Μαγνητική Τομογραφία Μαστών (MRI) και καρκίνος του μαστού


ΤHΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΑΡΙΝΟΥ*

Τους τελευταίους μήνες είχε παραμελήσει λίγο τον εαυτό της. Μια τα παιδιά που μόλις ξεκίνησαν στο γυμνάσιο, μια η δουλειά που γινόταν όλο και πιο πιεστική τώρα με την οικονομική κρίση, μια ο άντρας της που δεν βοηθούσε και πολύ στις υποχρεώσεις.  

Μια μέρα στο μπάνιο έπιασε κάτι στο στήθος της. Ήταν κάπως σκληρό αλλά δεν την πονούσε. Είπε θα περάσει. Αλλά δεν πέρασε. Το έπιανε και την επόμενη βδομάδα και την μεθεπόμενη. Θα ήταν επειδή περίμενε την περίοδό της. Αλλά συνέχισε να το πιάνει και μετά από αυτήν. Ήταν ακόμα το ίδιο σκληρό και σαν να της φάνηκε πως μεγάλωσε κιόλας.  

Το είπε σε μια φίλη της. Αυτή της έδωσε το τηλέφωνο του ιατρικού κέντρου που πήγαινε εκείνη για την μαστογραφία της. Είχαν ένα μήνα αναμονή. Τον άλλο μήνα θα έφευγαν ταξίδι με τον άντρα της, Αυστρία, για να περάσουν λίγο χρόνο μαζί. Το ραντεβού που της έδωσαν για μαστογραφία και υπέρηχο ήταν μόλις δυο μέρες πριν το ταξίδι. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν τίποτα, θα πήγαινε για την εξέταση και θα ξεμπέρδευε και με αυτό.  

Ήταν Τρίτη, στις 7 το απόγευμα. Πότε δεν θα ξεχάσει εκείνη την Τρίτη. Μια σκιά της είπαν. Και κάτι για βελόνες και δείγματα. Και κάτι για επίσπευση διαδικασιών, νεαρή ηλικία και αυξημένο κίνδυνο. Και ένα δεύτερο ραντεβού σε τρεις μέρες. Πότε προέκυψαν όλα αυτά; Εκείνη απλώς έπιανε ένα μικρό κουβαράκι στο στήθος της...  

Στο ταξίδι δεν πήγαν ποτέ. Επιθετικός τύπος της είπαν. Έπρεπε να κάνει και μαγνητική μαστών για να δουν πόσο εκτεταμένο ήταν και αν έπιανε την θηλή. Ήταν σημαντικό για τον σχεδιασμό του χειρουργείου.  

Πήγε στο ραντεβού της για την μαγνητική. Έπρεπε να της περάσουν φλεβοκαθετήρα για να της χορηγήσουν ένα φάρμακο για να ‘χρωματιστεί’ ο μαστός. ‘Κι άλλες βελόνες’, σκέφτηκε. Ένιωθε λίγο να ζαλίζεται αλλά τελικά δεν το ένιωσε σχεδόν καθόλου. Η τεχνολόγος πολύ ευγενική, την οδήγησε μέσα στο δωμάτιο του μαγνητικού τομογράφου και την βοήθησε να τοποθετηθεί σωστά, μπρούμυτα επάνω στο πηνίο, ώστε και τα δύο της στήθη να πάρουν την κατάλληλη θέση. Η εξέταση θα διαρκούσε 30 λεπτά της είπαν.  

Χιλιάδες σκέψεις κατέκλυζαν το μυαλό της. Όσα είχε μάθει τις τελευταίες μέρες, ό,τι θα μάθαινε σε λίγο με αυτά τα αποτελέσματα, τι θα έκαναν οι γονείς της όταν το μάθαιναν, πως θα το έλεγε στα παιδία της. Σκέψεις τόσο έντονες που υπερνικούσαν και αυτόν τον δυνατό θόρυβο του μηχανήματος. Τελικά τα 30 λεπτά πέρασαν. Την βοήθησαν να κατέβει από τον μαγνητικό τομογράφο και της έβγαλαν τον φλεβοκαθετήρα. Τα αποτελέσματα θα ήταν έτοιμα σε λίγες ώρες, της είπαν.   

