COVID-19 και Σακχαρώδης Διαβήτης


ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ*

Χρήσιμες οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη σε περιόδους πανδημίας

Τι είναι η λοίμωξη COVID-19

Η λοίμωξη αναπνευστικού COVID-19 είναι μια νέα και δυνητικά σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει το ξέσπασμα της λοίμωξης COVID-19 ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.

Συμπτωματολογία COVID-19

Η λοίμωξη COVID-19 ξεκινά συνήθως με ήπια συμπτώματα που προσομοιάζουν με εκείνα της κοινής γρίπης, δηλαδή πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και μυϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός 3-7 ημερών από την έκθεση στον ιό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται έως και 14 μέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

COVID-19 και Σακχαρώδης Διαβήτης

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις (όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το βρογχικό άσθμα) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά με τη λοίμωξη COVID-19. Όταν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) αναπτύξουν ιογενή λοίμωξη, δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους λόγω των διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και πιθανόν να παρουσιαστούν επιπλοκές που σχετίζονται με το Σ.Δ. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι: Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταπολέμηση του ιού και πιθανόν να παραταθεί η περίοδο ανάρρωσης. Δεύτερον, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ευνοούν την ανάπτυξη του ιού.

Πως μεταδίδεται

Όπως οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική νόσος, η COVID-19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα που διασκορπίζονται όταν ένα μολυσμένο άτομο μιλάει, φτερνίζεται ή βήχει. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες έως μερικές μέρες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα επαφή με το στόμα ή τη μύτη (για το λόγο αυτό ακολουθούνται οι οδηγίες προφύλαξης για το κοινό σχετικά με την υγιεινή των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση).          

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με Σ.Δ και οι οικείοι τους

Τα άτομα με Σ.Δ, είναι σημαντικό να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις ούτως ώστε να αποφύγουν την άμεση έκθεση με τον ιό εάν είναι δυνατόν. Οι ακόλουθες συστάσεις που εκδίδονται για το κοινό είναι διπλά σημαντικές για τα άτομα με Σ.Δ και για τους οικείους τους:

  • Πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας πριν πλύνετε και στεγνώσετε τα χέρια σας.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τυχόν αντικείμενα και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά.
  • Μην μοιράζεστε με άλλα άτομα φαγητό, γυαλιά, πετσέτες, εργαλεία κ.λπ.
  • Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή χρησιμοποιήστε το βραχίονά σας.
  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.
  • Αποφύγετε τα επαγγελματικά ταξίδια, τις περιττές κοινωνικές επαφές και  συγκεντρώσεις καθώς και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα που προσομοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι σας.

Συστάσεις σε άτομα με Σ.Δ

  • Προετοιμαστείτε σε περίπτωση που προσβληθείτε από τον ιό.
  • Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε όλα τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για την πανδημία COVID-19, σε περίπτωση που τα χρειαστείτε.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης σας. Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή επιπλοκών που σχετίζονται με αυξημένα ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που προσομοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης (αυξημένη θερμοκρασία, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή), είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό.
  • Οι λοιμώξεις συχνά συνοδεύονται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης με επακόλουθο την αυξημένη ανάγκη σας για λήψη υγρών, οπόταν βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα νερού.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής και των αναλωσίμων για το Σ.Δ. Προγραμματιστείτε για τις ανάγκες σας σε περίπτωση που θα πρέπει να παραμείνετε σε καραντίνα. 
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε αρκετή ποσότητα τροφίμων.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση εσείς ή ο φροντιστής σας να αντιμετωπίσετε ένα ξαφνικό υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
  • Εάν ζείτε μόνοι, βεβαιωθείτε ότι κάποιο άτομο στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε γνωρίζει ότι έχετε διαβήτη, καθώς μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια εάν ασθενήσετε.
  • Διατηρήστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, αποφεύγοντας την υπερβολική εργασία και η διάρκεια του ύπνου σας να είναι ικανοποιητική.

Συστάσεις για τη διατροφή σε άτομα με Σ.Δ.

 Η υγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό συστατικό της διαχείρισης του Σ.Δ. Είναι επομένως σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να τηρούν μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή με σκοπό τη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Συστάσεις:

  • Προτιμάτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. λαχανικά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως).
  • Περιορίστε την κατανάλωση τηγανητών φαγητών.
  • Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και λίπη.
  • Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι, κρέας, αυγά, γάλα, φασόλια).
  • Καταναλώστε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
  • Καταναλώστε 2-3 μερίδες φρούτων ημερησίως.

Σωματική Δραστηριότητα και Σ.Δ.

Για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει μέτρα για περιορισμό της κυκλοφορίας και της μετακίνησης των πολιτών, περιορίζοντάς τους στο σπίτι. Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει μεγάλο όφελος για τον γενικό πληθυσμό και ακόμη περισσότερο για άτομα με Σ.Δ. Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του Σ.Δ, βοηθώντας τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στα επιθυμητά επίπεδα. Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί παράλληλα πολύτιμο εργαλείο για να ξεπεραστεί η μονοτονία των μέτρων περιορισμού που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Στοv πιο κάτω σύνδεσμο υπάρχει σειρά από καθημερινές ασκήσεις της Ιταλικής Εθνικής Ένωσης Αθλητών με Διαβήτη (ANIAD), που μπορούν να εκτελεστούν στο σπίτι:

https://www.idf.org/our-network/regions-members/europe/members/142-italy.html?layout=details&mid=52

IDF Απρίλιος 2020

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4095