ΠΑΣΥΚΙ: Οι θέσεις, τοποθετήσεις και ανησυχίες μας δεν στοχεύουν στην ανατροπή της μεταρρύθμισης


«Αντιθέτως επιθυμούν διακαώς την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής και βιώσιμης ορθολογιστικής συμφωνίας ως προς το μοντέλο της Αυτονόμησης»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2017, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών κατά την οποία τα μέλη ενημερώθηκαν και εξέφρασαν απόψεις για τα Νομοσχέδια του Γε.Σ.Υ της Αυτονόμησης και τους Κανονισμούς που αφορούν τα εργασιακά εντός αυτής, που ευρίσκονται για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών η Συντεχνία «επαναβεβαιώνει την στήριξη της στην εφαρμογή Διοικητικής και Οικονομικής Αυτονόμησης των Δημόσιων Κρατικών Νοσηλευτηρίων.

Πάγια θέση και Αρχή της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, ήταν και είναι η ορθολογιστική αναδιοργάνωση και ο πραγματικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των κρατικών Νοσηλευτηρίων, ώστε πραγματικά να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του ΓΕ.ΣΥ.

Η πεποίθηση μας ότι αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια του υπάρχοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλαδή του κράτους, ουδόλως δεν καταργεί τις από καιρού πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις αλλά αντιθέτως την ενδυναμώνει και την επιταχύνει.

Οι θέσεις, τοποθετήσεις και ανησυχίες που η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. υπέβαλε με την έναρξη του διαλόγου για την μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, εκ των ουκ άνευ δεν στοχεύουν την ανατροπή της, αλλά αντιθέτως επιθυμούν διακαώς την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής και βιώσιμης ορθολογιστικής συμφωνίας ως προς το μοντέλο της Αυτονόμησης το οποίο θα ενσωματώνει Διεθνείς Πρακτικές και εμπειρίες, με νέες προσεγγίσεις στον Τομέα της Διοίκησης και θα δημιουργεί ένα υγιές, επιθυμητό, αποδεκτό και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον για τους ιατρούς και τους υπόλοιπους Λειτουργούς Υγείας, με τις απαραίτητες συνέργειες.

Στα πλαίσια του διαλόγου, στον βαθμό που διεξήχθη, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τους κανονισμούς για εργασιακά, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις στην βάση των προτάσεων και εισηγήσεων που καταθέσαμε ως ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., τα οποία ενσωματώθηκαν στο γραπτό κείμενο των κανονισμών.

Για άλλα θέματα, όπως π.χ. η Συμφωνία για Μεταβατική Περίοδο πέντε χρόνων του υφιστάμενου αριθμού ιατρών που εργοδοτούνται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και των υπάρχουσων Δομών/ Τμημάτων Ιατρών, αναμένουμε την Σύναψη γραπτής Συμφωνίας.

Περαιτέρω θέματα, όπως κάλυψη της αστικής ευθύνης από τον εργοδότη των ιατρών, εργασιακός χρόνος, ο αριθμός ημερών άδειας ανάπαυσης, ευελιξία και διαφάνεια στις διαδικασίες προσλήψεων, θεωρούμε ότι χρήζουν συμφωνίας και ενσωμάτωσης στο κείμενο των κανονισμών.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, έχει έγκαιρα καταθέσει και ενημερώσει για τις θέσεις της, σε σχέση όχι μόνο με το νομικό πλαίσιο της Αυτονόμησης, αλλά επίσης για τις εργασιακές σχέσεις και για το τεχνικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. για πολλοστή φορά δηλώνει ότι για να είναι εφικτό και δυνατό το εγχείρημα της Αυτονόμησης, ασχέτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα συμφωνημένο Οργανόγραμμα στη βάση διεθνών πρακτικών και ισχύουσων νομοθεσιών.

Η απόφαση πλέον εναπόκειται στην Πολιτεία (εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, Κοινοβουλευτικά κόμματα) ώστε εν τη σοφία της, να επιλέξει το κατάλληλο μοντέλο προς εφαρμογή και να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας για το καλό της κοινωνίας γενικότερα και των ασθενών ειδικότερα.

Η ψήφιση των νομοσχεδίων για το συγκεκριμένο Πρότυπο Αυτονόμησης μεταφέρει αυτόματα και την ευθύνη της συνεχούς παρακολούθησης και της έγκαιρης διόρθωσης εκεί όπου θα είναι απαιτούμενο και αναγκαίο προς τα Κοινοβουλευτικά κόμματα.

Αναμένουμε την παρουσίαση ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένες δράσεις, για ενίσχυση, στελέχωση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Δράττοντας της ευκαιρίας και ενόψει των έντονων διεργασιών και συζητήσεων στον Τομέα της Υγείας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αναμένουμε να κληθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύναψη της Συμφωνίας, όπως έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο στις 13 Μαρτίου 2017.

Η συμφωνία αυτή, αναμένεται να αποδείξει και την πραγματική βούληση για μεταρρυθμίσεις, αφού θα αποτελέσει ένα κίνητρο για προσέλκυση ιατρών μέχρι να τεθεί σε ισχύ η Αυτονόμηση.

Καταλήγοντας, καλούμε όλον τον ιατρικό κόσμο, τους ασθενείς αλλά και κόμματα να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας, που μοναδικό στόχο έχουν, την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τον κύπριο ασθενή και πολίτη, αλλά ταυτόχρονα αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους επαγγελματίες υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











232