ΠΑΣΥΚΑΦ: Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης


Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, ΠΑΣΥΚΑΦ ανακοίνωσε σήμερα σε διάσκεψη τύπου την έναρξη του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης που εντάσσεται στη στρατηγική του Συνδέσμου για καταπολέμηση του καπνίσματος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διαφώτιση για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και παράλληλα η στήριξη και η μεταθεραπευτική αποκατάσταση των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, μέσα από τις υπηρεσίες του Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο ΠΑΣΥΚΑΦ παρουσίασε την ομάδα εργασίας ατόμων με εμπειρία καρκίνου της ουροδόχου κύστης που θα συμβάλει στη χαρτογράφηση της διαδρομής του ασθενή. ‘Αυτή η συνεργασία, ανέφερε η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, Δρ. Άννα Αχιλλεούδη, έρχεται να προστεθεί στη δημιουργία της ομάδας εργασίας των ατόμων με λαρυγγεκτομή, την οποία διαμορφώσαμε το 2018, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του λάρυγγα.

Η σημαντική προσθήκη της νέας αυτής ομάδας, συνέχισε η Δρ. Αχιλλεούδη, ενισχύει τη δυναμική του ΠΑΣΥΚΑΦ και μας επιτρέπει να εντοπίζουμε μαζί τα προβλήματα και να κατανοούμε καλύτερα την εμπειρία του ασθενή με κύριο στόχο αφενός να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων των ασθενών και αφετέρου να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.’

Παράλληλα ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ με τη στήριξη της Ωτορινολαρυγγικής Εταιρείας Κύπρου προσφέρει και φέτος, δωρεάν εξέταση του λάρυγγα. Η εξέταση αφορά στους καπνιστές με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του λάρυγγα. Επιπρόσθετα, με την οικονομική στήριξη της εταιρείας Α. Ιακωβίδης Λτδ ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα παρέχει προστατευτικά μαντήλια σε όλους τους ασθενείς με λαρυγγεκτομή. Για πληροφορίες καλείται το κοινό να επικοινωνεί με τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ, τηλέφωνο επικοινωνίας 22345444.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του Συνδέσμου μέχρι σήμερα για επίλυση των προβλημάτων των ατόμων με λαρυγγεκτομή, λόγω του καρκίνου του λάρυγγα, έχει επιτύχει παράλληλα την πρόσβαση των λαρυγγεκτομηθέντων στα αναλώσιμα πρώτης ανάγκης και τη δωρεάν παροχή τους από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου σε όλους τους ασθενείς. Στο ίδιο πλαίσιο, με τη συνεργασία του Τμήματος Ασθενοφόρων, έχουν εκπαιδευτεί τα πληρώματα των Ασθενοφόρων στην παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα με λαρυγγεκτομή και τραχειοστομία βάσει Ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου οδηγιών.

Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης τα στατιστικά στοιχεία, κατατάσσουν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης δεύτερο σε συχνότητα μορφής νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος, ενώ σημειώνεται ότι στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις γυναίκες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής του καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές με συνέπεια οι καπνιστές να διατρέχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τον καρκίνο της συγκεκριμένης μορφής. Σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα επιδρά καθοριστικά στην ανάπτυξη του καρκίνου, καθώς δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η εξάρτηση από το κάπνισμα οδηγεί ως συνέπεια και στον καρκίνο του λάρυγγα, συνεπώς η έγκαιρή διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











417