ΠΑΣΥΚΙ: «Άτοπη» η δήλωση του Γεν. Ελεγκτή για τις ηλεκτρονικές κάρτες


Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) χαρακτηρίζει «άτοπη» την επαναφορά του θέματος της ηλεκτρονικής κάρτας από τον Γενικό Ελεγκτή, τον οποίο καλεί άμεσα να ελέγξει κατά πόσο ο εργοδότης των ιατρών παραβιάζει ή όχι τη νομοθεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε πει χθες στη Βουλή ότι ούτε το ιατρικό ούτε το παραϊατρικό προσωπικό κτυπούν κάρτα, και δεν υπάρχει στοιχείο που να καταγράφει παρουσία τους στην εργασία τους, ενώ την ίδια ώρα πληρώνονται υπερωρίες.
Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «αφενός ο Γενικός Ελεγκτής δείχνει να αγνοεί τη φύση του ιατρικού λειτουργήματος και αφετέρου επιμένει στην εφαρμογή μεθόδων ελέγχου που δεν εφαρμόζονται σε γενικές γραμμές στον ευρωπαϊκό χώρο ή/και όπου εφαρμόζονται, εφαρμόζονται με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών».
Σημειώνει ότι η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των ιατρών ελέγχεται με διάφορους τρόπους και ότι είναι «υποτιμητικό» να ελέγχεται η ιατρική ως γραφειακή δημοσιοϋπαλληλική εργασία.
Εντούτοις, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, η ίδια «πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα, αλλά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστός ο Νόμος Περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας και να αποζημιώνονται οι πραγματικές ώρες εργασίες των κυβερνητικών ιατρών».
«Θεωρούμε ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα έπρεπε να γνωρίζει την ύπαρξη του Νόμου περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας, ενός νόμου ο οποίος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το ιατρικό επάγγελμα και κατ’ επέκταση την ασφάλεια και την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας, προς τους συμπολίτες ασθενείς μας. Η εν λόγω νομοθεσία δυστυχώς καταπατάται ασύστολα λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του επείγοντος στην ιατρική πράξη που ανακαλεί στο καθήκον κάθε ώρα και στιγμή τους ιατρούς», επισημαίνει η ΠΑΣΥΚΙ.
Προσθέτει ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα έπρεπε να διερευνήσει τους λόγους που δεν εφαρμόζεται ο Νόμος από τον εργοδότη. «Μήπως διότι αν εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα δεν θα μπορεί να καλύψει τις εφημερίες των νοσοκομείων; Μήπως διότι δεν θα έχει επαρκή ιατρικό προσωπικό για επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις; Μήπως διότι θα υποχρεωθεί να εργοδοτήσει διπλάσιο ιατρικό προσωπικό;» διερωτάται η ΠΑΣΥΚΙ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











250