ΠΑΣΥΚΙ: Σύσταση ad hoc επιτροπής τεχνοκρατών για τη συνομολόγηση νομοσχεδίου για Ιατρική Σχολή Π.Κ.


Με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αναφέρει ότι μετά από τοπική συνέλευση που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την περασμένη Παρασκευή κατέληξε σε ψήφισμα αναφορικά με τη Συνεργασία Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει:

«Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών στα πλαίσια της προσπάθειας για συνεχή ενημέρωση των μελών της πραγματοποίησε τοπική συνέλευση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την Παρασκευή 14/10/2016.

Το Δ.Σ ενημέρωσε εκτενώς για τις θέσεις της συντεχνίας, τις επαφές της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. με το Υπουργείο Υγείας, όπως και με άλλους φορείς και θεσμούς. Έγινε ενημέρωση που βρίσκονται οι συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας για τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας, την απαραίτητη αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων προ της αυτονόμησης, την στελέχωση / δομή των νοσηλευτηρίων, την παροχή κινήτρων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους ιατρούς, τα εργασιακά θέματα σε περιβάλλον αυτονόμησης και τα προτεινόμενα νομοσχέδια για την Αυτονόμηση και το ΓΕ.Σ.Υ, τις σχέσεις με την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τα μέλη και κατατέθηκαν εισηγήσεις για το πώς θα πορευτούμε περαιτέρω.

Τα μέλη της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. σε κλίμα πρωτόγνωρης ενότητας, αλληλεγγύης και συναδελφικότητας τόνισαν την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών και εάν δεν καρποφορήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε η συντεχνία να προχωρήσει σε πιο δυναμικά και δραστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα τόνισαν την στήριξη τους προς την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου και την έναρξη μαθημάτων με τρόπο που η Ιατρική σχολή να ενσωματώνεται στα κρατικά νοσηλευτήρια, με αλληλοσεβασμό προς τους ιατρούς και όχι με την κατάληψη των νοσοκομείων με αυταρχικό τρόπο, με την απαξίωση των νοσοκομειακών ιατρών, ενέργειες που σίγουρα θα προκαλέσουν προβλήματα στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα:

Ψήφισμα αναφορικά με την Συνεργασία Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργείου Υγείας.

«Οι κυβερνητικοί Ιατροί χαρακτηρίζουν το Συμφωνητικό Συνεργασίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Υγείας απαράδεκτο, παράνομο και αντισυνταγματικό. Τόνισαν ότι κανένας δεν δικαιούται μονομερώς να συντάσσει κανόνες λειτουργίας που αλλάζουν την δομή και την λειτουργία των κλινικών των κρατικών νοσηλευτηρίων .

«Το συμφωνητικό, το οποίο υπεγράφη στις 28.07.2016, πρέπει άμεσα να παγοποιηθεί προσωρινά, ούτως ώστε να δοθεί μεταβατικός χρόνος στα ενδιαφερόμενα μέρη (Υπουργείο Υγείας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις) να διαμορφώσουν και να συνομολογήσουν έγκαιρα, σχετικά νομοσχέδια και κανονισμούς στην βάση των τελευταίων, με χρονικό ορίζοντα κατάθεσης τους στην Βουλή των αντιπροσώπων για ψήφιση, πριν το τέλος του χρόνου. Ως προς τούτο, η σύσταση Επιτροπής από αντιπρόσωπους εκ των τριών μερών είναι αναγκαία».

«Οι φοιτητές δεν θα θυματοποιηθούν! Η εκπαίδευση των Φοιτητών, θα ξεκινήσει και θα λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα από τους νοσοκομειακούς ιατρούς, κάτω από την καθοδήγηση των ακαδημαϊκών πανεπιστημιακών συνάδελφων, σε πλήρη συνεργασία με τους κλινικούς εκπαιδευτές και άλλους συναδέλφους.

Δεν θα υπάρξει κανένας διαχωρισμός κλινικών, ούτε σε θέμα κλινών ούτε σε διαμοιρασμό σε ανθρώπινο δυναμικό και άτομα. Προϊστάμενος της κλινικής και τμήματος παραμένει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Διευθυντής της κάθε κλινικής, χωρίς παράνομες παραχωρήσεις ή διαμερισμό οποιασδήποτε μορφής είτε σε προσωπικό είτε σε κλίνες.

Οι ακαδημαϊκοί ή πανεπιστημιακοί συνάδελφοι (καθηγητές ή λέκτορες) θα φιλοξενούνται ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε κλινικής, αναφορικά με γραφεία γραμματειακό προσωπικό, οι όποιες ανάγκες των ακαδημαϊκών σε προσωπικό, εξοπλισμό ή κλινών, θα ικανοποιούνται μέσω της νενομισμένης διαδικασίας, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δηλαδή μέσω του Διευθυντή της κλινικής, του εκτελεστικού Διευθυντή, του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τους χώρους του Σιακόλειου Κτίριου, γίνετε εισήγηση όπως χορηγηθούν και στους κλινικούς ιατρούς και εκπαιδευτές χώροι, γραφεία και πρόσβαση σε χώρους συνεύρεσης και εκπαίδευσης, αμφιθέατρο και εστιατόριο».

Η συνέλευση σύστησε ad hoc επιτροπής τεχνοκρατών που θα συζητήσουν για να προτείνουν εισηγήσεις προς το Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., που θα βοηθήσουν στην συνομολόγηση ενός συμπεφωνημένου νομοσχεδίου για την Ιατρική Σχολή.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. καλεί τον Υπουργό Υγείας όπως προβεί τάχιστα στην ανάκληση της εγκυκλίου για τους κανονισμούς λειτουργίας ως ένδειξη καλής θέλησης σε μια προσπάθεια πυρόσβεσης της τεταμένης ατμόσφαιρα που το Υπουργείο Υγείας και Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δημιούργησαν με την υπογραφή ενός συμφωνητικού που κανείς από τους άμεσα επηρεαζόμενους δεν γνώριζαν.

Για το καλό των ασθενών μας και των φοιτητών, καλούμε όλους στην έναρξη ενός διάλογου με εντατικούς ρυθμούς με στόχο την κατάληξη σε κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν έτσι την επιστροφή στην ομαλότητα, την νομιμότητα και την εργασιακή ειρήνη στα κρατικά νοσηλευτήρια, για να μπορεί η εκπαίδευση των φοιτητών να γίνεται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Τυχόν προσπάθεια επιβολής κανονισμών λειτουργίας στα πλαίσια του παράνομού Συμφωνητικού, την επόμενη Δευτέρα 17.10.2016, με σεβασμό προς τους ασθενείς, το ιατρικό λειτούργημα αλλά και τους Θεσμούς και την Αρχή της Νομιμότητας που διέπουν την λειτουργία του Κράτους μας, η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν θα διστάσει να προβεί σε άμεση λήψη δυναμικών μέτρων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











301