Παρουσιάστηκαν οι αναθεωρημένοι κατάλογοι των ιατρικών πράξεων για τους Ειδικούς Ιατρούς


Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας οι αναθεωρημένοι κατάλογοι των ιατρικών πράξεων για τους Ειδικούς Ιατρούς που θα καλύπτονται εντός του ΓεΣΥ και αφορούν στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, καθώς και τους αντίστοιχους αριθμούς μονάδων και τις αμοιβές για κάθε πράξη.

Ο Υπουργός Υγείας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι βασικός στόχος της αναθεώρησης των καταλόγων ήταν, μέσα από την αξιοποίηση των επιστημονικών γνώσεων και της πολύχρονης πείρας της ομάδας ιατρών που εξέφρασαν προθυμία για να εργαστούν για την εκπόνηση του εγχειρήματος, «να μελετηθούν οι κατάλογοι και να εντοπιστούν οι αποκλίσεις που υπήρχαν, στη βάση των δεδομένων που εφαρμόζονται στην Κύπρο. Όπως διαφάνηκε, υπήρχαν σημαντικές διαφορές και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Για τη διόρθωση αυτών των κενών που σίγουρα θα προκαλούσαν προβλήματα ή θα επιβάρυναν το Σύστημα στο μέλλον, επανεξετάστηκαν και αναδιαμορφώθηκαν οι κατάλογοι, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στα δεδομένα της Κύπρου».

Από πλευράς του, ο Αν. Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Αντρέας Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως σε κάθε επίσκεψη του ασθενή στον Ειδικό Ιατρό, ο Ιατρός θα αμείβεται και για την επίσκεψη και για όποιες ιατρικές πράξεις χρειαστεί να κάνει. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε, επίσης, ότι η επεξεργασία των καταλόγων έγινε και για τις 35 ειδικότητες .

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι κατάλογοι χρήζουν συνεχούς βελτίωσης, και κάλεσε εκ νέου τις επιστημονικές εταιρείες, αφού μελετήσουν τις νέες προτάσεις, «εκεί και όπου εντοπίζουν λάθη, παραλήψεις ή βελτιώσεις, ο Οργανισμός είναι στη διάθεσή τους για να προχωρήσει στις αλλαγές».

Με τη σειρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως, κατά τη διαδικασίας της αναθεώρησης των καταλόγων, ο Οργανισμός επικοινώνησε είτε με τις επιστημονικές εταιρείες είτε με ιατρούς μεμονωμένα για τη δική τους συμβολή. «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί οι γιατροί μας όταν θα ερμηνεύσουν τους συγκεκριμένους καταλόγους, διότι η κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται είναι η λεγόμενη CPT από την Αμερική, είναι στα Αγγλικά αλλά θα μεταφραστούν και στα Ελληνικά, και υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως θα πρέπει να βοηθηθούν λίγο από τον Οργανισμό για να καταλάβουν για συγκεκριμένο περιστατικό πώς πρέπει να κωδικοποιηθεί για να εντοπίσουν τη σωστή αμοιβή», είπε, προσθέτοντας πως οι λειτουργοί του ΟΑΥ βρίσκονται στη διάθεση όλων των γιατρών για βοήθεια.

Κληθείς να δώσει μια ενδεικτική αλλαγή που έγινε στους νέους καταλόγους, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αύξηση της βαρύτητας της πρώτης επίσκεψης από 3 μονάδες σε 3,5, που κατ’ επέκταση θα επιφέρει αύξηση στην αντίστοιχη αμοιβή από €45 σε €52,5.

Σχολιάζοντας την ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ κ. Θωμάς Αντωνίου επεσήμανε πως η αναθεώρηση δεν αφορούσε μόνο τις βαρύτητες, αλλά «και απλοποίηση των καταλόγων και επικαιροποίησή τους σε σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα. Είχαμε προσπαθήσει να αφομοιώσουμε ένα σύστημα, το οποίο είναι αμερικάνικο. Όταν κάναμε την πρώτη επεξεργασία στην ουσία συντονίσαμε το σύστημα με τις πράξεις που μας έδωσαν οι επιστημονικές εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα προστεθήκαν κάποιες πράξεις ή αφαιρεθήκαν άλλες που δεν γίνονται στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο στις βαρύτητες η αναθεώρηση. Αναθεωρηθήκαν κάποιες βαρύτητες εκεί και όπου εντοπίστηκε ότι υπήρχε σημαντική απόκλιση. Έγινε η επικαιροποίηση για να είναι πιο συντονισμένη με την κυπριακή πραγματικότητα».

