ΠΑΣΕΣΙ: Η επιστολή μας στο Υπουργείο Υγείας για την ίδρυση Νευρολογικής Κλινικής


Με ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) αναφέρει:

«Σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, το ΔΣ ΠΑΣΕΣΙ συνεδρίασε εκτάκτως στις 20/11/2018 και αποφάσισε όπως δώσει στη δημοσιότητα τα σχόλια του επί της πρότασης του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Νευρολογικής Κλινικής. Δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, κρίνουμε αυτή την κίνηση απαραίτητη, για σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκoμένων.

Επίσης, μόλις προ εβδομάδος λάβαμε την τελική πρόταση αλλά και τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης, στα οποία και υποβάλαμε διορθωτικά σχόλια. Οφείλουμε εξάλλου να επισημάνουμε ότι, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο, αλλά ούτε και νομικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργεία κλινικών υπό τη διεύθυνση πανεπιστημιακών, αναμένουμε να κληθούμε από το Υπουργείο Υγείας προς υπογραφή συμφωνίας, τόσο για το συγκεκριμένο όσο και για έτερα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με βάση τη συμφωνία του Προεδρικού, τον Ιούλιο του 2017.

Διαψεύδουμε δημοσιεύματα ότι χαιρετίσαμε τη δημιουργία της Νευρολογικής Κλινικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η άμεση λειτουργία της. Όσο βέβαια λανθασμένη είναι η μη ύπαρξη Νευρολογικής κλινικής τόσα χρόνια, άλλο τόσο λανθασμένη είναι και η δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στους ασθενείς ότι κινδυνεύουν από την έλλειψη αυτή, καθώς με καλή συνεργασία με τους ήδη υπηρετούντες νευρολόγους τα δημόσια νοσηλευτήρια παρέχουν και στον τομέα αυτό υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή μας προς το Υπουργείο.

Θέμα:Δεύτερο σημειωμα (09/10/2018) για λειτουργια Νευρολογικης Κλινικης στο Γ.Ν.Λευκωσιας

‘’Ως ιατροί-επιστήμονες, πιστεύουμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω της αξιοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης και της επιστημονικότητας Πανεπιστημιακών ιατρών, οι οποίοι ήδη έχουν προσληφθεί ή πρόκειται να προσληφθούν από το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε ότι, τόσο εμείς όσο και οι ασθενείς έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τη συνεργασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τόσο με το δημόσιο όσο και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για αυτό ακριβώς το λόγο, πιστεύουμε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να τεθεί επιτέλους σε σωστές βάσεις και να εκπονηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ώστε να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ταυτόχρονη παρουσία πανεπιστημιακών και κλινικών ιατρών.

Σε σχέση με το αναφερόμενο σημείωμα έχουμε να επισημάνουμε τα εξής, μετά και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στη συνάντηση μας με τον Υπ.Υγείας στις 15/10/2018:

  1. Είναι καταρχήν θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη λειτουργίας Νευρολογικής Κλινικής τόσο στο ΓΝ Λευκωσίας όσο και στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια.
  2. Ο αριθμός των κλινών (4) είναι πολύ μικρός για τον όγκο των νευρολογικών περιστατικών, ειδικά από τη στιγμή που θα είναι η μόνη Νευρολογική κλινική σε παγκύπρια βάση. Η έναρξη λειτουργίας μιας κλινικής με αριθμό κλινών κατά πολύ μικρότερο από τις πραγματικές ανάγκες ενδεχομένως να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην πράξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Κύπρο έχουμε πέραν των χίλιων εγκεφαλικών ανά έτος, με μέσο όρο νοσηλείας πέραν των 5 ημερών. Οπότε, με τέσσερεις κλίνες, δεν μπορεί να καλυφθεί η ανάγκη νοσηλείας ούτε για μια κατηγορία ασθενών με νευρολογικό νόσημα. Με ποιο τρόπο θα επιλέγονται τα περιστατικά που θα νοσηλεύει η νευρολογική κλινική στα 4 της κρεβάτια;
  3. Συμφωνούμε και στηρίζουμε σε γενικές γραμμές το νομικό πλαίσιο που προτείνεται από τον Dawson, ως το πιο αποδοτικό και πιστεύουμε ότι μπορεί να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών.

Προτείνουμε λοιπόν:

  1. Να ξεκινήσει μια νέα κλινική, ανεξάρτητη από την Παθολογική, που θα καλύπτει όλη την Κύπρο. Ο αριθμός των κλινών να ξεκαθαρίσει από την αρχή, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα καταγραφής και να ανοίξουν νέες κλίνες στο ΓΝ Λευκωσίας.
  2. Να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες κινήσεις για τη στελέχωση της Νευρολογικής κλινικής και την εκπόνηση κανονισμών λειτουργίας αυτής, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομη κλινική και να εφημερεύει από την αρχή.
  3. Τόσο ο αριθμός των Νευρολόγων, όσο και το καθεστώς εργασίας αυτών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν τη λειτουργία της κλινικής και να έχει σημείο αναφοράς το νομικό πλαίσιο. Και οφείλει να αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των υπάρχοντων Νευρολόγων του δημοσίου, σε περίπτωση που επιλέξουν να μην ενταχθούν στην κλινική.
  4. Η αναγνώριση κλινικής που να χορηγεί ειδικότητα Νευρολογίας στην Κύπρο, θα μπορούσε να είναι το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και να σχεδιαστεί προσεκτικά στα πλαίσια του μακροχρόνιου σχεδιασμού πολιτικής Υγείας στον τόπο μας.
  5. Τα επί μέρους τμήματα μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι οργανωμένης κλινικής.

Στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις. Ευελπιστούμε στην όσο το δυνατόν τάχιστη προώθηση του υπό επεξεργασία νομικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ομαλή ένταξη των συναδέλφων πανεπιστημιακών ιατρών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











355