Κάποιοι μύθοι για τον κορωνοϊό 2019-nCoV


ΤΗΣ ΑΝΤΡΙΑΣ ΣΥΚΑ*

1. Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να διαδώσουν τον νέο (2019-nCoV);

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με το νέο . Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως η E.coli και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων.

2. Μήπως ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό    (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα ακολουθώντας την καλή υγιεινή των χεριών και την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

3. Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου  κορωνοϊου;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο βακτήρια. Ο νέος   κορωνοϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019-nCoV, μπορεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συν-μόλυνση.

4. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊου;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊου  (2019-nCoV).Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια πρέπει να λάβουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας.

* RN, BSc Νοσηλευτικής, MSc Διοίκησης μονάδων υγείας, Νοσηλεύτρια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Βιβλιογραφία

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1231