ΠΑΣΥΚΙ: Οι δηλώσεις του υπ. Οικονομικών δείχνουν άγνοια για την κατάσταση στην Υγεία


Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια επί 24ωρης βάσης και την χρήση του εξοπλισμού αποδεικνύουν την άγνοια που χαρακτηρίζει πολλούς για την κατάσταση στην Υγεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).
«Αναμέναμε από τον Υπουργό Οικονομικών αντί εμμέσως πλην σαφώς να στοχοποιεί τους εργαζόμενους στην υγεία, να κάνει και αυτός την παραδοχή όπως έκανε ο Υπουργός Υγείας ότι τα νοσηλευτήρια είναι σε ελεύθερη πτώση. Και είναι σε πτώση παρόλο που οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται με αυταπάρνηση, σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, πολλές φορές και για συνεχόμενες 32 ώρες, με χαμηλές αμοιβές, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι είναι εμφανές πως ο Υπουργός Οικονομικών αδυνατεί να αντιληφθεί το έργο που επιτελεί ο γιατρός.
«Τον προσκαλούμε σε μια εφημερία και σίγουρα θα αλλάξει άποψη και ίσως αλλάξει τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν την υγεία σε κατάρρευση, με αντανάκλαση στους ίδιους τους ασθενείς. Επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε, ότι μιλούμε για ανθρώπους και όχι για λεφτά», αναφέρεται.
Ο Υπουργός, προστίθεται, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι επαγγελματίες υγείας υπερβάλλοντας εαυτό στις παρούσες αντίξοες εργασιακές συνθήκες που σε μεγάλο βαθμό έχουν οδηγήσει οι δικές του πολιτικές οικονομίας που εφαρμόζει, εργάζονται σκληρά με υποτυπώδεις απολαβές, με σκληρά ωράρια, σε επικίνδυνες συνθήκες, μακριά από την οικογένεια τους καθημερινές και αργίες. Φαίνεται, αναφέρεται, ότι αγνοεί παντελώς τους τρόπους εργασίας των νοσηλευτηρίων, τα οποία είναι σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση καθορισμένου ποσοστού του Κυπριακού πληθυσμού.
«Ας μας απαντήσει ο κύριος υπουργός ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς του για την ενίσχυση των νοσηλευτηρίων σε θέματα σωστής στελέχωσης. Ας μας απαντήσει ο καθ` ύλην αρμόδιος σε θέματα οικονομίας αν οι απολαβές των ιατρών αντιστοιχούν στον πραγματικό χρόνο εργασίας και πολύ περισσότερο σε γνώσεις, προσόντα που απαιτούνται και στην ευθύνη έναντι της ανθρώπινης ύπαρξης, ας μας πει τι εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται προς τους ιατρούς και το οποίο επιστέφεται πίσω στους ασθενείς, ας μας πει για τα αναλώσιμα, για τις λίστες αναμονής κτλ.», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι αν η φιλοσοφία είναι απλά, η διοχέτευση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς την εφαρμογή παράλληλων υποστηρικτικών μέτρων στήριξης των Κρατικών Νοσηλευτηρίων τότε ο Υπουργός Οικονομικών έχει πετύχει. Εξαθλίωσε τα νοσηλευτήρια στην προσπάθεια του αυτή, αναφέρεται. Ωστόσο η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. καλεί τον γενικό ελεγκτή να ελέγξει κατά πόσο αυτό ήταν συμφέρον προς το κράτος.
Καλούν επίσης τον Υπουργό να απαντήσει εάν υπάρχουν γενικώς νοσηλευτήρια τα οποία χειρουργούν προγραμματισμένα περιστατικά τις απογευματινές χωρίς τα όποια κίνητρα και πολύ περισσότερο τις βραδινές/ νυχτερινές ώρες.
Καταλήγοντας, η ΠΑΣΥΚΙ τονίζει στον ΥΠΟΙΚ ότι τα Κρατικά Δημόσια Νοσηλευτήρια και το προσωπικό τους εργάζονται ήδη, επι 24ωρου βάσεως, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











342