Ο ΟΚΥπΥ να εφαρμόσει τη νομοθεσία, διαμηνύουν η ΠΑΣΥΚΙ και η ΠΑΣΥΝΟ


Σωτ. Κούμας «Η σημερινή δίωρη στάση εργασίας είναι προειδοποιητική, άρα η λέξη προειδοποιητική εκπέμπει ένα μήνυμα προς τον ΟΚΥπΥ

Παν. Γεωργίου Να δείξουμε στον ΟΚΥπΥ ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων ίναι ενωμένες και προχωρούν σε αντίδραση

Παν. Γεωργίου Να δείξουμε στον ΟΚΥπΥ ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων ίναι ενωμένες και προχωρούν σε αντίδραση

Την ελπίδα ότι ο ΟΚΥπΥ θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων του και θα προχωρήσει σε συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Δρ. Σωτήρης Κούμας και ο ΓΓ της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Παναγιώτης Γεωργίου, διαμηνύοντας την ετοιμότητα για περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση αδιεξόδου.

Οι δυο συντεχνιακοί μίλησαν το πρωί στους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, στο πλαίσιο της παγκύπριας δίωρης στάσης εργασίας που ξεκίνησε στις 8:30, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συντεχνίες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ είναι ενωμένες για το καλό των εργαζομένων.

Σε δήλωση του, ο κ.Κούμας υπέδειξε ότι «η σημερινή δίωρη στάση εργασίας είναι προειδοποιητική, άρα η λέξη προειδοποιητική εκπέμπει ένα μήνυμα προς τον ΟΚΥπΥ, αλλά δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».

Απλά, συνέχισε, «αυτά που αναλογούν στους εργαζόμενους, πρώτος ο ΟΚΥπΥ πρέπει να τα σεβαστεί ως εργοδότης» και υπογράμμισε ότι «η συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης καταγράφεται στην ίδια την νομοθεσία που διέπει την ίδρυση και λειτουργία του ΟΚΥπΥ και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τοποθετήσεις ότι δήθεν από μόνοι τους, οι εργαζόμενοι, επέλεξαν αυτό το καθεστώς εργασίας».

«Αφού το καταγράφει η νομοθεσία θα πρέπει (ο ΟΚΥπΥ) να έρθει να διαβουλευθεί και να συνομολογηθεί μια συλλογική σύμβαση στο επίπεδο και στο πλαίσιο που ισχύει στους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς», είπε ο Σωτήρης Κούμας και υπενθύμισε πως «ο ΟΚΥπΥ δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας ημικρατικός οργανισμός όπως οι υπόλοιποι άλλοι».

Κληθείς να αναφέρει τι αναμένουν οι συντεχνίες μετά τη στάση εργασίας, δήλωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση και τις προτάσεις του ΟΚΥπΥ, που αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

«Εμείς σε εύλογο χρονικό διάστημα θα τις μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε και ευελπιστούμε ότι ο ΟΚΥπΥ έχει πάρει τα μηνύματα, τόσο των εργαζομένων όσο και της κοινωνίας», ανέφερε.

Την ίδια ώρα τόνισε πως «η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να προχωρήσει σε μια ανασκόπηση του τι έχει ιδρύσει, τι έχει γίνει με τον ΟΚΥπΥ, αν αποδίδει ή δεν αποδίδει και να τον αξιολογήσει», ενώ υποστήριξε ότι ο οργανισμός «αρέσκεται συνεχώς να μιλά για αξιολογήσεις» και διερωτήθηκε «τον ίδιο ποίος θα τον αξιολογήσει, που διαχειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια, την περιβόητη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ».

«Σε περίπτωση που τα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω κακοδιαχείρισης, δεν πάνε μπροστά, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας θα είναι ιδιαίτερες. Επομένως, αν μας έχει μείνει χρόνος, κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που πρέπει και να ελέγξουν τον ΟΚΥπΥ για το τι πράττει», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ εξέφρασε την ετοιμότητα για δυναμικότερα μέτρα, σε περίπτωση που δεν βρεθεί η κοινή συνισταμένη και απολογήθηκε προς το κοινό που επηρεάζεται, ωστόσο σημείωσε ότι «είναι η στάση του ίδιου του ΟΚΥπΥ που μας οδηγεί εδώ και όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ήταν ειλικρινής και έγκαιρα προσερχόταν στον διάλογο και κατέθετε τις απόψεις του όπως έπρεπε και όχι να ακυρώσει τις τελευταίες τρεις συναντήσεις».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα και να δείξουμε στον ΟΚΥπΥ ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ενωμένες και προχωρούν σε αντίδραση».

Δυστυχώς, συνέχισε, στη χθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, τον οποίον ευχαριστούμε, διαφάνηκε για ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις στις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων και στο πως τις ερμηνεύουμε εμείς και πως ο ΟΚΥπΥ.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές μέσα από το προσχέδιο συλλογικών συμβάσεων που αναμένεται να καταθέσει ο ΟΚΥπΥ τη Δευτέρα «και δεν θα χρειαστεί ξανά να κάνουμε απεργία, γιατί είναι ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στον μεγαλύτερο ημικρατικό οργανισμό που έχουμε».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργίου είπε πως κατά τη δίωρη στάση εργασίας τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ στελεχώθηκαν με προσωπικό ασφαλείας, όπως σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας ασθενής και εξυπηρετούνται στις Πρώτες Βοήθειες μόνο επείγοντα περιστατικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











772