H υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας Ο.ΠΑ.Κ.


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛ* 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς κάνει ένας φροντιστής; Ίσως να έχετε σκεφθεί πως η μόνη φροντίδα που παρέχει, σχετίζεται με θέματα νοικοκυριού σε ένα άρρωστο ή ηλικιωμένο άτομο.

Η δημιουργία της Υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Φροντίδας Ο.ΠΑ.Κ. προέκυψε λόγω: 

•          των μεγάλων αναγκών που έχουν τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού για υπηρεσίες υποστήριξης και τη δυσκολία εξεύρεσης και εργοδότησης καταρτισμένων φροντιστών

•          της συχνής εγκατάλειψης από τους οικιακούς φροντιστές που εργοδοτούν τα μέλη μας, οι οποίοι προτιμούν να έχουν μια πιο εύκολη εργασία.

Ταυτόχρονα θέσπισε το επάγγελμα του Φροντιστή στην Κύπρο, αναβαθμίζοντας το ρόλο και εικόνα του στην κοινωνία. Κι’ αυτό γιατί ο ρόλος του Φροντιστή στην κοινωνία, θα πρέπει να είναι διαφορετικός και να καλύπτει πολύ περισσότερα από τα απλά και συνηθισμένα στερεοτυπικά καθήκοντα. 

Τι κάνει πραγματικά ένας Φροντιστής μας;

Ένας Φροντιστής της Υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Φροντίδας της Ο.ΠΑ.Κ. λειτουργεί υποστηρικτικά βοηθώντας στην προσωπική και νοσηλευτική φροντίδα, τη χορήγηση φαρμάκων, τη μεταφορά, την εκπαίδευση και παρέχει πρόσβαση στην κοινότητα.

Υποστηρίζει τις δραστηριότητες καθημερινής Φροντίδας, όπως μπάνιο, πλύσιμο, μαγείρεμα και άλλα σχετικά οικιακά καθήκοντα. Με την συνεργασία των άλλων τμημάτων της Ο.ΠΑ.Κ. (Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγου και επαγγελματιών του Τμήματος Διαχείρισης), υποστηρίζει το κάθε άτομο ξεχωριστά, παρακινώντας το για επανένταξή του στη κοινωνία.

Πέραν της κάλυψης των φυσικών αναγκών, ένας Φροντιστής παρέχει ενθάρρυνση και διαβεβαίωση στα άτομα που φροντίζει, επιβλέπει την ευημερία τους, παρακολουθεί την ασφάλειά τους και τα βοηθά να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, να συνεχίσουν τα χόμπι και τις δραστηριότητές του, φροντίζοντας να έχουν καλή ποιότητα ζωής. 

Η ύπαρξη απαιτούμενων στοιχείων στο χαρακτήρα και ικανότητα πέραν της εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας και κατάρτισης, σε ένα συνεχόμενο και ευρύ φάσμα πληροφορίων που παρέχεται στο Φροντιστή της Ο.ΠΑ.Κ, είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Φροντιστής υποστηρίζει το άτομο έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει την ζωή του με αξιοπρέπεια και να διατηρεί την προσωπικότητα του, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του.

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο για όσους χρειάζονται φροντίδα να έχουν διαφορετικούς Φροντιστές, έτσι τηρούμε διαδικασίες μέσω των οποίων η διανομή προσωπικού διασφαλίζει την άνεση και φιλική υποστήριξη και συγχρόνως εμπλουτίζει και εξειδικεύει σε εμπειρίες τους Φροντιστές.   

Αναλόγως των αναγκών, οι Φροντιστές παρέχουν 6 ώρες κατ’ οίκον φροντίδα καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα, με διαθέσιμη γραμμή έκτακτης ανάγκης από 12.00 μέχρι τις 24.00. 

Οι Φροντιστές μας, προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, κατέχουν πρόσθετα Δίπλωμα και Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Φροντιστή.

Παρέχουν, με βάση τις ετήσιες έρευνες μελών πολύ ψηλό επίπεδο υπηρεσιών με ποσοστό ικανοποίησης πέραν του 86%,  διακριτικά, με εχεμύθεια και σεβασμό.

Τους ευχαριστούμε καθημερινά για τη μεγαλοψυχία τους.

*Γενικός Διευθυντής Ο.ΠΑ.Κ. 

Περισσότερες πληροφορίες στο https://opak.org.cy/ypiresia_frontidas/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2867