ΠΑΣΥΚΙ: Προσπάθεια συγκάλυψης της υποστελέχωσης, με «επιστράτευση» Ειδικευόμενων Ιατρών


«H προκήρυξη 61 θέσεων Ιατρικών Λειτουργών έγινε στη βάση επιστημονικού σχεδιασμού ή συμφωνημένης δομής στελέχωσης;»

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών ανακοινώνει ότι «παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη ανησυχία την συνεχιζόμενη επιδείνωση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα Κρατικά Νοσηλευτήρια, ως αποτέλεσμα πράξεων ή και παραλείψεων από πλευράς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.) καθώς και την στάση ανοχής που επιδεικνύει το Υπουργείο Υγείας.

Η εν λόγω στάση μπορεί φυσικά να είναι επακόλουθη του γεγονότος, ότι ο Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι γέννημα και θρέμμα του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος Ο.Κ.Υπ.Υ. ακολουθεί την ίδια πεπατημένη πρακτική των πολλαπλών υποσχέσεων που δυστυχώς δεν υλοποιούνται ποτέ σε πράξεις. 

Συγκεκριμένα, παρόλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις εκ μέρους της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, ο Ο.Κ.Υπ.Υ. επιδεικνύοντας συνεχή αδράνεια όχι μόνο δεν απέτρεψε, ως επί καθήκοντι, το κύμα φυγής Ιατρών, αλλά ωιμέ, επιδόθηκε δυστυχώς σε επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθυστερώντας έτσι, απαντήσεις και προοπτική στους εναπομείναντες Ιατρούς, με τελικό αποτέλεσμα το κύμα φυγής να αυξάνεται και να επιτείνεται καθημερινά.

Αλήθεια κύριοι υπεύθυνοι, έχετε υπολογίσει την εμπειρογνωμοσύνη που έχουν απωλέσει τα Κρατικά Νοσηλευτήρια;

Την ίδια στιγμή είναι πλέον έκδηλη η αδυναμία που παρουσιάζει ο Ο.Κ.Υπ.Υ. στην προσέλκυση και πρόσληψη ιατρών στα ΤΑΕΠ και σε άλλες κλινικές, αφού, οι προκηρύξεις θέσεων είναι τέτοιες που επανειλημμένως δεν καταφέρνουν και που πιθανότερα ουδέποτε θα καταφέρουν να προσελκύσουν έγκαιρα τον αναγκαίο και απαραίτητο αριθμό Ιατρών στα Κρατικά Νοσηλευτήρια, που θα διασφαλίζει ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών υγείας.

Αλήθεια κύριοι υπεύθυνοι, πόσες από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν έχουν πληρωθεί, και ποτέ ακριβώς; Η απάντηση πιθανότατα δίνεται μέσω της τελευταίας προκήρυξης 61 θέσεων Ιατρικών Λειτουργών, που όμως ταυτόχρονα αποδεικνύει το γεγονός, ότι τα Κρατικά Νοσηλευτήρια προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς υπολειπόμενα όμως τουλάχιστον 61 Ιατρούς.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. ρωτά αν η προκήρυξη 61 θέσεων έγινε στην βάση επιστημονικού σχεδιασμού ή συμφωνημένης δομής στελέχωσης;

Πραγματικά, έχετε μετρήσει τα ποσά «θα», έχετε διαχρονικά υποσχεθεί;

Το καλοκαίρι του 2019 θα παραμείνει αξέχαστο για τους Ιατρούς των ΤΑΕΠ!

Ταυτόχρονα, γινόμαστε μάρτυρες προσπάθειας συγκάλυψης της υποστελέχωσης λόγω παραιτήσεων πολλών έμπειρων ιατρών από τα ΤΑΕΠ, άκουσον άκουσον, …με «επιστράτευση» Ειδικευόμενων Ιατρών!

Αυτή η πράξη αποτελεί μια πρόχειρη και άκρως επικίνδυνη διευθέτηση που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ΤΑΕΠ των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και τους οδηγεί να κάνουν άλλες σκέψεις.

Επίσης, η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος των «καθαρών σεντονιών» με τρόπο προσβλητικό και δυσφημιστικό στοχοποιεί και υποτιμά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Το τιτίβισμα (tweet) του έντιμου Υπουργού Υγείας, όπου διαδίδει το θέμα και «νίπτει τας χείρας του», χωρίς την απόδοση ευθυνών σε κανένα υπεύθυνο μάνατζερ του Ο.Κ.Υπ.Υ. για τη δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε  επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη βλάβη στη Δημόσια Εικόνα του Νοσηλευτηρίου.

 

 

Καμία προσπάθεια δεν έχει πραγματοποιηθεί και υλοποιηθεί για την αποκατάσταση των φθαρμένων κτηριακών και υλικοτεχνικών Δομών: οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα, τη στιγμή που πολλές υπηρεσίες (π.χ. των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό) στεγάζονται σε τρώγλες, ενώ παράλληλα απαιτούν «ανταγωνισμό» με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Σημειωτέο, ότι πέραν των άλλων ελλείψεων, κενών και λοιπών προβλημάτων οι ιατροί του Δημοσίου χρησιμοποιούν ταυτόχρονα χάρτινους και ηλεκτρονικούς φακέλους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς συχνά φεύγουν με δύο συνταγές για να παραλάβουν κάποια φάρμακα από το ιδιωτικό και κάποια άλλα από το κυβερνητικό φαρμακείο. Υποβάλλονται δηλαδή οι ιατροί του Δημοσίου σε αχρείαστες διπλές διαδικασίες, διπλή δουλειά, με επακόλουθη ταλαιπωρία για ασθενή και γιατρό, σπατάλη ανθρώπινων πόρων, και αύξηση πιθανότητας ιατρικού λάθους.

Οι πολίτες προσπαθούν κατ’ επανάληψη να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στα Κρατικά Νοσηλευτήρια αλλά, ωιμέ, κανένας δεν απαντά, αφού δεν έχουν προσληφθεί ακόμα ο απαραίτητος αριθμός ιατρικών γραμματειακών λειτουργών στις κλινικές για την επικοινωνία με το κοινό.

Ποιος πολίτης θα εμπιστευτεί νοσοκομείο στο οποίο τηλεφωνεί και κανένας δεν του απαντά στο τηλέφωνο;

Οι υπεύθυνοι για την πρόοδο των Κρατικών Νοσηλευτηρίων εθελοτυφλούν και για αυτό το θέμα και σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί  άλλωστε υπάρχουν και οι ιατροί οι οποίοι μπορούν να εκτελούν επιπλέον και αυτά τα καθήκοντα: «βλέπετε τους έχουμε εκπαιδεύσει κατάλληλα»!

Η ανησυχία μας ως ΠΑΣΥΚΙ είναι εύλογη και δικαιολογημένη: βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας το ξεμπρόστιασμα, τη δυσφήμηση, την απαξίωση και την εξαθλίωση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων!

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών είναι υπόχρεα να θέσει το εξής ερώτημα: υπάρχει η απαραίτητη αντίληψη των προβλημάτων και η βούληση για έγκαιρη επίλυση τους ή η αδράνεια και καθυστερήσεις έχουν άλλους σκοπούς και άλλα κίνητρα;

Οι ιατροί του Δημοσίου έχοντας έγκαιρα εντοπίσει το πρόβλημα, ενημερώνουμε και προειδοποιούμε ότι δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια διότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να υπερασπιστούμε και να προασπιστούμε με κάθε έννομο μέτρο και δυναμική δράση την βιωσιμότητα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων προς όφελος της κοινωνίας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1823