το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει πιο κεντρικό ρόλο, δηλαδή να τα βάλει όλα υπό την σκέπη του, για να συντονίσει – ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να υπεισέλθει και ο ιδιωτικός τομέας όλη η ιατρική κοινότητα και όλο το σύστημα να μπει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο μόνος που μπορεί να το κάμει αυτό είναι το Υπουργείο Υγείας. Ο ΟΚΥπΥ δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Εξήγησε, ότι «οι αντοχές των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν είναι απεριόριστες. Ήδη χρειαζόμαστε ενίσχυση στο επίπεδο της πρώτης γραμμής, στο επίπεδο της διαλογής, στο να κατευθύνουμε τους πολίτες που εμφανίζουν οποιαδήποτε συμπτωματολογία στο τι θα κάμουν».

Είπε ότι τα ιατρεία λοιμώξεων που προτίθενται να διοργανωθούν πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά και να ενισχυθούν με ιατρικό προσωπικό, τονίζοντας ότι είναι θέμα όλης της ιατρικής κοινότητας η αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

«Οι γιατροί επειδή είμαστε στην πρώτη γραμμή, κάποιοι από εμάς μπορεί να νοσήσουν. Αντιλαμβάνεστε ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να «χάσουμε» ορισμένους γιατρούς, όπως είχαμε στην περίπτωση με νοσηλευτές που τέθηκαν σε περιορισμό», σημείωσε. Πρέπει, είπε, να έχουμε σενάρια πώς θα τα καλύψουμε όλα αυτά

«Την ίδια στιγμή το ΓεΣΥ πρέπει να συντονιστεί. Το Υπουργείο Υγείας να κατευθύνει ώστε σε αυτό το δίκτυο που πρέπει να εφαρμοστεί στην πρώτη γραμμή να αποτείνονται οι πολίτες, να γίνεται σωστή διαλογή, να γίνει κατεύθυνση ποιος θα πάει σπίτι του σε αυτοπεριορισμό, ποιος χρειάζεται εισαγωγές. Αυτά έπρεπε ήδη να εφαρμόζονταν».

Σε ερώτηση αν θα επιταχθούν και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Κούμας είπε πως δεν περισσεύει κανένας. «Δεν είναι θέμα αν θα το ονομάσουμε επίταξη, είναι θέμα επιβίωσης, άρα έτσι πρέπει να το προσεγγίσουμε. Μπαίνουν κάποιοι στην πρώτη γραμμή, αν χρειαστεί δεύτερη και τρίτη γραμμή πρέπει να δώσουμε όλες τις υποδομές, να εντάξουμε όλα τα εργαλεία στην προσπάθεια μας με ένα συντονισμένο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα στάδια που μπορεί να προκαλέσει αυτή η επιδημία. Σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν τα δεδομένα από χώρες που έχουν περάσει την επιδημία», πρόσθεσε.

Έλλειψη αναλωσίμων
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε πως υπήρξε πρόβλημα από την έλλειψη αναλωσίμων. «Μας διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν αναλώσιμα, όμως πρέπει να τα διαχειριστούμε. Οι ποσότητες μας που υπάρχουν, χρήζουν σωστής διαχείρισης. Αναμένονται και νέες ποσότητες», ανέφερε.
 
Ο κ. Κούμας είπε πως χρειάζεται ιδιαίτερος συντονισμός και σε αυτό το θέμα. «Τα υπάρχοντα αναλώσιμα να διανεμηθούν εκεί που τα χρειάζονται. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή ώστε να ενισχύσουμε με τον α΄ ή β΄ τρόπο την συγκεκριμένη προσπάθεια. Ένας ελάχιστος αριθμός από τα αναλώσιμα πρώτης γραμμής έπρεπε να υπήρχαν», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1546