Οδηγίες ορθής χρήσης προστατευτικής μάσκας


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΥΛΑΖΕΡΗ*

H χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς χώρους ως ένα επιπλέον συμπληρωματικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. 

Όταν φορέσουμε την προστατευτική μας μάσκα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν δεν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες εφαρμογής και αφαίρεσης της τότε υπάρχει ο κίνδυνος μη αποτελεσματικότητας και πιθανής μόλυνσης. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση μόνο της μάσκας δεν διασφαλίζει με κανένα τρόπο την ολοκληρωτική μας προστασία γι’ αυτό μαζί με την χρήση της απαιτείται όπως τηρούνται όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής καθώς και οι οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας.

Α) Πώς φοράμε μια προστατευτική μάσκα προσώπου:

1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.

2. Αφαιρέστε προσεκτικά την μάσκα από το κουτί της χωρίς να της προκαλέσετε σκισίματα και επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τυχόν σχισμές ή τρύπες σε κάθε πλευρά της μάσκας.

3. Προσδιορίστε ποια πλευρά της μάσκας θα πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή. Συνήθως η πλευρά της μάσκας η οποία έχει ένα άκαμπτο άκρο με μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι σχηματισμένο για να εφαρμόζει στη μύτη είναι η κορυφή.

4. Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αυτιά σας.

5. Φέρτε την μάσκα στο ύψος της μύτης σας μέχρι κάτω από τα μάτια σας.

6.Τραβήξτε την κάτω πλευρά της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού σας.

7. Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).

8. Πιέστε την επάνω πλευρά της μάσκας (εκείνη που έχει το μεταλλικό στοιχείο) ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.

9. Πλύνετε ή απολυμάνετε και πάλι τα χέρια σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν είναι εφαρμοσμένη πάνω σας γιατί είναι πιθανόν να μεταφερθούν μολυσματικοί παράγοντες αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή με την μάσκα.

Β) Πώς αφαιρούμε τη μάσκα προσώπου:

1. Πρώτα απ' όλα ΜΗΝ αγγίζετε την εξωτερική πλευρά της μάσκας, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί μολυσμένα σταγονίδια.

2. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.

3. Για να αφαιρέσετε τη μάσκα, με τα δύο σας χέρια ανασηκώστε ταυτόχρονα τα κορδόνια και τραβήξτε την μάσκα από τα αυτιά σας.

4. Κρατώντας την μάσκα μόνο από τα κορδόνια, πετάξτε την αμέσως στα σκουπίδια με προσοχή χωρίς να αγγίξει οπουδήποτε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.

5. Πλύνετε ή απολυμάνετε και πάλι τα χέρια σας.

Γ) Χρήσιμες συμβουλές:

-Οι μάσκες μίας χρήσης δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται ποτέ και θα πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στα σκουπίδια μετά την αφαίρεσή τους.

-Οι μάσκες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αφαιρούνται με τον ορθό τρόπο και να τοποθετούνται αμέσως για πλύσιμο (βαθμούς >60) χωρίς να αγγίξουν πουθενά.

-Το μπροστινό μέρος της μάσκας είναι αυτό που δέχεται τους περισσότερους μολυσματικούς παράγοντες οπότε αποφεύγουμε να το αγγίζουμε.

-Πριν και μετά την επαφή μας με την μάσκα απαιτείται να πλύνουμε ή να απολυμάνουμε τα χέρια μας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.

-Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. 

- Αντικαταστήστε την μάσκα η οποία έχει υγρανθεί με μια νέα καθαρή, ξηρή μάσκα.

- Εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 2 ετών (για λόγους ασφάλειας και αποφυγής επεισοδίων πνιγμονής).

- Η μεγαλύτερη ασφάλεια εκτός σπιτιού είναι η απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

-Δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλοι μάσκες, άρα παραμένουμε ψύχραιμοι και τηρούμε τις αποστάσεις και την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής. 

Παραπομπές:

1.WHO

2. CDC

3 ECDC

*Φαρμακοποιός

Εξειδίκευση Ψυχο-Φαρμακολογία &

Προχωρημένες Θεραπείες Διαβήτη

Found. Kλινικής Επιστήμης/Ιατρικής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2277