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι γιατροί εκφράζουν ανησυχίες για τον προϋπολογισμό και διερωτώνται πώς έγιναν αυτές οι αυξήσεις στους καταλόγους εφόσον δεν έχει προηγηθεί αύξηση του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν δόθηκαν αυξήσεις, αλλά «έγινε εξορθολογισμός των πράξεων. Η αμοιβή των €15 ευρώ έχει δοθεί εδώ και μήνες. Εκείνο που αλλάζει είναι οι μονάδες σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και έγινε ανακατανομή των μονάδων, εξορθολογισμός. Κάποιες ιατρικές πράξεις είχαν πολύ περισσότερες μονάδες να παίρνουν από σήμερα ή και το αντίθετο. Άρα έγινε διόρθωση και προς τα πάνω και προς τα κάτω και ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιο». Τόνισε δε πως δεν θα ζητηθεί επιπρόσθετος προϋπολογισμός.

Κληθείς να πει εάν θεωρεί πως με αυτές τις αλλαγές που έγιναν, οι Ειδικοί Ιατροί θα πειστούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι κύρια επιδίωξη και συμπλήρωσε ότι «η βελτίωση της πρότασης στόχο έχει να καθησυχάσει προβληματισμούς και να πείσει τους γιατρούς να ενταχθούν».

Ερωτηθείς πότε θα αναρτηθεί ο κατάλογος με τους Ειδικούς Ιατρούς που έχουν συμβληθεί, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ κ. Άθως Τσινωντίδης είπε τα ονόματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με την ολοκλήρωση της σύναψης σύμβασής τους. Θα αρχίσουν, συνέχισε, να εμφανίζονται τα ονόματα των Ιατρών που ολοκληρώνουν τη διαδικασία εγγραφής τους και υπογράφουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό. Μέχρι την 1η Ιουνίου, υπογράμμισε, θα εμφανίζονται όλα τα ονόματα εκείνων που θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους, ωστόσο, οι κατάλογοι -όπως συμβαίνει και με τους Προσωπικούς Ιατρούς- θα ανανεώνονται συνέχεια. Ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε επίσης πως μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να εγγραφούν περίπου 150 Ειδικοί Ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Αντωνίου ενημέρωσε ακόμη πως έχουν εγγραφεί περίπου 450,000 δικαιούχοι, πέραν των 350 Προσωπικών Ιατρών και πέραν των 100 Παιδιάτρων. Υπάρχει, επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, μια σημαντική δυναμική καθημερινά για εγγραφή ιατρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους Ειδικούς Ιατρούς.

Εκφράζοντας την προσωπική του πεποίθηση, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι γιατροί, αφού μελετήσουν τους νέους καταλόγους, πιθανόν να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να δουν το Σύστημα να δουλεύει στην πράξη πριν ενταχθούν. «Αναμένουμε μεγαλύτερη ροή εγγραφής ιατρών μετά τον Ιούλιο-Αύγουστο, όταν θα λειτουργήσει το Σύστημα και αξιολογηθούν τα πραγματικά δεδομένα από τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχόλιο του Προέδρου του ΠΑΣΙΝ όπως το μετέφερε δημοσιογράφους σχετικά με το Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά και εμμένει σε μεικτό σύστημα, ο κ. Ιωάννου τόνισε εκ νέου ότι η σχετική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προνοεί μονοασφαλιστικό σύστημα. «Εάν κάποιοι επιμένουν σε μεικτό σύστημα, υπάρχει η Βουλή, να πείσουν τους βουλευτές να προχωρήσουν αν θέλουν. Εμείς ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εφαρμόζουμε αυτά που προβλέπονται στη νομοθεσία και δεν είναι στις προθέσεις μας να φέρουμε αλλαγές στην αρχιτεκτονική του συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο Σχέδιο, ο κ. Υπουργός υπενθύμισε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα και του ΠΑΣΙΝ και της ΟΕΒ που εκπροσωπεί τον ΠΑΣΙΝ. «Σε επιστολή που είχα λάβει τον περασμένο Νοέμβριο, ένα εκ των τεσσάρων αιτημάτων -το πρώτο κατ’ ακρίβειαν- αφορούσε σε επιδότηση για τη διαπίστευση και προχωρήσαμε με το συγκεκριμένο μέτρο. Αν τώρα που το παραχωρήσαμε δεν θεωρείται σημαντικό από κάποιους, μπορεί. Μιλώντας με κάποια νοσηλευτήρια που μπορεί να είναι και σε άλλο μέγεθος και με άλλα οικονομικά δεδομένα -διότι εμείς σαν Υπουργείο Υγείας οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το σύνολο των νοσηλευτηρίων και όχι συγκεκριμένα νοσηλευτήρια που μπορεί λόγω μεγέθους οι €60,000 επιδότηση μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό-, η συγκεκριμένη επιδότηση είναι πολύ σημαντική», απάντησε.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως ένα εκ των άλλων αιτημάτων του ΠΑΣΙΝ, εκείνο των πολεοδομικών κινήτρων, βρίσκεται υπό επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία μετέφερε ότι πολύ σύντομα, μόλις δοθεί η γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, θα ανακοινωθεί. Επανέλαβε επίσης ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο επιδότησης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το οποίο επίσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι από 1η Ιουνίου όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα έχουν το δικαίωμα για έκδοση της Κάρτας, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











300