ΠΑΣΥΔΥ: Με διάλογο να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων μας


«Σύμφωνα με πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του ο Υπουργός Υγείας προχωρεί εσπευσμένα και βεβιασμένα στην κατάθεση νομοσχεδίου για Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων για έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο και ψήφιση του σε νόμο από τη Βουλή.

Επισημαίνουμε ότι οι πιο πάνω ενέργειες του Υπουργού Υγείας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με προγενέστερες πρόσφατες δεσμεύσεις του για ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου μηχανισμού διαβουλεύσεων της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού, που ας σημειωθεί βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών και ορθολογικών ρυθμίσεων για την επίλυση θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων σε σχέση με τα δικαιώματα των επηρεαζομένων υπαλλήλων, αλλά και για αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο πολίτη.

Σημειώνεται ότι πέραν των επιμέρους ζητημάτων που άπτονται εργασιακών θεμάτων και όρων εργοδότησης με το προτεινόμενο νομοσχέδιο παραγνωρίζονται θεμελιώδεις αρχές και βασικές προϋποθέσεις που θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ημερομ. 27 Απριλίου, 2015, προτού υλοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των νοσοκομείων θα έπρεπε να προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας των νοσοκομείων καθώς και υλοποίηση και δημιουργία των κατάλληλων λογισμικών και πληροφοριακών συστημάτων ώστε να διασφαλίζεται, τόσο η ποιοτική ανάπτυξη των προσφερόμενων υπηρεσιών των νοσοκομείων υπό το νέο καθεστώς, όσο και του οικονομικού ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι στην Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζεται ξεκάθαρα ότι χώρες όπως η Κύπρος, οι οποίες δεν διαθέτουν τα ανάλογα πληροφοριακά συστήματα και εμπειρίες δεν μπορούν να εφαρμόσουν επιτυχώς αυτές τις καινοτομίες και υπογραμμίζεται ότι κάθε χώρα έπρεπε να εφαρμόσει τα εν λόγω συστήματα για τουλάχιστο δύο χρόνια και μετά να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Ως εκ τούτου, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ενέργειες του Υπουργού γίνονται απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και δημόσιας κατανάλωσης χωρίς ουσιαστικά να διασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί το εγχείρημα της αυτονόμησης να προωθηθεί με λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην απρόσκοπτη προσφορά του ύψιστου αγαθού της προσφοράς υγείας προς τον Κύπριο πολίτη.

Ενόψει των πιο πάνω παραμένουμε ως Οργάνωση προσηλωμένοι στην ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση ορθολογικών ρυθμίσεων και προειδοποιούμε ότι σε αντίθετη περίπτωση την ευθύνη για τη βέβαιη διατάραξη της ομαλότητας στο νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας θα φέρει ο ίδιος αποκλειστικά.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τον Υπουργό Υγείας ότι δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση, αλλά τη συνεργασία για την εξεύρεση εκείνων των λύσεων που θα εξυπηρετούν αφενός το σύνολο των πολιτών και αφετέρου δεν θα απαλλοτριώνουν τη θεμελιακή ευθύνη του κράτους να προσφέρει στο λαό υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Επιζητούμε τη συνεργασία ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να παραμείνουν οι βασικοί πυλώνες προσφοράς δημόσιας υγείας, ώστε να διαφυλαχθεί ο ρόλος του κράτους και να αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση του πρωταρχικού αγαθού της υγείας.

Με απλά λόγια στόχος και επιδίωξή μας είναι η προώθηση και εφαρμογή ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού σχεδίου Υγείας και όχι ενός Σχεδίου με ορατή την ημερομηνία λήξης».

Από τον «δημόσιο υπάλληλο»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











326