Ο ρόλος των κλινικών εργαστηρίων των δημόσιων νοσηλευτηρίων στη διαγνωση του HVI


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΤΡΙΜΙΘΙΩΤΗ*

H φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Μέρας κατά του AIDS, η 1η Δεκεμβρίου 2021, βρίσκει τη Διεθνή κοινότητα, για δεύτερη χρονιά εν μέσω της Πανδημίας του SARS-COV-2, η οποία ενδεχομένως να περιόρισε την πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο για τον HIV.

Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση του ιού HIV αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παρακολούθηση της μόλυνσης και την αποφυγή της εξέλιξης στην ασθένεια AIDS. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν σαν σκοπό  να διαγνωστούν όσο το δυνατό πιο έγκαιρα τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην  αντιρετροϊκή θεραπεία υψηλής δραστικότητας στη Γρηγόριο Κλινική. Την ίδια στιγμή, η θεραπεία οδηγεί σε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και αυτό πρακτικά περιορίζει τον κίνδυνο για περαιτέρω μετάδοση στους/ στις συντρόφους  αλλά και στο έμβρυο από εγκυμονούσες γυναίκες φορείς του ΗΙV. Η έγκαιρη διάγνωση παρατείνει την υγιή ζωή του φορέα.

Η συνεισφορά των Ανοσολογικών Εργαστηρίων των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων είναι πρωταρχικής και καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση του HIV.  Στα Κλινικά Εργαστήρια των Νοσοκομείων Λεμεσού και Λάρνακας διεκπαιρώνονται δείγματά τα οποία αποστέλλονται από τα Συμβουλευτικά κέντρα και τη Γρηγόριο Κλινική ανώνυμα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον εξεταζόμενο. Το Ανοσολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου  Λευκωσίας αποτελεί το Εργαστήριο Αναφοράς για τη Διάγνωση και την επιβεβαίωσή των δειγμάτων θετικά στον HIV. Θετικά και ύποπτα δείγματα λαμβάνονται από τα εργαστήρια όλων των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, εργαστήρια του  ιδιωτικού τομέα, από τη Συμβουλευτική Υπηρεσία και επιβεβαιώνονται ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτοί/ές στη Γρηγόριο Κλινική για να λάβουν την ενδεδειγμένη αντιρετροϊκή  θεραπεία.  Είναι πολλές οι περιπτώσεις που άτομα εντοπίζονται θετικά στον ιο HIV μετά από έλεγχο ρουτίνας ή ένα προεγχειριτικό έλεγχο, γεγονός που αποδεικνύει το σημαντικό  ρόλο των εργαστηριακών εξετάσεων στη Διάγνωση.

Ο αριθμός των θετικών και ύποπτων δειγμάτων έχει αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως, τα εργαστήρια των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων δεν έχουν στελεχωθεί και με το ανάλογο προσωπικό και πολλές από τις αποσπάσεις και αφυπηρετήσεις δεν έχουν αντικατασταθεί ποτέ, παρόλες τις επισημάνσεις του Κλάδου Νοσοκομειακών Εργαστηρίων ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και των Διοικήσεων των Κλινικών Εργαστηρίων. Το υφιστάμενο προσωπικό παράλληλα, με το ρόλο που έχει να διαδραματίσει στις εξετάσεις  για τον HIV,  έχει υπό την ευθύνη του εργαστηριακές εξετάσεις και για άλλες μολυσματικές ασθένειες, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες ασθένειες. Εξυπηρετεί όλες τις Κλινικές των Νοσοκομείων αλλά και τις Πρώτες Βοήθειες σε εικοσιτετράωρη βάση.   

Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και ο  ΟΚΥπΥ θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν το ρόλο των Εργαστηρίων των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων στην επιδημιολογική επιτήρηση του ιού HIV αλλά και γενικότερα στη Δημόσια Υγεία και να τα στελεχώσουν επαρκώς με Εργαστηριακούς Επιστήμονες. Να στηρίξουν έμπρακτα τα εργαστήρια, αναβαθμίζοντας χωρίς περικοπές και εκπτώσεις τον υφιστάμενο εξοπλισμό, έτσι ώστε οι υπηρεσίες Υγείας προς του Δικαιούχους να έχουν πάντα την ίδια υψηλή ποιότητα που χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες των Κλινικών Εργαστηρίων των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

*Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου
Χημικός Μsc, PHD
Γραμματέας Κλάδου Νοσοκομειακών Εργαστηρίων ΠΑΣΥΔΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2361