Επιδημία με κορωναϊό – τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα;


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC*

Εισαγωγή

Η νέα επιδημία προκάλεσε αίσθηση ανά το παγκόσμιο, θέτοντας υπό δοκιμασία τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες των κρατών.

Το πρόβλημα φαίνεται πως άρχισε από μια μικρή βιομηχανική όλη της Κίνας, για να εξαπλωθεί σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ιός ανήκει στην ομάδα των κορωναϊών, που συνήθως προκαλούν ήπια έως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, παρόμοια με αυτή του κρυολογήματος, σπανιότερα δε, λοίμωξη του κατωτέρου αναπνευστικού ειδικά σε άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η επιδημία άρχισε στις αρχές του χρόνου ή περί τα τέλη του προηγούμενου στη πόλη Ουχάν της Κίνας. Ο μικροοργανισμός που προκάλεσε την επιδημία αναγνωρίστηκε ως κορωναϊός και ονομάστηκε SARS-CoV-2. Παρόμοια επιδημία αλλά σε μικρότερη κλίμακα με τον κορωναϊό SARS-CoV σημειώθηκε το 2003.

Μέχρι και σήμερα έχουν προσβληθεί παγκόσμια 265,671 άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους 11,176, ενώ άλλοι 7,793 νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις εντατικές μονάδες.

Στη Κύπρο στις ελεύθερες περιοχές έχουν ανευρεθεί μέχρι σήμερα 75 περιστατικά. Ιστορικά τα πρώτα δύο περιστατικά ανευρέθηκαν στις 9 Μαρτίου (1 στη Λευκωσία και 1 στη Λεμεσό), ενώ στις 11 Μαρτίου εντοπίστηκαν άλλα 4, εκ των οποίων το ένα από την Πάφο. Στις 12 Μαρτίου διαγνώστηκαν άλλα 4 περιστατικά και στις 13 Μαρτίου άλλα 7 περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 21. Αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με τα περιστατικά να έχουν φθάσει σήμερα στα 75. Στην κατεχόμενη περιοχή έχουν ανευρεθεί 33 περιστατικά κορωναϊού.  

Από τα περιστατικά της Πάφου, τα 5, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, που είναι το ΓΝ Αμμοχώστου και το ΓΝ Λεμεσού. Πρόκειται για 4 άνδρες ηλικίας 64, 63, 70 και 52 ετών και μια γυναίκα 51 ετών. Οι 4 νοσηλεύθηκαν στη Παθολογική (1 ασθενής) και Πνευμονολογική (2 ασθενείς) κλινική καθώς και στην Εντατική Μονάδα (2 ασθενείς, ο ένας μεταφέρθηκε από την Παθολογική κλινική μετά από επιδείνωση), ενώ ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς από τα Επείγοντα, όπου προσήλθε με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός σε κορωναϊό. Η διάγνωση εισόδου στα υπόλοιπα 4 περιστατικά ήταν, βρογχοπνευμονία (2 περιστατικά), πνευμονία και πνευμονική εμβολή. Ο χρόνος νοσηλείας στο ΓΝ Πάφου ήταν 8, 11, 22 και 38 ημέρες.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορωναϊός είναι, πυρετός, βήχας, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, πονοκέφαλος και μυαλγίες. Σε μερικά περιστατικά έχουν περιγραφεί συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα.  

Τρόπος μετάδοσης

Όπως οι πλείστες ιώσεις, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από βήχα ή φτάρνισμα από μολυσμένα άτομα, αλλά πιθανόν και από μολυσμένες επιφάνειες, μέσω των χεριών μας.

Κλινική εκδήλωση

Ποσοστό που προσεγγίζει το 15-20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση, συνήθως την 5η με 6η ημέρα. Από τα άτομα που θα χρειαστούν νοσηλεία λόγω πνευμονίας, ποσοστό 4 -7% θα χρειαστούν νοσηλεία σε εντατική μονάδα με/ή χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. 

Θεραπεία

Ειδική θεραπεία επί του παρόντος δεν υπάρχει. Αυτή είναι συμπτωματική. Παρόλα αυτά έχει περιγραφεί ότι η χορήγηση των φαρμάκων, Plaquenil και Favipiravir, μπορεί να βοηθήσει.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
743