ΠΑΣΥΚΙ: Λύση στα ΤΑΕΠ με φοιτητές και ειδικευόμενους ιατρούς;


 Με ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αναφέρει:

Παρ’ όλο που ως Συντεχνία προσπαθούμε επιμελώς να αποφεύγουμε να απαντούμε και να τοποθετούμαστε για θέματα, που κατά τη συζήτηση τους απουσιάζαμε, αλλά ούτε και τύχαμε επίσημης ενημέρωσης, θεωρούμε υποχρέωση μας, όπως τοποθετηθούμε επί του άρθρου που αφορά τη μετάκληση από το εξωτερικό εμπειρογνώμονα για θέματα των ΤΑΕΠ και των επακόλουθων «εισηγήσεων», οι οποίες γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ως «μάννα εξ ουρανού».

Με έκπληξη αναγνώσαμε ως μια εκ των «εισηγήσεων» που προβάλλει ως λύση της υποστελέχωσης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών τη δήθεν αξιοποίηση ειδικευομένων ιατρών και φοιτητών ιατρικής!!!

Αν πραγματικά υπήρξε η συγκεκριμένη εισήγηση ή και πρόταση από τον συνάδελφο που εργάζεται στην Ελβετία και κλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ως  εμπειρογνώμονας, τότε προφανώς χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης, η οποία θα πρέπει να λάβει απαραίτητα υπόψη της:

• Τα δεδομένα μεταξύ του Ελβετικού και Κυπριακού Συστήματος Δημόσιας  Υγείας (ποσοστό ΑΕΠ, χρηματοδότηση, αριθμό νοσηλευτηρίων, ιατρών, κλινών κ.λπ.).

• Τα μείζονα θέματα της ιατρικής ευθύνης, της ηθικής και δεοντολογίας που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και τα οποία σίγουρα δεν διαφέρουν εντός της Ευρώπης και που προφανώς αποκλείει τις περιπτώσεις, κάποιος Ελβετός να εμπιστεύεται την υγεία του σε φοιτητή ιατρικής, ειδικά όταν πληρώνει το ψηλότερο κατά κεφαλή κόστος για την υγεία στη Ευρώπη.

• Το ακαδημαϊκό και κλινικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων στα  κρατικά νοσηλευτήρια.

Δεν γνωρίζουμε αν το περιεχόμενο του άρθρου είναι αποτέλεσμα παρανόησης, παραπληροφόρησης ή εάν πράγματι παραθέτει αυτούσια αυτά που μεταφέρθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτό που όμως σίγουρα απουσιάζει είναι οι λύσεις για το σήμερα και αύριο, αφού η υποστελέχωση σε ιατρούς δεν έχει επιλυθεί και στην καλύτερη των περιπτώσεων οι ιατροί των ΤΑΕΠ πιθανώς θα μπορέσουν να πάρουν ανάσες σε περίπου ένα μήνα! Ως τότε ….;

Και ενώ είναι προφανής ο λόγος της υποστελέχωσης των ΤΑΕΠ, παρόλα αυτά επιλέγουμε αλά καρτ φτηνές, «ελβετικές» δήθεν λύσεις, για τις οποίες αναμένουμε οπωσδήποτε την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας.

Αν η επείγουσα ιατρική που αποτελεί εξειδίκευση μετά από ειδικότητα υποβαθμίζεται σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ενός τεταρτοετούς φοιτητή τότε λυπούμαστε κύριοι πλανάσθε πλάνην οικτράν!»
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
1131