Κορωνοϊός σε κλειστούς χώρους και η ζωτικής σημασίας χρήση της προστατευτικής μάσκας


 ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΥΛΑΖΕΡΗ*

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην περίοδο που διεγείρεται η εποχιακή αλλεργία (π.χ αλλεργική ρινίτιδα) αυτό ίσως οδηγήσει σε αύξηση στο ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους. Ένα άτομο το οποίο είναι ασυμπτωματικος φορέας του ιού που ωστόσο πάσχει από εποχιακή αλλεργία τα συμπτώματα που θα εκδηλώσει και οφείλονται στην αλλεργία (ρινική καταρροή, φτάρνισμα, δακρύροια, κνησμος κλπ) μπορεί να αυξήσουν το κίνδυνο μετάδοσης.

Για παράδειγμα φταρνίζομαι λόγω εποχιακής αλλεργίας αλλά απελευθερώνω σταγονίδιο που φέρει τον κορωνοιό. Επίσης το σκούπισμα της μύτης, και των ματιών λόγω αλλεργίας ίσως αυξήσει το κίνδυνο μεταφοράς του ιού. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις έχουν αξιολογήσει την επιβίωση του SARS-CoV-2 σε διάφορες επιφάνειες. Σύμφωνα με τον van Doremalen et al., η περιβαλλοντική σταθερότητα του SARS-CoV-2 είναι μέχρι τρεις ώρες στον αέρα, συνεπώς αυτό ίσως να υποδηλώνει ότι δεν είναι απόλυτη ανάγκη η φυσική παρουσία του προσώπου απέναντι μας για να εισπνεύσουμε τα σταγονίδια του ιού. Σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει σύστημα εξαερισμού σε κλειστό κύκλωμα μπορεί να υπάρχει ανακύκλωση του αέρα με σταγονίδια του ιού σε όλο τον όγκο αέρα μέσα στο κατάστημα ανεξαρτήτως επαφής ατόμων. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου κάποιος φταρνιστεί ή βήξει ή μιλήσει δυνατά στο τηλέφωνο σε ένα διάδρομο που δεν υπάρχει κάποιο άλλο άτομο εκεί και στη συνέχεια ένα άλλο άτομο έρθει στον ίδιο διάδρομο που βρισκόταν το προηγούμενο άτομο που και στον οποίο χώρο έμεινε το σταγονίδιο με τον ιό στον αέρα από το φτάρνισμα αυτός πιθανόν να μολυνθεί. Επομένως θα πρέπει να δοθεί επιπλέον βαρύτητα στα μέτρα προστασίας στους κλειστούς χώρους.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ζωτικής σημασίας ακριβώς γιατί θα καλύψει τις κύριες οδούς εισχώρησης του ιού (στόμα, μύτη) ο οποίος ίσως να βρίσκεται στον αέρα χωρίς απαραίτητα να υπάρχει επαφή μεταξύ ατόμων. Επιπλέον ο ευρωπαϊκός οργανισμός ECDC έχει πρόσφατα αναθεωρήσει, δημοσιεύοντας καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες που συστήνουν τη χρήση των προστατευτικών μασκών σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους μειώνοντας περεταίρω το ρίσκο μετάδοσης από τους ασυμπτωματικούς-προσυμπτωματικος ασθενείς οι οποίοι φέρουν τον ιό αλλά παρουσιάζονται ‘’υγιείς’’ στο πληθυσμό.

Βέβαια η χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται πάντα ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες χρήσης για να μην υπάρξει το ενδεχόμενο μόλυνσης και σε συνδυασμό πάντα με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας  (υγιεινή των χεριών, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων κ.α).

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση με υπευθυνότητα θα πρέπει όλοι μας να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως πιθανούς φορείς του ιού ακόμη και αν δεν είμαστε στην πραγματικότητα.

Φαρμακοποιός

Εξειδίκευση Ψυχο-Φαρμακολογία &

Προχωρημένες Θεραπείες Διαβήτη

Found. Kλινικής Επιστήμης/Ιατρικής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2596