ΠΑΣΙΝ:Ταφόπλακα για αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια η μονόπλευρη στήριξη των κρατικών νοσοκομείων


Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) η ορθή αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΑΣΙΝ εκφράζει ανησυχία για την μη επίλυση του ζητήματος της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, υπογραμμίζοντας πως η οποιαδήποτε κρατική στήριξη προς αυτά, είτε κατά τη διαδικασία αυτονόμησης ή σε μια μεταβατική περίοδο, θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. «Γι’ αυτό», επισημαίνει ο ΠΑΣΙΝ, «ζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για να υφίσταται επί ίσοις όροις ανταγωνισμός. Εάν δεν δοθούν κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα, τότε η μονόπλευρη στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων, ιδιαίτερα στις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, ίσως αποτελέσει την ταφόπλακα για αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ): «Η ορθή Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσοκομείων, πριν την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αποτελεί για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του συστήματος. Η λανθασμένη διαδικασία αυτονόμησης και η ικανοποίηση λανθασμένων αιτημάτων θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας του ΓεΣΥ εις βάρος των φορολογούμενων, και θα προκαλέσει σωρεία λειτουργικών προβλημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχή εφαρμογή του συστήματος, τη δημόσια υγεία και τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Η μη επίλυση του ζητήματος της αυτονόμησης των Κρατικών Νοσηλευτηρίων μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού η οποιαδήποτε κρατική στήριξη προς αυτά, είτε κατά τη διαδικασία αυτονόμησης ή σε μια μεταβατική περίοδο, θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Iδιωτικών Nοσηλευτηρίων, γι’ αυτό ζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα για τα Iδιωτικά Νοσηλευτήρια για να υφίσταται επί ίσοις όροις ανταγωνισμός. Εάν δεν δοθούν κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα τότε η μονόπλευρη στήριξη των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, ιδιαίτερα στις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, ίσως αποτελέσει την ταφόπλακα για αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επομένως, ζητούμε, από τους άμεσα εμπλεκόμενους, την κατάθεση αντίστοιχων αντισταθμιστικών μέτρων για όλη την περίοδο που τα Κρατικά Νοσηλευτήρια θα λαμβάνουν κρατική στήριξη(επιχορήγηση).

Το θέμα της αυτονόμησης των Νοσοκομείων, για τον ΠΑΣΙΝ, δεν αποτελεί μια επιλογή που καλείται να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας. Αντίθετα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ώστε να ελευθερωθούν τα Κρατικά Νοσηλευτήρια από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα στεγανά του δημόσιου τομέα για να καταστούν πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά, για το καλό του κύπριου πολίτη που είναι και ο απώτερος σκοπός, αφού αυτός είναι που πληρώνει τις τεράστιες δαπάνες για τη συντήρηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων. Ταυτόχρονα, η αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων είναι αναγκαία, ώστε να τερματιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ήδη δέχεται ο ιδιωτικός τομέας της υγείας. Αποτελεί απόλυτη θέση του ΠΑΣΙΝ, ότι τα μέλη του, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πλαίσιο λειτουργίας του επερχόμενου ΓεΣΥ, χωρίς να έχει προηγηθεί, πραγματική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Καταλήγοντας, θέλουμε να τονίσουμε εμφαντικά, ότι δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση. Τα όσα αιτήματά μας αναφέρονται πιο πάνω, συνάδουν απόλυτα με την πάγια θέση και απαίτησή μας για ίση μεταχείριση, ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ένα παραγωγικό και αποτελεσματικό σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











262