ΠΑΣΕΣΙ: Οι παραιτήσεις ιατρών με αιτία την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ, ξεγυμνώνουν τα δημόσια νοσοκομεία


Η Παγκυπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στα θέματα υγείας στον τόπο μας. Εξελίξεις που μόνο ανησυχία προκαλούν.

Οι συνεχείς παραιτήσεις ιατρικών λειτουργών από το Δημόσιο με κύρια αιτία την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ, ξεγυμνώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Παραιτήσεις για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει τόσο το Υπ. Υγείας τόσο και τον ΟΚΥΠΥ από καιρό και οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν μόλις προσφερθούν τα συμβόλαια του ΟΑΥ. Και παρόλα αυτά, δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για να συγκρατήσουν τους γιατρούς αλλά ούτε υπάρχουν έτοιμοι μηχανισμοί πρόσληψης μέσω του ΟΚΥΠΥ, καθώς ακόμα αναμένεται να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του. Και παρά την ενημέρωση μόλις την περασμένη Δευτέρα ότι τα νέα συμβόλαια είναι έτοιμα και θα δοθούν 01/02/2019, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η Παθολογική κλινική του ΓΝ Πάφου λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό εδώ και ένα μήνα, λόγω παραίτησης. Παρόλα αυτά, έχει ζητηθεί από τους πέντε Παθολόγους που παρέμειναν να καλύπτουν και το θάλαμο του νοσοκομείου Πόλης, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι κενός! Υπενθυμίζουμε ότι το νενομισμένο ωράριο εβδομαδιαίας εργασίας είναι οι 48 ώρες και δεν βλέπουμε με ποιο τρόπο μπορεί πέντε γιατροί να καλύψουν 60 εφημερίες το μήνα. Επίσης θεωρούμε ότι αυτή την εποχή με τα αυξημένα κρούσματα γρίπης, τα κεντρικά νοσοκομεία πρέπει να ενδυναμώνονται και όχι να αποδυναμώνονται σε προσωπικό.

Αναμένουμε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων από 01/06/2019 και συγκεκριμένα, τι θα γίνει με τα εξωτερικά ιατρεία των ειδικοτήτων, όπου εξετάζονται και παρακολουθούνται τόσο χρόνια περιστατικά, όσο και περιστατικά που παραπέμπονται από τα ΤΕΠ ή από τους θαλάμους, για ολοκλήρωση της διερεύνησης τους. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για το θέμα αυτό τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς μας, ειδικά λόγω της διαφαινόμενης μη ένταξης ικανού αριθμού ειδικών γιατρών συμπεριλαμβανομένων των Παιδιάτρων , στο ΓΕΣΥ. Τα δημόσια νοσηλευτήρια, με τον τρόπο που εργάζονται σήμερα, δεν μπορούν να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία. Εισηγήσεις έχουν κατατεθεί στα αρμόδια όργανα και αναμένουμε απαντήσεις».

Παραμένουμε στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων μερών για διαβούλευση, καθώς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα μέχρι να μπορέσει ο δημόσιος τομέας της Υγείας να προσφέρει τα αναμενόμενα στον Κύπριο ασθενή και να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











313