Αναστέλλεται η στάση εργασίας των προσωπικών ιατρών


 *Συνάντηση αύριο Πέμπτη  στις 9:30 στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του ΟΑΥ του ΟΚΥΠΥ και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου 

*Νέα παράταση στην εφαρμογή των εφημεριών

Νέα παράταση στην εφαρμογή του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων δόθηκε ύστερα από σημερινή συνάντηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), προκειμένου να αρθούν τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι προσωπικοί γιατροί για αύριο Πέμπτη. Ωστόσο ο ΟΑΥ δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τον θεσμό μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, για το αποτέλεσμα της συνάντησης ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος συγκάλεσε συνάντηση αύριο στις 09:30 στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του ΟΑΥ του ΟΚΥΠΥ και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για να συζητηθεί το θέμα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μετά τη σύσκεψη, στις 10:30 θα υπάρξουν σχετικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί μια παράταση δύο με τρεις εβδομάδες για την εφαρμογή του θεσμού των εφημεριών που επρόκειτο να ξεκινήσει αυτή ή την άλλη εβδομάδα, ως μια ύστατη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις ή να διασκεδαστούν κάποιες ανησυχίες των γιατρών.

Στο πλαίσιο της καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε, συμφωνήθηκε να ανασταλούν και τα απεργιακά μέτρα που ήταν προγραμματισμένα για αύριο.

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα συσταθεί μια Συμβουλευτική Επιτροπή που θα εξετάσει τις ανησυχίες των γιατρών και θα απαντήσει σε κάποια ερωτήματά τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη σύσκεψη υπήρξε συμφωνία εκ μέρους του ΠΙΣ ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι εφημερίες, κάτι που είναι απαραίτητο τόσο για τους ασθενείς και για τους γιατρούς. Ωστόσο, πρόσθεσε, διαφάνηκαν και κάποιες ενστάσεις, αφού οι γιατροί του ΟΚΥΠΥ εξέφρασαν απογοήτευση που ο εργοδότης τους δεν προέβη σε συνεννόηση μαζί τους. Ένσταση φέρουν και οι γιατροί του δημοσίου στην παραχώρηση κτηριακών εγκαταστάσεων του ΟΚΥπΥ για φιλοξενία ιδιωτών γιατρών οι οποίοι θα εφημερεύουν, θέση στην οποία αν επιμένουν, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Υπήρξαν επίσης, όπως είπε, κάποιες διαφωνίες μεταξύ των γιατρών για τις ώρες που θα λειτουργήσουν οι εφημερίες.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο ΟΑΥ έστειλε το μήνυμα στους γιατρούς ότι θα προχωρήσουν με τον θεσμό των εφημεριών χωρίς να υπάρχει συμφωνία κατ’ απόλυτο τρόπο σε κάποια πράγματα. Δήλωσε επίσης την αποφασιστικότητα του ΟΑΥ να ξεκινήσουν οι εφημερίες το αργότερο σε τρεις εβδομάδες, αφού δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι ενημερώνει ότι ως αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης με τον ΠΙΣ στη παρουσία του ΟΑΥ, των Επιστημονικών Εταιρειών των Προσωπικών Ιατρών Ενηλίκων / Παιδιών και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Ιατρών που εργοδοτούνται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, έχει αποφασιστεί η αναστολή της προκηρυχθείσας 3ωρης στάσης εργασίας για αύριο Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, εκ μέρους των Προσωπικών Ιατρών στα Κέντρα Υγείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











972