ΠΑΣΥΚΙ: Δυσαρέσκεια για εισαγωγή πιλοτικών προγραμμάτων στα δημ. νοσηλευτήρια τα απογεύματα


«Επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση μας στο Υπ.Υγ. για σφαιρικό διάλογο για την χρήση κάρτας ηλεκτρονικού ελέγχου»

Η ΠΑΣΥΚΙ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13 Μαΐου του 2016 για την εισαγωγή πιλοτικών προγραμμάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια κατά τις απογευματινές ώρες, προς αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής των ασθενών και τη διασύνδεση του μέτρου αυτού, με την απαραίτητη χρήση κάρτα ηλεκτρονικού ελέγχου άφιξης /αναχώρησης εκ μέρους των ιατρών των κρατικών δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Συνεχίζοντας σημειώνει:

«Η ΠΑΣΥΚΙ τονίζει ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχει η έναρξη πιλοτικού προγράμματος με την χρήση κάρτας και δηλώνει έτοιμη να συμμετέχει στην απάμβλυνση των λιστών αναμονής για τις οποίες οι ιατροί δεν φέρουν καμία μα καμία ευθύνη. Περαιτέρω μπορεί να επιδεινώσει την λειτουργική κατάσταση των κρατικών δημοσίων νοσηλευτηρίων και ως επακόλουθο, την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε την απορία μας, για την επιμονή εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς της διασύνδεσης της εφαρμογής των πιλοτικών προγραμμάτων με την κάρτα ελέγχου, όπως και για τον τρόπο που γίνεται η προσπάθεια εισαγωγής του θεσμού αυτού, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, για τις οποίες έχουμε κατεπανάληψη απευθύνει πρόσκληση, χωρίς την οποιαδήποτε ανταπόκριση. Η συμπεριφορά εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας μας προβληματίζει κατά πόσο γίνεται με αυτό τον τρόπο ώστε ΌΛΑ τα περιστατικά να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα αυξάνοντας το κόστος του προγράμματος και ευνοώντας ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των δημοσίων οικονομικών και της διαφανούς διάθεσης των δημοσίων χρημάτων αποκλείοντας την πολύ φτηνότερη επιλογή των Κρατικών Νοσηλευτηρίων με πρόφαση την εισαγωγή της κάρτα. Οι ανησυχίες μας ενισχύονται αν λάβει υπόψη κάποιος ότι από τα 9 εκ τα 8 εκ δίνονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση μας στο Υπουργείο Υγείας για σφαιρικό διάλογο σχετικά με την χρήση κάρτας ηλεκτρονικού ελέγχου, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας «περί της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του 2002».

Η χρήση της κάρτας ηλεκτρονικού ελέγχου αποδίδει όχι μόνο υποχρεώσεις στον εργαζόμενο αλλά και δικαιώματα, τόσο σε επίπεδο αμοιβής, όσο και σε επίπεδο χρόνου ανάπαυσης, που στην περίπτωση των ιατρών άπτεται πρωτίστως της ασφάλειας των ασθενών και παρότι αυτονόητο δυστυχώς η εργοδοτική πλευρά αγνοεί παντελώς, μη αντιλαμβανομένη την ιδιαιτερότητα της ιατρικής πράξης και ευθύνης.

Το Υπουργείο Υγείας έχει περιέλθει σε δεινή θέση λόγο της προοδευτικής επιδείνωσης των λιστών αναμονής – γεγονός για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνεται το προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων. Οι ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας να εξέλθει της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει με μοναδικό γνώμονα την υγειά των ασθενών εφαρμόζοντας πιλοτικά προγράμματα με την παράλληλη έναρξη της συζήτησης του νόμου «περί της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του 2002» και δηλώνουμε ότι οι ενέργειες μας θα είναι προσαρμοσμένες στις Ευρωπαϊκές οδηγίες ασφάλειας του προσωπικού και των ασθενών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











327