ΠΑΣΥΚΙ: Η Ογκολογική Κλινική του Νοσ. Λευκωσίας οδεύει προς ολοκληρωτικό τερματισμό λειτουργίας της


«Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε άμεση εξεύρεση λύσεων για τη διόρθωση των δυσβάστακτων συνθηκών εργασίας και την παροχή κινήτρων» στους γιαατρους του δημοσίου

Με αφορμή την παραίτηση της Ογκολόγου της Ογκολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι) υπενθυμίζει ότι προβλήματα όπως η υποστελέχωση, η παντελής έλλειψη κινήτρων, η απουσία εκπαίδευσης, η παραβίαση της ασφάλειας στον χώρο εργασίας και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας λόγω υπέρβασης του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας και πολλά άλλα βασικά ελλείματα σε εργασιακά δικαιώματα, προωθούν τους κυβερνητικούς ιατρούς προς εξάλειψη και οριστικό αφανισμό.

Η ανακοίνωση της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι αναφέρει:

«Μέσα σε ένα κλίμα κατάρρευσης των Κρατικών Δημόσιων με σοβαρότατη υποστελέχωση, ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, αντίξοες συνθήκες εργασίας και έλλειψη κινήτρων για τους κυβερνητικούς ιατρούς που αναγκάζονται σε μαζική αποχώρηση και εγκατάλειψη των νοσοκομείων, η απραξία του Υπουργείου Υγείας συνεχίζεται.

Το Κράτος αντί να προβαίνει σε διορθωτικά ριζικά μέτρα επίλυσης, προβαίνει σε τεχνάσματα και κινήσεις εντυπωσιασμού. Αντί της πρόσληψης 28 ιατρών συνεχίζονται οι παραιτήσεις νέων ιατρών. Το κύμα φυγής των ιατρών συνεχίζει χωρίς καμία προσπάθεια αναχαίτησης του, παρόλες τις διαβεβαιώσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την χθεσινή παραίτηση της Ογκολόγου της Ογκολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η Ογκολογική κλινική του Γ.Ν. Λευκωσίας από μήνες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δυστυχώς οδεύει προς ολοκληρωτικό τερματισμό της λειτουργίας της. Η Αρμόδια Αρχή έχει ενημερωθεί επανειλημμένα αλλά συνεχίζει να κωφεύει και να κωλυσιεργεί.

Οι κυβερνητικοί ιατροί, η ραχοκοκαλιά του μελλοντικού Συστήματος Υγείας όπως διακηρύττει ο Υπουργός Υγείας, που εργάζονται στην Ναυαρχίδα των Νοσηλευτηρίων και τον υπόλοιπο στόλο, έχουν πλέον περιέλθει σε απόγνωση.

Η κυριαρχία της παντελούς έλλειψης κινήτρων, η απουσία εκπαίδευσης, η παραβίαση της ασφάλειας στον χώρο εργασίας και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας λόγω υπέρβασης του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας και πολλά άλλα βασικά ελλείματα σε εργασιακά δικαιώματα προωθούν τους κυβερνητικούς ιατρούς προς εξάλειψη και οριστικό αφανισμό.

Από μήνες, η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. δήλωσε πρόθυμη και έχει απαντήσει στις εκκλήσεις του Υπουργού Υγείας για επίλυση των προβλημάτων των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Υγείας, να προχωρήσει άμεσα στην οριστική και ριζική επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, όπως ήταν και δέσμευση του ιδίου αλλά και του προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω μιας «de facto» δεσμευμένης εποικοδομητικής διαβούλευσης με την Παγκύπρια Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε άμεση εξεύρεση λύσεων για τη διόρθωση των δυσβάστακτων συνθηκών εργασίας και την παροχή κινήτρων για αποτροπή της φυγής και ολοκληρωτικής κατάρρευσης, μέσω μιας ορθολογικής τάχιστης αναδιοργάνωσης, πριν από την ολοκλήρωση της αυτονόμησης.

Η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις μη αποκλείοντας ακόμα και την λήψη δυναμικών μέτρων να διαφυλάξει την Δημόσια Υγειά και δεν θα επιτρέψει σε κανένα να αποστερήσει από τον κύπριο πολίτη το πολυτιμότερο αγαθό από όλα, την Υγεία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











340