ΠΑΣΥΚΙ: Για το 90% των ιατρικών λαθών ευθύνεται το σύστημα


«Εκεί όπου η ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος τεκμηριώνονται δικαστικά, τότε θα πρέπει να αποδίδεται η ευθύνη και να πληρώνει ο ένοχος»

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών με ανακοίνωσή της «εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινέστατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του άτυχου παιδιού για την απώλεια τους. Τα λόγια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φτωχά για να εκφράσουν την βαθύτατη οδύνη των γονιών, οδύνη την οποία νιώθουμε κι εμείς σαν άνθρωποι, σαν γονείς και σαν ιατροί που παλεύουν καθημερινά και αγωνίζονται να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Η ιατρική δεοντολογία είναι αδιαπραγμάτευτη αναφορικά με την προσήλωση των ιατρών στον άνθρωπο και την απάβλυνση του πόνου και των προβλημάτων του. Κανένας ιατρός δεν έχει σκοπό να προκαλέσει βλάβη ή κακό στους ασθενείς του και όταν δυστυχώς υπάρξουν επιπλοκές ή ακόμη και θάνατος, ο πρώτος που πραγματικά συνθλίβεται αφάνταστα, είναι ο ιατρός και είναι απαράδεκτο και λυπηρό σε μια ευνομούμενη και πολιτισμένη κοινωνία να αντιμετωπίζεται ως κοινός εγκληματίας.

Τα ιατρικά σφάλματα και λάθη πρέπει να τιμωρούνται, αλλά ο ιατρός πρέπει να τυγχάνει από τα Μ.Μ.Ε. ειδικά και από την κοινωνία γενικότερα, μιας ευπρεπούς συμπεριφοράς, που αρμόζει σε έναν επιστήμονα που έταξε ως σκοπό της ζωής του την εξυπηρέτηση του ασθενούς και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Η ιατρική αμέλεια, όπως και το ιατρικό λάθος, είναι προβλήματα διαχρονικά και δυστυχώς αναπόφευκτα, τα οποία πρέπει να καταστέλλονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Εκεί όπου η ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος τεκμηριώνονται δικαστικά, τότε θα πρέπει να αποδίδεται η ευθύνη και να πληρώνει ο ένοχος.

Όλοι γνωρίζουν ότι κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναβάθμιση των δεικτών υγείας είναι κι ένα βήμα κατά του ιατρικού λάθους και της ιατρικής αμέλειας. Είναι τεκμηριωμένο ότι για το 90% των ιατρικών λαθών ευθύνεται το σύστημα και για το υπόλοιπο 10% το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπάρχουν ευθύνες για το Υπουργείο Υγείας ή υπάρχει μόνο εξιλαστήριο θύμα – 2 ιατροί;

Καλούμε άπαντες όπως επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να μην βιώσουμε άλλη μια φορά τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης όπως ζήσαμε πρόσφατα με το διπλό φονικό. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε όπως η Αστυνομία Κύπρου επιδείξει την ίδια αφοσίωση και σπουδή όταν πρόκειται και για άλλες έρευνες που αφορούν πραγματικούς εγκληματίες.

Δεν είναι η ώρα στησίματος λαϊκών δικαστηρίων και καλούμε άμεσα τις Αρχές όπως ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες κι εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Αυτή η πρακτική θα μας οδηγήσει σε μια εποχή σκοταδισμού και καταδίωξης, σε καταστάσεις τριτοκοσμικές με αποτελέσματα δυσμενέστατα και μια τακτική αμυντικής ιατρικής.

Ο ιατρικός κόσμος γνωρίζοντας ότι η κάθε ιατρική πράξη ενέχει και τον κίνδυνο του θανάτου δεν μπορεί να αποδεχτεί τον απαράδεκτο και τον ωμό εργασιακό εκφοβισμό αλλά και την ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης που επιχειρείται σήμερα. Ειλικρινά, διερωτόμαστε εάν οι ιατροί του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα υγείας θα πρέπει να εξετάζουν ασθενείς υπό την επιτήρηση της αστυνομίας ή αν θα πρέπει να υπάρχει πλέον αστυνομικός σταθμός έξω από κάθε νοσηλευτήριο και κλινική της Κύπρου.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. θεωρεί ότι το όλο θέμα που προέκυψε πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσήλωση στα αίτια και επικέντρωση στο ίδιο το Σύστημα που χωλαίνει και καταρρέει, χωρίς να αφαιρείται από την εξίσωση η ευθύνη της Πολιτείας, του Υπουργείου Υγείας, των Μ.Μ.Ε., της κοινωνίας ολόκληρης, συμπεριλαμβανομένων και των Ιατρών. Με τη σημερινή τραγωδία κορυφώνεται το έγκλημα που συντελείται εις βάρος της κοινωνίας, με την αποψίλωση των νοσοκομείων, την φυγή δεκάδων εξαίρετων και ικανότατων ιατρών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάρρευση και διάλυση της δημόσιας υγείας.

Απαιτούμε από όλους αυτούς που έδιναν κάλυψη στο Υπουργείο Υγείας όταν εμείς προειδοποιούσαμε για επαγγελματική εξουθένωση και κατάρρευση των νοσοκομείων, να αποδεκτούν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί και καλούμε αυτούς που ολιγώρησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, να παραιτηθούν.

Απαντήστε κύριοι, εάν είναι ευθύνη των ιατρών, η κατάντια των νοσοκομείων, οι περικοπές, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και εκπαίδευσης, η κατάρρευση και η εξαθλίωση της Δημόσιας Υγείας; Δεν έχουν οι ιατροί επανειλημμένα προειδοποιήσει δημόσια, για αυτά τα θλιβερά τεκταινόμενα τα οποία θα οδηγούσαν σε απώλειες ζωών που δυστυχώς σήμερα θρηνούμε;

Επισημαίνουμε με μεγάλη μας θλίψη την απαράδεκτη και αξιολύπητη προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός ανθρώπινου δράματος με επίρριψη ευθυνών στον ιατρικό κόσμο για τα χάλια της δημόσιας υγείας. Αυτό οδηγεί στην συγκάλυψη των ευθυνών για αυτούς που διαχειρίζονται την δημόσια υγεία, προσφέροντας άρτον και θεάματα μέσα από ακόμα μια έρευνα για να καλυφθεί η γύμνια μας.

....κουράγιο στην χαροκαμένη μάνα γιατί όλοι οι υπεύθυνοι όταν τελειώσει το show τους δεν θα την θυμούνται καν, ούτε το δεκάχρονο αγγελούδι που χάθηκε εξαιτίας ενός συστήματος που καταρρέει!»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











322