ΠΑΣΥΚΙ: Οι πειραματισμοί στην Υγεία δεν έχουν χώρο, χωρίς την επίλυση των εργασιακών ζητημάτων


Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η μελέτη που προτίθεται να προκηρύξει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την Αυτονόμηση και το Γε.Σ.Υ., αποδεικνύει πρωτίστως την επιπολαιότητα με την οποία τα δύο Υπουργεία, Υγείας και Οικονομικών προσεγγίζουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του τομέα της Υγείας που ταλαιπωρούν επί καθημερινής βάσεως τους ασθενείς συμπολίτες μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε. των προθέσεων, όσο και των όρων εντολής της μελέτης που προτίθεται να προκηρύξει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την Αυτονόμηση και το Γε.Σ.Υ., ενώ τα σχετικά νομοσχέδια βρίσκονται προς συζήτηση/ ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποδεικνύει πρωτίστως την επιπολαιότητα με την οποία τα δύο Υπουργεία, Υγείας και Οικονομικών προσεγγίζουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του τομέα της Υγείας που ταλαιπωρούν επί καθημερινής βάσεως τους ασθενείς συμπολίτες μας.

Πραγματικά είναι να διερωτάται ο κάθε ένας από εμάς, αν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και προγραμματισμός μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα.

Ζητούν τη μελέτη ζωτικής σημασίας αναπάντητων προφανώς ερωτημάτων, χωρίς τη βέβαιη απάντηση των οποίων και τη ρύθμιση των σχετικών παραμέτρων, τίθεται εν αμφιβόλω η επιτυχία του εγχειρήματος. Οι επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και το κράτος γενικότερα από τη μεταφορά έμψυχου και άψυχου υλικού στον αυτονομημένο οργανισμό και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των επιπτώσεων δεν έχουν ακόμη προβλεφθεί.

Η μεταφορά-απόσπαση υπαλλήλων και προσωπικού στους αυτονομημένους οργανισμούς, η δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων, πόσο ομαλά και πόσο λειτουργικά μπορεί να επιτευχθεί, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας – Κρατικών Νοσηλευτηρίων, όπου οι πειραματισμοί δεν έχουν χώρο, χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση των εργασιακών ζητημάτων!

Για όλα αυτά η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. έγκαιρα προειδοποίησε και έθεσε ερωτήματα που όμως δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα.

Ακόμη διερωτώνται για το ύψος της συνεισφοράς κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων, όπως για το ύψος των πιθανών συμπληρωμών το οποίο επίσης παραμένει μια άγνωστη μεταβλητή, ενώ οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο βωμό της οικονομικής λιτότητας δεν έχουν εξευρεθεί.

Σε άλλες πολιτείες οι αρμόδιοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν αν ζητούσαν αντίστοιχη έγκριση από τη νομοθετική εξουσία ενώ ταυτόχρονα παραδέχονται εμμέσως σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα.

Τα νοσοκομεία δεν είναι λιμάνια και οι ασθενείς δεν είναι εμπορευματοκιβώτια».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











311