Την επόμενη μέρα την πήρε ο χειρουργός της τηλέφωνο. Η μαγνητική μαστών έδειξε πως το πρόβλημα ήταν λίγο μεγαλύτερο από αυτό που φαινόταν με την μαστογραφία και τον υπέρηχο. Ίσως να μην μπορούσε να σωθεί ο μαστός. Μπορούσε όμως να σωθεί η θηλή και έτσι να έχει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς το πρόβλημα δεν είχε μεταφερθεί ακόμα στους λεμφαδένες.  

Το σημαντικό είναι ότι με την μαγνητική μαστών αναδείχθηκε η πλήρης έκταση του προβλήματος ώστε να μην μείνει κανένα προσβεβλημένο τμήμα του μαστού ανεγχείρητο, πράγμα που μπορεί να οδηγούσε σε επανεμφάνιση, όπως της εξήγησε ο γιατρός της. Ας έχανε τον μαστό της, αν αυτό έπρεπε να γίνει. Αν μη τι άλλο, το όφειλε στα παιδιά της που ακόμα είχαν τόσο ανάγκη την μητέρα τους. ‘’  

Είναι τόσες οι ανθρώπινες ιστορίες που αναδεικνύονται στην καθημερινή πράξη, που το πιο πάνω κείμενο δημιουργήθηκε εντελώς αβίαστα. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σοβαρή νόσος, που μπορεί να μας στοιχίσει μια στις οκτώ γυναίκες στην ζωή μας: την μητέρα μας, την φίλη μας, την θεία μας, την σύζυγο, την αδερφή μας. Είναι όμως μια ιάσιμη νόσος αν ανακαλυφθεί σε αρχικό στάδιο και έχουμε πια τόσα όπλα στην φαρέτρα μας για την έγκαιρη διάγνωσή της, φτάνει να τα εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο και με σωστό τρόπο.  

Η μαγνητική τομογραφία μαστών (MRI) είναι ένα από τα πιο πρόσφατα εργαλεία, που εδραιώνει ολοένα τον ρόλο του στην διαγνωστική του μαστού: στον καθορισμό της έκτασης του προβλήματος, στην ανάδειξη ή καθορισμό της έκτασης του προ-καρκινώματος (in situ carcinoma), στην αξιολόγηση του αποτελέσματος της χημειοθεραπείας, στην διαλεύκανση ασαφών ευρημάτων σε μαστογραφία και υπέρηχο, στον ετήσιο έλεγχο ασθενών υψηλού κινδύνου (screening), στην αξιολόγηση ενθεμάτων του μαστού (ρήξη σιλικόνης).  

Πρόκειται για μια σχετικά απλή εξέταση, χωρίς ακτινοβολία, που διαρκεί περίπου 30 λεπτά, χωρίς να χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν από αυτήν, με αντενδείξεις τις ίδιες που ισχύουν για τις υπόλοιπες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας (μέταλλα στο σώμα, μειωμένη νεφρική λειτουργία, σοβαρή αλλεργία στο σκιαγραφικό του μαγνητικού τομογράφου) ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερη συνεργασία της ασθενούς, παρά μόνο όσον αφορά την ακινησία. Μάλιστα, η εξέταση διενεργείται με την ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), πράγμα που ίσως διευκολύνει κάπως τους κλειστοφοβικούς ασθενείς. Για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η εξέταση καλό είναι να πραγματοποιείται την 7 η -11η μέρα του κύκλου, προς αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.  

Ο καρκίνος του μαστού έχει δείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι πρόκειται για μια στατιστικά αυξανόμενη νόσο. Αυτό ίσως έχει να κάνει με το ότι πραγματικά αυξάνεται ως νόσος ή με το ότι εμείς γινόμαστε καλύτεροι στο να την ανιχνεύουμε. Όπως και να έχει όμως. Το ραντεβού για την μαστογραφία είναι σημαντικό και όχι απλώς άλλη μια  υποχρέωση μέσα στις τόσες της ημέρας. Η ψηλάφηση του στήθους ας μην παραμελείται. Και σε περίπτωση ασυνήθιστων ευρημάτων- συμπτωμάτων, ας μην υπάρχει κανένας δισταγμός προς αναζήτηση της γνώμης κάποιου ειδικού. Ας φερθούμε στον εαυτό μας όπως θα φερόμασταν στο μικρό παιδί μας-είτε έχουμε είτε όχι. Με αγάπη, φροντίδα και την παροχή των απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών.  

*Ιατρός Ακτινολόγος στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο «Άγιος Θέρισσος»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2239