ΠΑΣΥΚΙ: Αν δεν γίνει αναδιοργάνωση, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα αντέξουν μέχρι την αυτονόμηση


Χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ). Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο θέμα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κουμάς και πρόσθεσε: «Ανταλλάξαμε τις γνωστές απόψεις. Από πλευράς της η συντεχνία έθεσε το θέμα των κινήτρων που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς, για να επιλυθούν τρέχοντα προβλήματα, τα οποία ο Υπουργός θεωρεί ότι θα επιλυθούν με την αυτονόμηση, κάτι που γεννά ερωτήματα ως προς το τι θα γίνει μέχρι την αυτονόμηση και αν θα αντέξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην αντέξουν».

Ο κ. Κούμας συνέχισε: «Δεν είναι βέβαιο αν τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα στηρίξουν το νομοσχέδιο που θα φέρει η Κυβέρνηση για την αυτονόμηση. Κατανοώ ότι ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών για να τους ενημερώσει, αλλά χρειάζεται και πολιτική στήριξη».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ διερωτώμενος πού βασίζει η Κυβέρνηση τις προτάσεις της, σημείωσε: «ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν κρατικά τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ ταυτόχρονα θα είναι υπό την αιγίδα ενός οργανισμού εντός του Υπουργείου Υγείας. Η αυτονόμηση προτείνουμε να είναι διοικητική και οικονομική, δηλαδή να έχουν το δικό τους προϋπολογισμό και να υπάρχουν διοικητικές ομάδες σε κάθε νοσοκομείο, αλλά να ελέγχονται από το Υπουργείο γιατί θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να έχει λόγο και ευθύνη σε ό,τι αφορά το ύψιστο αγαθό της υγείας».

«Ο Υπουργός θα δημιουργήσει ένα νέο οργανισμό ο οποίος δεν θα είναι υπόλογος στον Υπουργό, ούτε στο κράτος, και ποια η εγγύηση ότι όλα όσα περιγράφονται στα προσχέδια ή όλα όσα μας προτείνει ο Υπουργός θα εφαρμοστούν» διερωτήθηκε. Παράλληλα ανέφερε ότι όσα λέγονται είναι σε γενικές γραμμές και δεν περιγράφονται λεπτομερώς.

Ο κ. Κούμας επεσήμανε ακόμη: «Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση, καθώς η ΠΑΣΥΚΙ θα έχει την επόμενη εβδομάδα εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και είναι ορθότερο να συμμετέχει αυτό στο διάλογο με το Υπουργείο.

Νωρίτερα εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Κούμας δήλωσε:

«Ως ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι θεωρούμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια με την υπάρχουσα κατάσταση κινδυνεύουν, άρα πρέπει να αναδιοργανωθούν πριν την αυτονόμηση. Έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις με τον Υπουργό Υγείας και έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος».

Ο κ. Κούμας κατέληξε: «Ζητήσαμε να μας δοθούν λεπτομερώς οι μελέτες και οι εισηγήσεις του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή, σε ποια στοιχεία βασίστηκαν και μας πρότειναν αυτό το μοντέλο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











302